bandenspanning mountainbike

Bandenspanning mountainbike

Als je gaat mountainbiken, is het van groot belang dat je de juiste bandenspanning hebt. De bandenspanning beïnvloedt namelijk de grip op de ondergrond, het comfort van de fiets en de snelheid waarmee je kunt fietsen. In deze blog gaan we dieper in op de bandenspanning van een mountainbike en geven we je tips om de juiste spanning te vinden.

Wat is bandenspanning?

De bandenspanning is de druk in de banden van de mountainbike. Deze druk wordt uitgedrukt in bar (of psi) en wordt gemeten met een bandenspanningsmeter. De juiste bandenspanning is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewicht van de fietser, de breedte van de banden en de ondergrond waarop je fietst.

Waarom is de juiste bandenspanning belangrijk?

Zoals eerder genoemd, beïnvloedt de bandenspanning de grip op de ondergrond, het comfort van de fiets en de snelheid waarmee je kunt fietsen. Als de bandenspanning te laag is, zal de grip op de ondergrond verminderen en kan de fiets minder goed sturen. Ook zal de rolweerstand toenemen, waardoor je minder snel kunt fietsen. Als de bandenspanning te hoog is, zal de grip op de ondergrond juist toenemen, maar zal het comfort van de fiets afnemen en kan de kans op een lekke band groter worden.

Lees ook:   Detrail Bikes Berg 155: Nieuwe carbon MTB's rechtstreeks uit Zweden

Hoe vind je de juiste bandenspanning?

Om de juiste bandenspanning te vinden, moet je rekening houden met verschillende factoren:

Gewicht van de fietser

Hoe zwaarder de fietser, hoe hoger de bandenspanning moet zijn. Een richtlijn is om bij een gewicht tot 60 kg een bandenspanning van 1,8 tot 2,0 bar te hanteren en bij een gewicht boven de 60 kg een bandenspanning van 2,0 tot 2,5 bar.

Breedte van de banden

Hoe breder de banden, hoe lager de bandenspanning moet zijn. Een richtlijn is om bij een bandbreedte tot 2,1 inch een bandenspanning van 2,0 tot 2,5 bar te hanteren en bij een bandbreedte vanaf 2,2 inch een bandenspanning van 1,8 tot 2,2 bar.

Soort ondergrond

Op een zachte ondergrond, zoals modder of zand, is het aan te raden om met een lagere bandenspanning te rijden. Hierdoor wordt het oppervlak vergroot en heb je meer grip. Op een harde ondergrond, zoals asfalt of beton, is het aan te raden om met een hogere bandenspanning te rijden. Hierdoor wordt de rolweerstand verminderd en kun je sneller fietsen.

Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk is de juiste bandenspanning ook afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden het fijner om met een iets hogere bandenspanning te rijden, terwijl anderen juist kiezen voor een lagere bandenspanning voor meer comfort.

Veelgestelde vragen

1. Is het slim om de bandenspanning te verlagen als ik op een zachte ondergrond ga fietsen?

Ja, als je op een zachte ondergrond gaat fietsen, is het slim om de bandenspanning te verlagen. Hierdoor wordt het oppervlak vergroot en heb je meer grip.

Lees ook:   Angst voor de stunt: Waarom nemen motorrijders het risico?

2. Kan een te hoge bandenspanning leiden tot een lekke band?

Ja, een te hoge bandenspanning kan leiden tot een lekke band. Als de bandenspanning te hoog is, kan de binnenband knappen of kan de velg beschadigen.

3. Wat is de minimale bandenspanning voor mijn mountainbike?

De minimale bandenspanning is afhankelijk van de breedte van de banden. Over het algemeen kun je uitgaan van een minimale bandenspanning van 1,8 bar.

4. Moet ik de bandenspanning aanpassen als ik met een groep ga fietsen?

Als je met een groep gaat fietsen, kan het zijn dat je de bandenspanning moet aanpassen. Dit is afhankelijk van de snelheid en het niveau van de groep. Overleg met de groep wat de beste bandenspanning is.

5. Hoe vaak moet ik de bandenspanning controleren?

Je moet de bandenspanning regelmatig controleren, bijvoorbeeld voor elke rit. Zo voorkom je dat je met een te lage of te hoge bandenspanning gaat fietsen.

Conclusie

De juiste bandenspanning is van groot belang voor het mountainbiken. Door rekening te houden met het gewicht van de fietser, de breedte van de banden en de ondergrond waarop je fietst, kun je de juiste bandenspanning vinden. Vergeet niet om regelmatig de bandenspanning te controleren en pas deze aan als dat nodig is.