Het faillissement van Vanmoof: wat is de volgende stap

Update 14.08.: Micromobility.com wordt uitgeschakeld als overnamekandidaat

Micromobility.com neemt de failliete e-bikefabrikant Vanmoof uit Amsterdam niet over. De door de rechtbank aangestelde curatoren hebben het aanbod van het Amerikaanse e-scooter- en e-bikeverhuurbedrijf afgewezen. Naast het Amerikaanse bedrijf werden Accell Group-eigenaar KKR Group, Giant, Trek en een voorheen onbekende bieder uit Duitsland als geïnteresseerde partijen beschouwd. Giant heeft sindsdien echter ontkend ooit interesse te hebben getoond in het kopen van Vanmoof.

Nieuws vanaf 01.08: Overnamebod op Vanmoof

Het Amerikaanse bedrijf Micromobility.com Inc. heeft een niet-bindend bod uitgebracht op het failliete Vanmoof. Micromobilty.com CEO Salvatore Palella verklaart: “Deze potentiële overname maakt deel uit van onze langetermijnstrategie om onze leidende positie in de micromobiliteitsmarkt te consolideren en ons portfolio van oplossingen te diversifiëren. Vanmoof’s sterke reputatie als merk, innovatieve e-bike-technologie en unieke abonnementsmodel sluiten perfect aan bij onze visie op de toekomst van stedelijk vervoer.”

Nieuws vanaf 27.07: Eerste reparatieservice voor Vanmoof fietsen

Vanaf 1 september lanceert refurbishmentspecialist Upway in vijf landen een reparatieservice voor de e-bikes van Vanmoof. In Duitsland, Frankrijk, Nederland, België en de VS kunnen eigenaren van een defecte Vanmoof zich verheugen. Er is al een wachtlijst voor een reparatieafspraak waarin je jezelf of je fiets kunt aanmelden.

De diensten van Upway omvatten het ophalen, inspecteren en repareren van de e-bike. De servicekosten inclusief retourzending bedragen 89 euro. Daarnaast is er een kostenraming voor de reserveonderdelen. Dankzij de nauwe samenwerking tussen het Vanmoof-team en de monteurs van Upway bij de ontwikkeling van de reserveonderdelen, voelt de refurbish-specialist zich goed gepositioneerd voor de taak die voor hem ligt. In het belang van de klant kan het echter ook zijn dat er conventionele onderdelen worden geïnstalleerd.

Lees ook:   mountainbike huren amsterdam

Wat de software betreft, raadt Upway aan om de digitale e-bike-sleutel te downloaden. Hierdoor kunnen de smartphone en e-bike worden gekoppeld, zelfs nadat de Vanmoof-servers zijn afgesloten. Naast Cowboy hebben waarschijnlijk ook andere aanbieders een bijbehorende app ontwikkeld.

Nieuws vanaf 20.07: Diamant mit Promoties

Voor klanten die een fiets van Vanmoof wilden kopen en daar al voor betaald hebben, heeft de Duitse fietsenfabrikant Diamant goed nieuws. Als compensatie is er 300 euro korting op de aankoop van een diamanten e-bike. Het genereuze aanbod is geboren uit mededogen. Diamant is op de hoogte van een dergelijke situatie en het bedrijf wil mensen helpen die geen Vanmoof-fiets meer hebben gekregen, legt een woordvoerder van de Duitse wielenfabrikant uit. Klanten ontvangen het tegoed door een formulier in te vullen op de Diamant-homepage, evenals het uploaden van de ontvangstbewijzen van de fietsstorting en de in afwachting van levering.

Verwachte impact op de klanten van Vanmoof

Welke gevolgen heeft een faillissement voor de klanten van Vanmoof? Zij bevinden zich in een delicate positie. Zowel de kwestie van reserveonderdelen voor de eigen componenten van het merk als de bruikbaarheid van de interne app zijn niet volledig opgehelderd. Daarnaast kan het bedrijf een aantal betaalde fietsen niet leveren.

Je hebt de app nodig om de fiets überhaupt te kunnen ontgrendelen. Volgens Vanmoof blijven de app en server ondanks het faillissement draaien, maar wordt klanten geadviseerd om tijdig een back-up ontgrendelingscode aan te maken, een soort toetscombinatie om de fiets via de stuurknoppen te activeren. Fietsfabrikant Cowboy heeft zeer snel gereageerd en voorziet vanmoofers met de “Bikey” app van zo’n generator voor de digitale sleutels, nu ook Android-gebruikers.

18.07: Insolventievonnis

Weken voor de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank was Vanmoof kritisch. Nadat het bedrijf het lange tijd financieel moeilijk had, werd de online verkoop gestaakt en winkels gesloten. Vervolgens werd een verzoek ingediend tot uitstel van betaling en bescherming van schuldeisers.

Als gevolg van de faillissementsuitspraak is deHet uitstel van betaling van 12 juli werd teruggedraaid. De vraag rijst of en wie het bedrijf terug kan manoeuvreren naar een financieel oplopende tak. Jan Padberg en Robin de Wit zijn twee bestuurders die zich over deze vraag buigen.

>>Meer achtergrondinformatie over het faillissement vindt u hier.