Indoor cycling: Truetrainer biedt echt schakelen met (bijna) eindeloze virtuele versnellingen

Op dit moment – begin december – lag er veel sneeuw in het zuiden van Beieren. Zoveel sneeuw dat je lange tijd nauwelijks op de fiets naar buiten kon. Vooral mountainbiken was moeilijk tot gevaarlijk op de bevroren-ontdooide-bevroren sneeuw. Dan leer je de mogelijkheden van een smart trainer in je appartement of op je balkon waarderen. Zo kwam onlangs een paar kilometer met uitzicht op de tuin samen: Op de Truetrainer 6.2 – het duurdere model van Truekinetix.

In principe biedt deze “roltrainer” de volgende uitrusting:

 • Fysieke cassette (selecteerbaar van 8 tot 12 snelheden)
 • Talloze virtuele uitrustingscombinaties
 • Elektronische weerstandsregeling (geen vliegwiel, remsolenoïde)
 • Een app voor het instellen en opnemen van trainingen

De Smarttrainer Truetrainer werkt zonder zwaar vliegwiel

Wat de Truetrainer onderscheidt van andere smart trainers is dat hij geen groot vliegwiel heeft. Hierdoor weegt hij slechts 15 kilo in plaats van de 20 tot bijna 30 kilo van diverse andere indoortrainers. Truekinetix heeft het ontbrekende ijzeren vliegwiel, dat weerstand genereert door te remmen, vervangen door een motor en een eigen robotica. Het eerste voordeel hiervan is dat de weerstand zeer snel kan worden gevarieerd – terwijl een snel draaiend vliegwiel niet zo snel kan vertragen. Als je je nog spinnewielen kunt herinneren, weet je hoe je moet werken om snel te stoppen. De rij-indruk op de Truetrainer moet zo realistisch mogelijk zijn, vergelijkbaar met de snelle opeenvolging van verschillende belastingen op de baan in werkelijkheid.

Mijn indruk komt daarmee overeen. Als je de toonhoogte of het wattage wijzigt in de Truekinetix-app (daarover later meer), werkt het onmiddellijk – in beide richtingen. Ook begint de Truetrainer in het begin zonder enige weerstand aan de motorzijde te draaien. Het voelt alleen een beetje ruw aan met onze testtrainer, vergelijkbaar met een naaf met lichte lagerschade. Maar als je in normale cadansen komt, zoeft de motor stil en stil.

De Truetrainer is compact, weegt 15 kilo en staat op schommelvoetenFoto: TruekinetixDe Truetrainer is compact, weegt 15 kilo en staat op schommelvoeten

Van Transalp MTB tot tijdritfiets: eindeloze keuze aan virtuele schakelcombinaties

Op zijn smart trainer combineert Truekinetix een fysieke cassette met een enorme keuze aan virtuele opties om het vastgeklemde wiel uit te rusten met tandwielen. Dit heeft als voordeel dat je mechanisch kunt schakelen zoals je gewend bent: geen elektronische knoppen, geen nieuwe schakellogica en ergonomie. Aan de andere kant bieden Nederlanders een eindeloze keuze aan versnellingscombinaties in de app. Zo kan ik mijn fysieke 11-speed MTB-cassette met bijvoorbeeld 11-42 tanden vrijwel zonder problemen verwisselen voor een racefietscassette met 11-28 tanden.

In de praktijk wordt het werk van de elektronische motor of processor voor de virtuele versnellingen opgemerkt door een zeer korte vertraging, voordat het fysieke schakelen wordt gevolgd door het virtuele. Op deze manier kun je bijvoorbeeld drempeltrainingen trainen met “dikke” versnellingen die je eigen fiets (geklemd in de trainer) niet biedt. Of, omgekeerd, glooiende bergroutes die erg vervelend zouden zijn met de fysieke racefietstransmissie op de fiets.

Goede verbindingen: Zwift, Rouvy, Strava, Garmin

De resultaten van de indoorritten kunnen ook worden gedeeld met Strava, Garmin Connect, TrainingPeaks en anderen. Het samenvoegen van de gegevens van de vermogensmeter in de Truetrainer met de tracking van mijn Garmin Fenix sporthorloge ging soepel en extreem snel. Truetrainer nam automatisch contact met me op en ik hoefde alleen maar de verbinding te bevestigen.

Wie is Trukinetix en hoe is de Truetrainer tot stand gekomen?

Het Nederlandse bedrijf Truekinetix is opgericht in 2018. In een interview met BIKE legt Bas van Rens, de oprichter, uit dat hij dit deed uit persoonlijke frustratie. Na een winter van indoortraining ter voorbereiding op de Ironman in Hawaï miste hij de kwalificatie met 8 minuten. Hij trok aan de Conclusie dat hij de verkeerde spieren had getraind op een indoorfiets.

Bas ging ervan uit dat normaal indoor fietsen niet overeenkomt met het rijgedrag en de krachtverdeling van buitenrijden. Dus begon hij met het ontwikkelen van zijn eigen indoor racefiets met behulp van de nieuwste technologieën. Robotica en een krachtige motor zijn ontworpen om het vliegwiel te vervangen om het rijden op een echt wiel nauwkeuriger en realistischer te simuleren. De technologie is in Nederland ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit Delft en Eindhoven. Volgens de fabrikant meet het systeem in de Truetrainer 10.000 keer per seconde beweging en simuleert zo de krachten en weerstand die ontstaan op een fiets op de weg.

Bas van Rens, oprichter van Truekinetix, is medisch-technisch ingenieur en heeft altijd graag gewerkt op de grens tussen tech en business. Hij begon al op jonge leeftijd met BMX-fietsen en stapte over op MTB (“Daar ben ik nu te oud voor.”) op racefietsen, die hij ook gebruikt om triatlons te voltooien.

Het is niet superstil, maar het is nog steeds op een goed niveau.

>> Lees ook ons grote artikel over het onderwerp: Indoor cycling: slimme trainers, accessoires en software in de test

Hoe goed is de Truetrainer 6.2 in de praktijk?

Zoals elke klant hebben we de Trutrainer 6.2 van Kinetix via de bezorgservice gekregen. Daarom hebben we ook de structuur onder de loep genomen. Daarna hebben we gekeken naar wat er ingericht moet worden (app, trainer) en hoe de app werkt met het bijhouden van trainingsdata. Natuurlijk wordt de functie van de Truetrainer dan uitgevoerd over meerdere trainingssessies van verschillende lengtes.

Bouwen aan de Smarttainer

Het is in ieder geval positief dat Truekinetix een breed scala aan mogelijkheden biedt met betrekking tot welke wielen in de Truetrainer geklemd kunnen worden. Zowel moderne steekassen (142 mm en 148 mm) als snelspanners (130 mm en 135 mm) zijn inbegrepen. Dit wordt gerealiseerd via verschillende adapters die in het pakket zitten. Montage is eenvoudig. Ik begreep echter in eerste instantie niet met de bijgevoegde instructies dat de gemonteerde snelspanadapter eenvoudig met een inbussleutel kan worden ontgrendeld. Bij de cassette (8, 9, 10, 11 of 12-speed) moet je beslissen bij de aankoop. Een andere inclusief vrijloopcarrosserie kost 79 euro bij Truekinetix. Zodra de ketting om de cassette op de trainer is geplaatst, zet je de fiets eenvoudig vast met de steekas / of .dem snelspanner.

Staat veilig en toch flexibel om een realistische rijervaring te creëren.Foto: Marc StruckenStaat veilig en toch flexibel om een realistische rijervaring te creëren.

Instellen van de Truetrainer – Moeilijkheden door prototype

Er was iets meer inspanning nodig om de trainer in te stellen met de app op ons testapparaat. Na overleg met de fabrikant lijken deze alleen voor te komen op het prototype dat we hebben getest. In tegenstelling tot de serie was hiervoor ook een stroomaansluiting nodig voor de start of na een lange periode van stilstand. Niettemin moet hier worden vermeld dat de noodzakelijke WLAN-verbinding alleen in de directe omgeving van de router werkte (max. 4 m met vrij zicht).

Als de Truetrainer niet online is, maar de app wel, en er is een Bluetooth-verbinding tussen de twee, dan werkt de training, maar worden er geen prestatiegegevens weergegeven (watt, snelheid, cadans). Desalniettemin neemt de Truetrainer deze op en overspeelt ze zodra deze online gaat.

Als de internetverbinding van de Truekinetix trainer via Wi-Fi is verbonden, verloopt al het andere soepel. Allereerst moet u een “fiets” aantrekken en de fysieke versnellingsconfiguratie en de virtuele versnellingspook van uw keuze selecteren. In eerste instantie zijn er slechts enkele virtuele cursussen beschikbaar in de app. Er zijn meer virtuele versnellingen in de “Shop”, maar het is gratis – ook al is de naam op dit moment een beetje verwarrend. Op deze manier kunnen ook meerdere fietsen worden gemaakt, bijvoorbeeld als je een racefiets en MTB wilt gebruiken voor training op de smart trainer. Over het algemeen is de Truekinetix-app niet zo intuïtief als we van anderen gewend zijn. Maar de aangeboden pagina’s zijn duidelijk en gemakkelijk te gebruiken.Ik had het snel onder de knie.

De twee LED’s op de smart trainer zijn in de praktijk eigenlijk gewoon verwarrend. Theoretisch gebruiken ze de verschillende kleuren om aan te geven wat er aan de hand is. Maar niemand kan zich de combinaties echt herinneren, en je kunt zeggen: begin pas als beide een stabiele kleur hebben aangenomen. Anders hebben ze weinig nut.

De Truetrainer kan eigenlijk overal staan omdat er geen stroomaansluiting voor nodig is. Hier loopt de test op het balkon.

De eerste training op de Kinetix Smarttainer

Het eerste wat ik leuk vond, was dat ik mijn fiets zonder veel aanpassingen kon gebruiken. Aangezien het productiemodel van de Truetrainer autonoom werkt, d.w.z. zonder stroomaansluiting, bent u zeer vrij om uw stoel te kiezen. De Afmetingen van de Truetrainer inclusief MTB zijn niet erg ruimteverslindend. Zo kwam het team eerst tot stilstand op het balkon, later ook in de woonkamer. Een ondersteuning van het voorwiel was bij 29 inch/2,3 inch niet nodig. Integendeel, de grotere bewegingsvrijheid van het voorwiel samen met de flexibele voeten van de Smarttrainers was zeer positief toen het echt zwaar werd.

Over moeilijk gesproken: Als je veel speelt met het aanpassen van het wattage of de hellingshoek in training, omdat je geen gebruik wilt of kunt maken van vooraf bepaalde trainingen met Zwift etc., dan is de Truekinetix-app Niet zo gemakkelijk te gebruiken. Beide waarden worden ingesteld met zeer kleine schuifregelaars, die ook net boven de enorme knoppen voor “Ronde toevoegen” en – nog onpraktischer – “Voltooien” staan. Eén verkeerde aanraking tijdens het trappen en je rijdt tegen een muur aan omdat de regelaar trilt tot 900 watt. De verandering aan de motor van de trainer is in dit opzicht geleidelijk, maar nog steeds wendbaar. Je beëindigt de training voor een korte tijd omdat je op de finishknop drukt. Ook is de wattgradatie in stappen van 10 vrij groot. Qua helling is het klassiek stappen van 0,5 procent.

Het aanpassen van de helling of weerstand is onpraktisch, vooral als je hard trapt. Je hebt de training snel per ongeluk beëindigd.Foto: Marc StruckenHet aanpassen van de helling of weerstand is onpraktisch, vooral als je hard trapt. Je hebt de training snel per ongeluk beëindigd.

Lees ook:   trek 810 mountainbike

Dat Rijervaring op de Truetrainer is al met al vrij rond en zeer realistisch. De eerder genoemde kleine vertraging tussen fysiek en virtueel schakelen is in het begin even wennen. Hetzelfde geldt voor de ietwat stroeve start. Hoewel de motor niet meteen start met de volle lading, rommelt hij wel een beetje. Het zware trappen dat gebruikelijk is voor trainers met grote vliegwielen om de menigte in beweging te krijgen, wordt volledig geëlimineerd. Ook trapt de Truetrainer direct lichter bij het overschakelen van zware belasting naar lage weerstand – net zoals dat het geval is op een weg wanneer de helling in een vlakke bocht eindigt.

Omdat ik ook op de Smarttrainer heb gereden en mijn verhoudingen ken bij het off-road rijden, kon ik de vergelijking maken met de bijbehorende virtuele vertaling en de weergegeven watt- en snelheidswaarden. Resultaat: zeker komen!

De Maximale belasting van 2600 watt volgens de fabrikant, kon ik niet testen vanwege het ontbreken van dergelijke poten. Maar zelfs 1200 watt in de staande klim is leuk op de Truetrainer en ik had niet het gevoel om het apparaat en de fiets tot het uiterste te drijven. De licht onstabiele, d.w.z. de afbuiging van de fiets naar rechts en links tijdens het trappen, ontlast zowel de billen als de hele houdingsspieren tijdens langere trainingen en zorgt eigenlijk voor een vrij realistische rij-indruk.

Het is ook praktisch dat de Truetrainer slechts 15 kilo weegt en aan de bovenkant een kleine opening heeft, waarmee we het apparaat zelfs met het wiel vastgeklemd goed kunnen wegduwen of verplaatsen. Het handvat zou echter wat meer ruimte voor de vingers kunnen bieden en wat meer grip kunnen hebben.

Vergelijking tussen Truetrainer 4.2 en 6.2. De prijs voor de 4.3 is momenteel 949 euro.Foto: Screenshot Truekinetix/Marc StruckenVergelijking tussen Truetrainer 4.2 en 6.2. De prijs voor de 4.3 is momenteel 949 euro.

Conclusie over de Truekinetix Truetrainer 6.2

Volgens onze testervaring is de Dutch Smarttrainer een goed alternatief voor de bekende grote merken. De geteste Truetrainer 6.2 maakt een duurzame, stabiele en hoogwaardige indruk. De combinatie van fysieke en virtuele versnellingen biedt het voordeel dat er zoals gewoonlijk wordt geschakeld met de mogelijkheid om de schakelspecificaties te selecteren, afhankelijk van de training.

De Truekinetix app heeft nog ruimte voor verbetering op het gebied van gebruik. Ook zouden de LED’s slechts een paar variaties in mijn termen moeten laten zien: AAN, OPSTARTEN, GEREED, FOUT.

Met een prijs van 1299 euro voor de 6.2 en 949 euro voor de Truetrainer 4.2 is de Smarttrainer absoluut concurrerend. Wel zou er dan een Zwift-abonnement bijkomen, dat andere providers al in een bundel aanbieden. Dit betekent dat de nieuwe indoortrainer niet in de eerste plaats overtuigt op het gebied van prijs, maar ook op het gebied van zijn functie. Maar ook zonder gamification van de training is de “rollende Hollander” leuk. Voor oudere fietsers zoals ik is het misschien voldoende om vanaf het balkon tijdens het trappen over het landschap uit te kijken.

Belangrijkste kenmerken van de Truekinetix Truetrainer 6.2

(Truetrainer 4.2. en Truebike gebruiken dezelfde technologie)

 • Geen vliegwiel
 • Motor geeft cranks weerstand > realistische belasting, betere spiervariatie omdat ook rebound realistisch is
 • Zijwaartse beweging door flexibele voeten
 • Fysiek schakelen met vertrouwde versnellingen gecombineerd met virtuele versnellingen
 • Volgens de fabrikant 0,5% nauwkeurige krachtberekening (vergeleken met 3,5% voor andere trainers met vliegwiel)
 • Maximaal vermogen 2600 Watt / 26 % helling
 • Cassettes om uit te kiezen: 8, 9, 10, 11 of 12 versnellingen
 • Compatibel met snelspanner (130 en 135 mm) en steekas (142 en 148 mm)
 • Compatibel met 24- tot 29-inch banden
 • Geen extra apparaten nodig – maar mogelijk: Trainer slaat gegevens op, wordt bij internetverbinding naar de app en cloud overgebracht (WLAN)
 • Zwift, Strava of andere platformintegratie mogelijk
 • Afmetingen: 62 cm lang, 46 cm hoog, 72 cm breed (steunen uitgeklapt) of 31 cm
 • Gewicht: 15 kg
 • Prijs: 1299 Euro
Na de training geeft de Truekinetix-app de prestatiegegevens weer.

Een snelle vergelijking van verschillende smart trainers

Trukinietix Truetrainer

 • Echte cassette + virtuele tandwielen
 • Prijs: 949 of 1299 Euro (Truetrainer 4.2 of 6.2)
 • Gewicht: 15,0 kg

Wahoo Kickr-beweging

Zwift Hub Een

Tacx Neo 3M