Herfst fietsbestemmingen: 8 MTB trail spots aan zee

1. Madeira – Trailsurfen in de serre van Portugal in de Atlantische Oceaan

Het spannende aan het bloemeneiland Madeira is dat elke kant van de kust verschillende paden biedt. Wel moet je een goede rijtechniek meenemen.Foto: Max Fuchs, Klambt GroupHet spannende aan het bloemeneiland Madeira is dat elke kant van de kust verschillende paden biedt. Wel moet je een goede rijtechniek meenemen.

Zo stoffig, droog en vloeiend als in de Epic-videoclips van profs als Josh Bryceland, Kriss Kyle en Brandon Fairclough, zo zeldzaam zijn de paden op het Portugese bloemeneiland in de winter. De temperaturen blijven in de dubbele cijfers, maar de Atlantische Oceaan stuurt op zijn minst wolken van nevel voor irrigatie. Het is dus een goede zaak dat Madeira kan bogen op een grote verscheidenheid aan bodems in een zeer klein gebied: fijn vulkanisch stof, rode kleigrond, weelderige boshumus of alpengrind. Sommige MTB-routes worden meer grip door vocht, andere blijven als cement aan het loopvlak van de band kleven. Omstandigheden die Britse motorrijders van huis uit goed kennen, daarom is Madeira een van hun favoriete freeride winterbestemmingen. Ook de deelnemers van de EWS kozen het eiland als favoriete plek. Tip: Op de Trans-Madeira maak je kennis met alle facetten van Madeira – inclusief de nationale drank Poncha, waar je al snel duizelig van wordt.

Info Madeira

Reis: Vliegtijd vanaf Duitse luchthavens: ca. vier uur.

Tours: De klim bergop is meestal steil op Madeira. Investeren in een gids met een shuttle is daarom aan te raden. Bijvoorbeeld in het geval van www.freeridemadeira.com

Gebeurtenissen: Trans-Madeira Enduro race met 220 kilometer en 30 etappes in 5 dagen, www.transmadeira.com
Oudejaarsavond: Europa’s grootste vuurwerkshow barst boven Funchal de lucht in.

2. La Palma – de groenste van de Canarische Eilanden is terug met zijn MTB-routes

Eerst Corona, toen vulkaanuitbarsting - maar nu is de door crisis geteisterde favoriete winterbestemming van Duitse motorrijders terug!Foto: Markus Greber, SkyshotEerst Corona, toen vulkaanuitbarsting – maar nu is de door crisis geteisterde favoriete winterbestemming van Duitse motorrijders terug!

Iets kleiner dan Madeira, maar 460 kilometer zuidelijker en dus dichter bij de opwarmende evenaar, koestert La Palma zich in de Atlantische Oceaan. Voordeel van het kleine, groene Canarische eiland: De veel hogere top, de 2426 meter hoge Roque de los Muchachos damm eenvoudig de verzengende passaatwindwolken af en zorgt voor een stabiel droog zuidwesten van het eiland. Stoffige paden, verschillende fietsstations met pendeldienst en lenteachtige zwemtemperaturen trekken de meeste fietsers in Europa in de winter aan – wanneer de vulkanen je rust en stilte geven. De laatste grote uitbarsting in de Cumbre Vieja, eind 2021, begroef niet alleen enkele wegen en MTB-paden, maar sneed ook het fietsmekka Puerto Naos aan de westkust af van de buitenwereld. Vanwege nog steeds ontsnappende gassen mogen de stad en het strand nog steeds niet worden betreden. Maar de sporen die op de metersdikke aslaag van de nieuwe krater Tajogaite werden getekend deden dat wel. De basiskampen voor motorrijders zijn nu de noordelijke steden Tazacorte en Los Llanos.

Lees ook:   BIKE Festival Riva 2023: Marathon en meer - de hoogtepunten Dag 2

Info La Palma

Reis: De rechtstreekse vlucht van Duitsland naar Santa Cruz de la Palma duurt iets minder dan vijf uur.

Tours: Alle tochten zijn na de vulkaanuitbarsting weer begaanbaar. Probleem: Zolang de stad Puerto Naos gesloten is, blijven de accommodaties zeer beperkt. Het is het beste om direct via de fietsstations te boeken, ze vinden altijd een mooi plekje langs de westkust.

3. Elba – Wereldkampioen Trails

Elba: klein maar krachtig. Bij de wereldkampioenschappen marathon van 2021 werd elke centimeter parcours ingebouwd in het 115 kilometer lange parcours in het oosten van het eiland.Foto: Dan MilnerElba: klein maar krachtig. Bij de wereldkampioenschappen marathon van 2021 werd elke centimeter parcours ingebouwd in het 115 kilometer lange parcours in het oosten van het eiland.

Je kunt het kleine maar mooiste eiland van Toscane omcirkelen op lonende paden (vijf dagen) of het in het midden ervan oversteken op bergkampaden (drie dagen). Hemelsbreed zijn de oost- en westkust van elkaar gescheidenR slechts 27 kilometer, maar de Inselbergs daartussen bieden genoeg avonturenspeelplaats voor meerdere etappes. In het westen vecht je je een weg naar het hoogst mogelijke punt, de 1019 meter hoge Monte Capanne, om vervolgens in de zachtere ups en downs naar het oosten te schuiven. Uiteindelijk zijn de bergen slechts 300 tot 500 meter hoog, maar de paden blijven ruw, grindig en natuurlijk ruw. Toch is er een Dolce Vita, want bijna elke klim wordt beloond met een sensationeel uitzicht over de zee, en vele afdalingen leiden naar een fantastisch mooie baai. Een decor dat ook de internationale marathonelite in vervoering bracht toen in 2021 het WK in Capoliveri werd gehouden. Maar natuurlijk wordt Elba nu ook een beetje geholpen met een schop: Een trailcentrum met makkelijke, maar ook zeer geblokkeerde afdalingen wacht op je in het granieten keien- en zandstenen rotslandschap bij San Piero in Campo, op de zuidoostelijke flanken van Monte Capannes.

Info Elba

Reis: Van alle mediterrane eilanden is het kleine Toscaanse eiland het snelst te bereiken met de veerboot. De overtocht duurt slechts 45 minuten.

Tours: Een online kaart met een compleet overzicht van alle fietsroutes, inclusief de beste routes, is verkrijgbaar bij Transalp tour auteur Andreas Albrecht: gps-bikeguide.com

Gebeurtenissen: Capoliveri Legend Cup, een marathon in mei met twee afstanden (75/50 km), www.capoliverilegendcup.it

4. Triëst – spannende stad, nieuwe MTB-routes en -paden

Triëst ligt dicht bij de grens met Slovenië. Hier geven Sloveense en Italiaanse locals elkaar de trail shovels.Foto: Getty ImagesTriëst ligt dicht bij de grens met Slovenië. Hier geven Sloveense en Italiaanse locals elkaar de trail shovels.

De havenstad aan de Adriatische Zee is in de loop van haar geschiedenis meerdere malen van nationaliteit veranderd. Het behoorde tot Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Joegoslavië voordat het na de Tweede Wereldoorlog werd teruggegeven aan Italië. De verschillende bouwstijlen in de oude stad getuigen hier nog steeds van. Tegenwoordig wordt Triëst ook wel de “hoofdstad van de koffie” genoemd. Er zijn talloze cafés en bars die zorgen voor een bruisend nachtleven na de tour. Maar over de tour gesproken: het gebied begint achter de steegjes van de oude stad met pieken tot 1000 meter hoog, waarvan de meeste al Sloveense namen hebben, omdat de grens met het buurland slechts een halve dag rijden verwijderd is. Een spannend netwerk van paden terug naar de stad wordt verzorgd door zeer drukke locals die duidelijk veel tijd doorbrengen in hun kustbossen. Topplek!

Lees ook:   Interview met Marley Blonsky: "Stigma raakt ons allemaal"

Gedetaileerde info Triëst

Eten & Drinken: Liefhebbers van vlees en zuurkool moeten zeker stoppen bij een van de typische “buffetten” in Triëst. Een relikwie uit de Habsburgse tijd, waarvoor zelfs de inwoners van Triëst in de rij staan. Bijvoorbeeld: www.buffetdapepi.it
Osmize: In het bos boven de stad vind je kleine wijnbars: www.osmize.com

Tours: Drie tochten met de beste trailsecties in de BIKE Area Guide Trieste www.bike-magazin.de

5. Sierra Nevada – waar Winnetou zou fietsen

De meer dan 3000 meter hoge toppen van de Sierra Nevada krabben de weinige wolken uit de lucht. Daarom is het hier meestal groener dan in de woestijnen eromheen - maar vanaf oktober is het ook erg fris.Foto: Getty ImagesDe meer dan 3000 meter hoge toppen van de Sierra Nevada krabben de weinige wolken uit de lucht. Daarom is het hier meestal groener dan in de woestijnen eromheen – maar vanaf oktober is het ook erg fris.

Voor de 3482 meter hoge Mulhacén is het waarschijnlijk al te laat. De hoogste top van de Spaanse Sierra Nevada gooit meestal vroeg in de herfst zijn witte winterdeken op. Dat is jammer, want er is hier eigenlijk een trail entry, en als je er je zinnen op zet, kun je vanaf hier naar het strand schieten – langere afdalingen zijn niet in heel Europa mogelijk. Nog spannender is echter de oversteekroute door de Sierra Nevada. Van Granada tot Almeria stapelen zich 350 kilometer en 10500 hoogteverschil op op stoffige hellingen en panoramische hooggebergtepaden. Onderweg kun je vijgen, granaatappels en amandelen van de boom plukken langs de weg of in het bergresort Trevélez Original-Probeer Serranoham. Het is het beste om contact op te nemen met de gidsen ter plaatse. Ze ontwerpen ook individuele tochten, afhankelijk van de sneeuwcondities.

Info Sierra Nevada

Reis: Almeria, Granada en Malaga zijn ideale bestemmingen voor tochten in de Sierra Nevada.

Toeristisch seizoen: De rondleidingen eindigen in oktober. In je eentje moet je rekening houden met frisse temperaturen in de Sierra!

Rondleidingen: Specialisten voor Sierra Nevada tours ook met shuttle of als een self-guided variant met accommodatie: www.almeria-bike-tours.de en www.puremountains.com

6. Sicilië – Beleef vulkanen van dichtbij op een mountainbike

Op de Etna kunnen de paden de banden smelten, maar niet op de uitgedoofde vulkanen van de Eolische eilanden.Foto: Moritz AblingerOp de Etna kunnen de paden de banden smelten, maar niet op de uitgedoofde vulkanen van de Eolische eilanden.

Het grootste eiland van Italië is enorm. Verschillende spannende middelgebergten rijzen op uit hun binnenland, ze zijn praktisch de verlengstukken van de Apennijnen in de laars van het vasteland. Je kunt hier tot ver in de herfst mountainbiken en vanaf oktober kun je de sinaasappels direct van de boom plukken. Maar de echte ster van het eiland is natuurlijk de Etna. De hoogste actieve vulkaan van Europa verandert bij elke uitbarsting van hoogte en schommelt tussen de 3200 en 3357 meter. Shuttle en kabelbaan helpen bij de beklimming, maar je moet zelfs op deze hoogte de laatste meters aanzwengelen. Het uitzicht over de Middellandse Zee, de Straat van Messina en de stad Catania groeit exponentieel. Hoe ver je kunt gaan op de rokende vacht van de reus totdat de banden wegsmelten, legt een local uit, want zonder gids zijn vulkaantochten in Italië verboden. Hij kent echter ook de mooiste ashellingen, waardoor je met je fiets weer bergafwaarts kunt kwispelen. Het kost wat tijd om de juiste rijtechniek te krijgen voor deze exotische ondergrond. Maar als je dat leuk vindt, wil je misschien een avontuurlijke boottocht maken naar de vulkanen van de offshore Eolische eilanden.

Lees ook:   Voor het goede doel: Everesting als familiecampagne

Gedetaileerde Sicilië

Rondleidingen: Bike Alpin biedt een trans-Sicilië tour van een week van Cefalù naar de Etna in het voorjaar en Hernst. Info: www.bikealpin.de

Fiets & Boot: De organisator TrailXperience organiseert een vulkaantocht op een oude houten zeilboot: van het ene Eolische eiland naar het andere, plus Etna en Stromboli ervaring. Individuele groepsreizen zijn ook mogelijk. In totaal negen dagen. Info: www.trailxperience.com

7. Toscane – de hele kust is één MTB-spot

Toscane heeft zoveel meer te bieden dan Punta Ala, zegt Ines Thoma. En ze zou het moeten weten - de beste enduroracer van Duitsland heeft een heel tourboek gevuld met haar favoriete routes.Foto: Max SchumannToscane heeft zoveel meer te bieden dan Punta Ala, zegt Ines Thoma. En ze zou het moeten weten – de beste enduroracer van Duitsland heeft een heel tourboek gevuld met haar favoriete routes.

Als je drie gepassioneerde fiets- en strandvakantiegangers vraagt naar hun favoriete plek, zijn er minstens twee van hen het daarmee eens: Punta Ala. En daar zijn natuurlijk redenen voor. Er is een coole camping direct aan het strand en de paden naar de kustbergen beginnen direct achter de tent. Deze plek werd bekend nadat de EWS hier in 2013 zijn eerste gastoptreden maakte en de zanderige stroompaden met uitzicht op zee in de internationale schijnwerpers bracht. Sindsdien verdringen zomerkampeerders zich hier. Daarom is het een goed idee om in de herfst naar Punta Ala te komen, dan vind je de paden met tekenen van slijtage, maar je hebt ze bijna voor jezelf.

Regelmatig onderhouden, maar zonder directe toegang tot de zee, zijn de wilde zwijnenpaden van de Maremma, die zijn opgepoetst voor fietsers. En midden in dit alles is het Bike Hotel Massa Vecchia als een oase met een restaurant, zwembad en zelfs een eigen pumptrack in de tuin. Ook een bezoek waard is het relatief nieuwe Toscaanse kustpark in Castagneto Carducci met uitzicht op zee en het hele jaar door een pendeldienst. Oh, het is het beste om meteen je hele resterende vakantie te nemen. De bossen langs de Toscaanse kust zitten vol verrassingen!

De paden in Punta Ala zijn nu te druk voor mij. Mijn favoriet is de Folgorito afdaling in de provincie Massa-Carrara, een oud militair pad dat dateert uit de Tweede Wereldoorlog. – Ines Thoma, Enduro pro

Info Toscane

Accommodaties:
www.massavecchia.it
www.campingpuntala.it

Tours: De endurorijders Ines Thoma en Max Schumann hebben de beste trails in Toscane opgespoord en beschreven in hun boek “Tuscany Trails”.
Bucketride biedt kampeer roadtrips naar de beste plekken: www.bucketride.de

Fietsenstalling: Toscane Coast Park, 20 minuten met de auto ten noorden van Piombino, www.tuscanycoastoutdoor.com

8. Ligurische kust – een insider tip voor mountainbikes in de winter

De paden in Finale Ligure en Pietra Ligure worden het hele jaar door onderhouden. Met de speciale puntenkaart kun je de gebruiker hiervoor bedanken.Foto: Max Fuchs, Klambt GroupDe paden in Finale Ligure en Pietra Ligure worden het hele jaar door onderhouden. Met de speciale puntenkaart kun je de gebruiker hiervoor bedanken.

Als je het drukbezochte trailnetwerk van Finale Ligure alleen in de zomer kent, wrijf je in de herfst in je ogen: niets en niemand op de weg. Gratis ritje op alle paden. Vooral omdat het naburige Pietra Ligure naadloos is aangesloten op zijn trailkilometers. Je hoeft je niet te haasten, want de inmiddels 200 paden zijn de hele winter open. Net als de meeste bars en restaurants in de kustplaatsen, trouwens. In het beste geval ontmoet je een paar trailbouwers die al nieuwe paden aan het graven zijn voor het volgende seizoen. Wat betreft de beste reistijd in het koelere seizoen: bekijk de weerkaart. Als er een zogenaamd “Genua laag” wordt aangekondigd, moet je rekening houden met een paar dagen regen en koude wind. Anders kun je echter zelfs in januari short / short gaan voor een paar uur zon.

Info Ligurië

Voor uw kaart: Voor 12 euro krijg je een kaart naast de routekaart om punten te verzamelen in supermarkten, cafés en shuttles. Dit geeft u voordelen en ondersteunt tegelijkertijd de trailonderhouders. Beschikbaar op locatie of online. Info: www.finaleoutdoor.com

Tours: De routekaart bevat al het aangesloten fietsnetwerk van Pietra Ligure. Totaal: 200 trails.

Accommodatie tip: Agriturismo Rose di Pietra, zeer vertrouwd, www.rosedipietra.com