Ingenieuze fietstashacks: geen rammelen en lakschade meer aan de fiets

Het is lente en daarmee het nieuwe wielerseizoen. Het mag inmiddels voor iedereen duidelijk zijn dat de fietsindustrie de afgelopen jaren een hausse heeft doorgemaakt. De fiets wordt niet alleen gebruikt voor de weg naar kantoor of boodschappen, maar ook voor het nieuwe vakantievoertuig. Fietstochten worden immers ook steeds populairder. De fietsindustrie speelt hierop in met een breed scala aan toerfietsen, waarbij er voor ieder wat wils moet zijn. In onze grote toerfietstest hebben we drie verschillende fietsgroepen getest.

Zodra je de juiste fiets voor je hebt gevonden, heb je te maken met de bagage. Ruimte is vaak niet het probleem – afhankelijk van hoeveel je nodig hebt, bieden verschillende fietsen verschillende aantallen bagagebevestigingsopties. Het wordt echter vervelend als de bagage niet wil stoppen met rammelen tijdens de meerdaagse tour. Voor een soepele rit hebben we drie fietstastrucs samengesteld.

1. Zelfklevende lakbescherming

Nee, dit is geen plakband: verfbeschermingsfolies van transparant polyurethaan zijn vele malen dikker, taaier en slijtvaster dan conventionele kleefbanden. Correct geplaatst, beschermen ze de verf en het materiaal op het frame en de bagagerekken tegen de randen van de bevestigingshaken en de achterkanten van hangende fietstassen. Deze kunnen na verloop van tijd veel schade aanrichten, plus het maakt de rit zoveel stiller. Soms worden kant-en-klare beschermende folies meegeleverd met nieuwe fietsen. Op rollen voor zelfsnijden wordt PU-folie zelfs gebruikt om te beschermen tegen steenslag uit koolstofbuizen.

2. Repareer tape

Nogmaals, deze tape is geen normale tape. De reparatietape (bijvoorbeeld: “Extreme Repair” van Tesa) wordt beschouwd als “zelflassen” en wordt anderszins verkocht tegen schade aan water- of elektriciteitsleidingen. Je wikkelt het in meerdere lagen die aan elkaar kleven, maar niet aan het substraat: je kunt het afpellen zonder resten achter te laten of wegsnijden. Op fietstochten doet het goed werk om bagagerekrails op de gewenste grootte te brengen en zo te voorkomen dat de tas rammelt. Het beschermt de verf ook tegen de riemen of achterkanten van bikepacking-tassen.

Lees ook:   fietsenrek mountainbike

3. Kabelbinders

Deze wonderlijke dingen zijn niet langer een insider tip en horen thuis in elke reparatieset voor fietstochten. De bijzonder dikke exemplaren doen het ook goed voor de reis: sommige bagagerekken hebben geen of onhandig geplaatste haltes voor de haken van de fietstassen. Ze kunnen “dwalen” op de rails en in de omheining van hun hielen komen. Stevig gekleed, dik Kabelbinder kan de stops vervangen – vooral als u eerder een antislipoppervlak met plakband hebt gemaakt. Let op: Knip vlak, anders verschijnen er scherpe randen op de sluiting.