High-end e-bikes uit de VS: drie Amerikaanse cult-enduro’s op de proef gesteld

Deze onderwerpen zijn te vinden in de test van high-end enduro e-bikes uit de VS:

We hebben deze 3 Amerikaanse cultfietsen getest:

(Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan)

Het testrapport

Twee voor de prijs van één! Dat is de harde realiteit als je de winnaar van onze test van goedkope fullys vergelijkt met deze drie hete Amerikaanse sleeën van Evil, Pivot en Santa Cruz. En als je zou kiezen voor twee budgetfietsen, zou je gemakkelijk genoeg geld overhouden voor een week fietsvakantie. Bijvoorbeeld in de Enduro Mekka Finale Ligure. Maar juist zulke paden, zoals die in het achterland van de Italiaanse kustplaats, maken de nobele e-enduro’s uit de VS zo begeerlijk.

Vervelende steile trappen, snelle bochtwisselingen en snelle passages – dit is waar de kandidaten van Evil, Pivot en Santa Cruz hun sterke punten ten volle laten zien met ongeveer 170 millimeter veerweg. De vraag of dit een verdubbeling van de prijs rechtvaardigt, is natuurlijk meer theoretisch. Elke motorrijder denkt hier anders over. Bij een bepaalde prijs is de waarde van een e-bike immers nauwelijks af te wegen in feitelijke voor- en nadelen. Dat brengt ons bij de cruciale vraag van deze review: Wat maakt de drie Ami enduro’s zo bijzonder, afgezien van het iconische merkimago?

High-end enduro’s: gemiddeld bereik, ondanks hoge prijs

Hoogwaardige carbon frames maken het gemakkelijk

Een flinke portie glamour straalt uit door de frames van onze examinatoren. Alle drie vertrouwen ze op een hoogwaardige carbon constructie op het hoofdframe en de achterdriehoek. Dit is te merken aan het relatief lage gewicht van de wielen. 22,2 tot 23 kilo zijn goede waarden voor E-MTB’s van dit kaliber. De afwerking is ook in veel opzichten echt goed. Zo zijn de snelheidssensoren, inclusief hun kabelaansluiting, op een bijzonder chique en veilige manier in de uitval geïntegreerd.

Gebalanceerd weggedrag, topbochten: de Shuttle LT van Pivot overtuigde ons in de test. Met een ander karakter, maar zeker niet verslagen, inspireert de Bullit van Santa Cruz ook op de trail chase.Foto: Max Fuchs

Gebalanceerd weggedrag, topbochten: de Shuttle LT van Pivot overtuigde ons in de test. Met een ander karakter, maar zeker niet verslagen, inspireert de Bullit van Santa Cruz ook op de trail chase.

Topvering dankzij speciale kinematica

Het wordt nog spannender als het gaat om de ophanging. Alle drie de Amerikanen vertrouwen op een uitgebreide, herhaaldelijk afgebogen regeling van de demper. Als je precies wilt begrijpen wat er gebeurt tijdens compressie bij het kijken naar de rockers en hendels, is er een acuut risico op hersenknopen. Op de websites van de fabrikanten wordt de speciale kinematica geadverteerd en uitgelegd. Maar wat komt er op het spoor terecht? In feite leveren alle drie de e-bikes uitstekende off-road veringsprestaties. En naast de geometrie is dit een absoluut bepalende factor voor het rijgedrag. Het deltasysteem op de Evil Epocalypse heeft een enorme, rijke slikkracht, typische stalen veerdempers. Het is verbazingwekkend hoe levendig, levendig en tegelijkertijd rijneutraal het blijft. Hetzelfde geldt voor de twee systemen met een virtueel draaipunt. Ze zijn bijzonder goed in het combineren van gevoelig en gemakkelijk te slikken werk met een gedefinieerde tegensteun in de medium veerweg en blijven actief, zelfs onder rem- en rijinvloeden. We vonden het VPP-systeem op Santa Cruz’ Bullit nog meer gedefinieerd, maar ook strakker en sportiever.

Er is nog potentieel op het gebied van uitrusting

Maar terug naar de apparatuur. Als je er in deze prijsklasse van kunt spreken, verdient de Pivot Shuttle LT de prijs-prestatieoverwinning in het trio. Volledige XTR-uitrusting, Fox Factory-ophanging, carbon stuur en zeer lichte aluminium wielen: afgezien van elektrische gimmicks op de versnellingen, zadelpen of chassis, wordt hier eigenlijk alles aangebodenwat de markt te bieden heeft. De situatie is vergelijkbaar in Santa Cruz, waar edele carbon velgen met een levenslange garantie worden toegevoegd. Maar de Bullit zadelt de portemonnee met 13700 euro nog gevoeliger op. Dezelfde prijs als Pivot, namelijk 12000 euro, wordt door Evil genoemd. Versnellingen en remmen uit de XT-plank zien er wat bleek uit. Zelfs de banden met dun EXO-karkas zien er niet goed uit op een hoogwaardige e-enduro.

Lees ook:   klikpedalen mountainbike

Het agressieve geluid van het freewheel van de nobele Industry Nine-naaf zorgt voor dat bepaalde iets. Een detail dat de handen van nogal wat motorrijders vochtig zou moeten maken. Helaas is het kenmerkende geratel van de Epocalypse net zo merkbaar op het parcours. Naast het bekende rammelen van de EP8 is er ook een dreun van de accu tijdens grotere slagen. Pivot en Santa Cruz doen het beter. Maar zelfs deze twee bolides zijn allerminst fluisterstil dankzij de versnellingsbak in de Shimano-unit. Een detail dat een flauwe nasmaak achterlaat, vooral in dergelijke prijsregio’s.

Special Forces: de speciale details

Achtervering op mountainbikes is een wetenschap op zich. Onze drie kandidaten vertrouwen op speciale, gepatenteerde systemen waarvan wordt gezegd dat ze speciale eigenschappen hebben. Sterker nog, de achterwielophanging van deze drie e-MTB’s maken offroad een enorm verschil met veel conventionele e-fulls. De kinematica van Pivot (3) en Evil (2) werd geschreven door suspension guru Dave Weagle, de oprichter van Evil Bikes. Ook het VPP-systeem in Santa Cruz (1) is gepatenteerd. Alle drie de ontwerpen zijn gebaseerd op een vaste achterframedriehoek die geen verbindingen vereist. De DW-Link (pivot) en het VPP systeem hebben een virtueel pivot point.

1: Het VPP-systeem in Santa CruzFoto: Max Fuchs

1: Het VPP-systeem in Santa Cruz

2: De kinematica van Pivot (foto 3 hieronder) en Evil (foto) zijn overigens geschreven door ophangingsgoeroe Dave Weagle, de oprichter van Evil Bikes.Foto: Max Fuchs

2: De kinematica van Pivot (foto 3 hieronder) en Evil (foto) zijn overigens geschreven door ophangingsgoeroe Dave Weagle, de oprichter van Evil Bikes.

3: De kinematica van Pivot komt ook van suspensiegoeroe Dave Weagle.Foto: Max Fuchs

3: De kinematica van Pivot komt ook van suspensiegoeroe Dave Weagle.

Conclusie over de test van de high-end enduro’s door Florentin Vesenbeckh, Head of Test EMTB:

Drie uitstekende downhill skiërs met vergelijkbare ingrediënten – maar heel verschillende karakters! Met coherente geometrieën en een sterk chassis behalen de edele e-enduro’s topscores in het trail- en downhillklassement. De Shuttle LT spreekt de grootste groep gebruikers aan met een uitgebalanceerde wegligging en een goede actieradius en biedt ook de beste prijs-prestatieverhouding. Gefeliciteerd met de testoverwinning!

Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTBFoto: Adrian Vesenbeckh

Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTB

Lees ook:   All Mountains voor 5000 Euro: Scor 4060 ST NX

Cijfers, data feiten: Een vergelijking van de high-end enduro’s

Het bereik

De grote accu in het draaipunt geeft de Shuttle LT veruit de langste actieradius. Santa Cruz en Evil eindigen onder het gemiddelde van de huidige E-MTB’s met de 630cc Shimano accu’s. De accu’s van deze twee e-bikes kunnen immers snel worden verwijderd. Top voor bikeparkdagen met een tweede accu. En de relatief kleine en lichte accu kan ook in de rugzak worden ondergebracht.

De reikhoogtes van high-end enduro'sFoto: EMTB Test Department

De reikhoogtes van high-end enduro’s

De gewichten van enduro e-bikes in vergelijking

De Santa Cruz Bullit maakt indruk met zijn laagste gewicht ondanks de meest robuuste bandencombinatie. De Pivot kan het ondanks de aanzienlijk grotere accu bijbenen. Het kwaad eindigt helemaal achteraan, al is het op dieet gezet met te lichte banden en een kleine accu. Met 23 kilo is het nog steeds een van de lichte e-enduro’s op de markt.

De gewichten in één oogopslagFoto: EMTB Test Department

De gewichten in één oogopslag

Evaluatie in detail

Test oordeelFoto: EMTB Test Department

Test oordeel

¹Gemeten in het EMTB laboratorium in de geteste maat, batterijgewicht indien nodig incl. fest geschroefde deksel.

²Set banden, cassette en remschijven.

*Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

Dit is wat de testers te zeggen hebben over de Amerikaanse cultfietsen:

Josh Welz, hoofdredacteur EMTB:

Het spilpunt is uiterst evenwichtig: rijk onderstel, sportieve geometrie, richtingsstabiliteit op volgas afdalingen, maar zeker niet traag in trailgebruik. En het kan ook nog eens behoorlijk begaanbaar klimmen. Bovendien heeft het apparatuur die geschikt is voor de prijs. Als ik 12.000 euro over had, zou de Pivot Shuttle mijn keuze zijn.

Josh Welz, hoofdredacteur EMTBFoto: Markus Greber/Skyshot

Josh Welz, hoofdredacteur EMTB

Adrian Kaether, EMTB-redacteur:

Wat een rijervaring! Alle drie de e-bikes combineren een licht weggedrag met extreme rijkwaliteiten. Na de afdaling stapte er geen tester van de fiets die niet enthousiast was. Zelfs als de prijzen boven goed en kwaad uitstijgen: als zich een kans voordoet, mag u een proefrit niet missen.

Adrian Kaether, EMTB-redacteurFoto: Privéfoto

Adrian Kaether, EMTB-redacteur

>> Lees ook ons artikel over de test van 10 high-end enduro’s van FREERIDE 1/2022 – ons zustermagazine <<