All Mountains 2023 tot 5000 euro: Marin Rift Zone XR 29 in test

De Marin Rift Zone heeft twee gezichten. Aan de ene kant inspireert de all-mountain bike met zijn iconische en no-nonsense frameontwerp. Maar ook met zijn geslaagde geometrie en leuke karakter dreef de Rift Zone zich rechtstreeks in de harten van onze testers. De zeer vlakke stuurhoek en het lange bereik maken hoge snelheden mogelijk – ook al heeft de Marin met iets minder dan 140 millimeter aanzienlijk minder veerweg dan de rest van de testfietsen.

De achterzijde daarentegen is met zijn 430 liggende achtervorken erg kort. Dit geeft de fiets een extreem uitgesproken speelinstinct ondanks de lange voorkant. Handleidingen en snelle curvewisselingen zijn eenvoudig. Bij sprongen genereert de achterkant met korte slag veel tegensteun. Kortom, de Rift Zone biedt een enorm potentieel voor plezier off-road. Tot dusverre goed.

Aan de andere kant, vanwege de nogal middelmatige kwaliteit van de componenten, worden de prestaties van het chassis niet volledig benut. Dit komt vooral door de lage prijs. Met 3499 euro is de fiets het topmodel in de Marin-line-up, maar in onze vergelijking is hij veruit de goedkoopste kandidaat.

Met name de lage remkracht van de eenvoudige Shimano stoppers remt het rijplezier op lange afdalingen. Ook de tweederangs Maxxis-banden met single compound kunnen de tractie van de hoogwaardige modellen in de test niet bijbenen. Bovendien lijdt het gewicht onder de spaarprijs.

Het Rift Zone frame is het enige in het testveld dat volledig van aluminium is gemaakt, weegt 3250 gram en duwt het totale gewicht uiteindelijk naar 15,4 kilo zonder pedalen. Samen met de zwaarste wielen in de test is de Marin slechts in beperkte mate geschikt voor pedaalzware tochten. Tuning potentieel!

Lees ook:   beste elektrische mountainbike

¹Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).

²Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.