In de eerste test: systeemcontroller en mini-afstandsbediening voor het Smart System van Bosch

Intelligent, modern, verbonden – met het Smart System voor de Performance Line elektromotor heeft Bosch eind 2021 het volledige aandrijfsysteem van motor tot batterij opnieuw ontworpen. De functionele vooruitgang bleef klein, behalve voor de grotere 750-batterij, maar Bosch beloofde geweldige dingen voor de toekomst, dankzij de rekenkracht en connectiviteit van het nieuwe systeem. En de Zwabiërs leverden: een app met een steeds groter wordend scala aan functies, de smartphonegreep, een navigatiefunctie in het Kiox-display, een nieuwe racemotor, zelfs een indrukwekkend ABS werd gepresenteerd.

Systeemcontroller en mini-afstandsbediening: het sportieve alternatief voor de Bosch Performance Line

Een zogenaamd kleine innovatie dreigde bijna te verdwijnen. Op Eurobike 2022 presenteerde Bosch de System Controller en de Smart Remote. Twee bedieningspanelen die speciaal zijn ontworpen voor het sportieve gebruik van de Performance Line CX als alternatief voor de LED Remote. Met de belangrijkste informatie in een minimalistisch bovenbuisdisplay en een kleine maar geavanceerde stuurafstandsbediening, die alleen via Bluetooth wordt gekoppeld aan het bovenbuisdisplay in plaats van een kabelverbinding.

We hebben beide onderdelen, Mini Remote en System Controller, uitgebreid kunnen testen bij de lancering van Orbea’s nieuwe E-MTB Wild. Opvallend is dat de Bosch System Controller, in tegenstelling tot het bovenbuisdisplay van concurrent Specialized, geen digitaal display biedt, maar zich beperkt tot de essentie zoals de LED Remote. Het batterijniveau wordt weergegeven via de vijf balken – eerst blauw, dan wit, dan uit – in stappen van tien procent. De gekleurde U in het bovenste gedeelte toont het geselecteerde ondersteuningsniveau. Dit past in het sportieve doel van de Bosch E-MTB motor en maakt de System Controller robuust. Als je meer informatie wilt, zoals een batterijniveau in exact percentage of andere rijgegevens, moet je de app of een extra display zoals de Kiox gebruiken. De afleesbaarheid van de systeemcontroller is in de praktijk goed en slaagt zelfs uit je ooghoek tijdens het rijden. Tenminste zolang de fietsfabrikanten de systeemcontroller ver genoeg omhoog monteren in het gezichtsveld.

Lees ook:   Conway, Radon, Rockrider & YT | E-MTB's tot 4000 Euro in de test

Na lang op de aan/uit-knop van de Bosch System Controller te hebben gedrukt, start de e-bike op. Als je het puristisch vindt, kun je het U-niveau ook aanpassen met de onderste +/ knop van het bedieningspaneel en dus volledig afzien van een afstandsbediening. Een korte druk verschuift een stap omhoog, een lange druk een stap naar beneden. Dit is natuurlijk niet bedoeld voor technisch terrein. De Mini-Remote, die via Bluetooth op de controller of een Kiox-display is aangesloten, helpt om de U-trap op de Bosch Performance Line-motor snel te veranderen.

De zogenaamd eenvoudige rocker biedt een fantastische ergonomie. De Mini-Remote kan ook perfect blindelings worden bediend. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de verder bekende en bedrade LED Remote. Duwhulp en licht kunnen hier ook worden bediend door lang in te drukken, de middelste knop bedient een groter scherm, zoals Kiox, Nyon of zelfs een verbonden smartphone in smartphonegreep. Het enige nadeel: je kunt de System Controller (ongeveer 119 euro) in ieder geval alleen achteraf inbouwen op fietsen met Smart System, die al een overeenkomstige uitsparing in de bovenbuis voor de System Controller hebben. Veel 2022-fietsen van grote merken zijn echter al dienovereenkomstig ontworpen. Officieel verkoopt Bosch de System Controller niet individueel, maar we hebben hem al op de markt kunnen vinden. De Mini Remote (49 euro) werkt daarentegen ook op fietsen met Kiox-display en zou daarom voor velen een aantrekkelijke optie moeten zijn om de beproefde Bosch Performance Line-aandrijving achteraf in te bouwen.

Source link