Trailbikes: De Canyon Neuron 7 in de test

Al in de laatste Trail bike test in BIKE 7/23 Canyon won de test met de nieuwe Neuron – destijds in de 5000 euro kostende carbon versie. Met het aluminium model voor slechts 2700 euro schiet de verlader de vogel opnieuw neer: het in Koblenz gevestigde bedrijf doneert een complete XT-schakelgroep zonder Blender-onderdelen. De SLX stoppers met 180 schijven behoren tot de beste in deze vergelijking. Daarnaast zijn er systeemwielen van DT Swiss, een telescopische ondersteuning met veel slag en een Fox performance ophanging. Sram’s UDH derailleur hanger en een geschroefde trapas
het onderhoud te vergemakkelijken.

Al bij de eerste stap voel je je comfortabel en zit je in balans op de fiets. Met de gemakkelijk rollende Schwalbe-banden en de rijneutrale achterdriehoek kun je op een ontspannen manier lange beklimmingen beklimmen. De grip op het platform kan worden opgeslagen, de demper is stabiel in de veerweg. Niettemin absorbeert het chassis gevoelig zelfs kleine schokken, wat de bergopwaartse classificatie voor de Canyon veiligstelt.

Op naar de afdaling. De diep inklapbare zadelpen en de hoge voorkant geven de rijder veel bewegingsvrijheid en veiligheid. Zo beheerst de Canyon ook steile stukken vol vertrouwen en kan hij gemakkelijk door kronkelende paden worden geleid. Zelfs als hij harder op het pad raakt, laat de Neuron geen hectiek ontstaan: het rijke chassis laat gewillig de veerweg los, maar biedt altijd voldoende tegensteun. Op deze manier kan de fiets gericht door het terrein worden geleid. Dankzij de krachtige SLX-remmen houd je altijd de controle. De combinatie van Nobby Nic vooraan en Wicked Will achteraan is een goede keuze voor lange beklimmingen, maar zou wel wat meer grip en lekbescherming kunnen gebruiken. Eenmaal onderaan wil je graag weer omhoog stappen. Dus het is de perfecte trailbike? In ieder geval dichtbij.

Lees ook:   Classified Powershift: De nieuwe tweeversnellingsnaaf voor MTB in de test

BIKE testresultaat²: zeer goed – 189.75 van de 250 punten