Regenjassen: wat mountainbikers moeten weten over fietsregenjassen

Fietsregenjassen: 2-laags, 3-laags of liever 2,5-laags?

Een fietsregenjas, ook wel hardshell genoemd, bestaat altijd uit meerdere lagen. Het hart van elke regenjas is het flinterdunne membraan, dat de jas waterdicht maakt. Het voorkomt dat regen van buitenaf binnendringt, maar laat in het beste geval zweet door naar buiten in de vorm van stoom. Op microporeuze membranen (bijv. Gore-Tex), wordt de permeabiliteit geregeld via kleine gaatjes. Op niet-poreuze membranen (bijv. SympaTex), een speciale moleculaire structuur transporteert de waterdamp naar buiten. Afhankelijk van het aantal lagen wordt het membraan beschermd door een toplaag en in sommige gevallen door een voeringmateriaal aan de binnenkant.

Regenjas voor de fiets met 3-laags jas

Als je maximale stabiliteit en duurzaamheid van je jas wilt, moet je voor de 3-laagse jas gaan. Hier worden de buitenstof, het membraan en de voering in één laag gelamineerd. Zo wordt het gevoelige membraan beschermd tegen wrijving van boven en onder. Zeker als je vaak met een rugzak rijdt, is dit een groot voordeel.

3-laags jassen zijn robuust en duurzaam, maar vaak een beetje zwaar en niet erg inpakbaarFoto: Sympatex3-laags jassen zijn robuust en duurzaam, maar vaak een beetje zwaar en niet erg inpakbaar

2-laags fietsjacks

In 2-laags jassen zijn alleen de buitenstof en het membraan verbonden om een laminaat te vormen. De voeringstof wordt – indien beschikbaar – in het fietsjack gehaakt. Dit kan wrijving op het membraan veroorzaken en het op de lange termijn beschadigen.

De 2,5-laags regenjas

Een fietsjack met 2,5 lagen is een lichtgewicht maar duurzame oplossing en heeft als voordeel dat het membraan ook aan de binnenkant beschermd is. Hier wordt echter geen volledige laag aangebracht, maar slechts een dunne beschermlaag. Fabrikanten gebruiken hiervoor bijvoorbeeld honingraatpatronen of koolstoflagen. Hierdoor zijn de 2,5-laags modellen stabieler dan 2-laags jassen, maar tegelijkertijd lichter en beter ademend dan de robuuste 3-laags modellen.

Een dunne coating aan de binnenkant beschermt het membraan tegen slijtage.Foto: Georg GrieshaberEen dunne coating aan de binnenkant beschermt het membraan tegen slijtage.

De belangrijkste kenmerken van fietsregenjassen

Slimme details maken een fietsregenjas waterdicht en comfortabel om op de lange termijn te dragen. Wat is het nut van het duurste en dichtste membraan als het water in stromen over de kraag in de nek loopt?

Alleen de juiste details maken een regenjas de perfecte metgezel bij slecht weer.Foto: Georg GrieshaberAlleen de juiste details maken een regenjas de perfecte metgezel bij slecht weer.

1 – Capuchon over de helm

De meeste capuchons op mountainbike regenjassen worden over de helm gedragen. De hoes moet zich via trekkoorden aan de kop kunnen aanpassen of worden verzameld wanneer deze niet wordt gebruikt om niet in de wind te fladderen. Als de kap te strak zit, beperkt dit de mobiliteit van het hoofd en schuift de achterkant omhoog. Dan loopt het opspattende water van achteren in je broek – onaangenaam. Controleer voordat je koopt of de capuchon netjes over je eigen helm past.

Lees ook:   Fietsrugzak: de USWE Race 2.0 drinkrugzak voor XC en gravel

Blind vliegen: Als de capuchon te strak zit, zal deze in het ergste geval je helm constant in je gezicht duwen.Foto: Georg GrieshaberBlind vliegen: Als de capuchon te strak zit, zal deze in het ergste geval je helm constant in je gezicht duwen.

2 – De juiste snit

Bij fietsjacks geldt het volgende: kort aan de voorkant en lang aan de achterkant. Als de achterkant te kort wordt gesneden, zal er ook van bovenaf water in de broek lopen. Als het materiaal aan de voorkant wordt omgeploegd, kan het water zich daar in plassen verzamelen.

3 – Mouwen lang met flap

De mouwen moeten lang genoeg zijn om over de tailleband van de handschoenen te reiken, zelfs met de armen gestrekt. Kleine flappen, klittenbandaanpassingen of stretch manchetten houden de regen buiten. Als de mouwen breed genoeg zijn, kun je ze op langere beklimmingen omhoog duwen, wat ook de B vermindertVerbeterde ventilatie.

De optimale manchetten hebben stretch manchetten en klittenbandsluitingen.Foto: Georg GrieshaberDe optimale manchetten hebben stretch manchetten en klittenbandsluitingen.

4 – Zijzakken op de regenjas

Zijzakken verwarmen de handen op de top, maar puilen te veel uit wanneer ze volledig zijn geladen. Het is beter om je accessoires in je rugzak op te bergen. Let op: Sommige 2,5-laags laminaten zijn slechts in beperkte mate geschikt voor rugzakken. Voor gebruik in het bikepark zijn kleine zakken op de linkermouw of over het algemeen aan de linkerkant slim. Het liftkaartje kan daar worden opgeborgen en je hoeft het niet met natte handen uit je zak te graven.

5 – Ventilatie

Zelfs met de meest “ademende” regenjas stoof je in je eigen sap tijdens de beklimming. Tweewegritsen, okselopeningen, lasersneden of zakken met mesh-inzetstukken zorgen voor frisse lucht in het oververhitte lichaam. Maar wees voorzichtig, als het naar beneden gaat, is het tijd om de schotten te sluiten. Anders loopt het water via de ventilatieopeningen in de jas.

Overschakelen naar tocht: ventilatieopeningen beschermen fietsers tegen hittedood.Foto: Georg GrieshaberOverschakelen naar tocht: ventilatieopeningen beschermen fietsers tegen hittedood.

6 – Ritsen vs. Regenjas

De achilleshiel van regenjassen! Alle ritsen moeten worden verzegeld, gedeponeerd en uitgerust met kleine “garages”. Als de rits aan de voorkant niet waterdicht is, kan een regengoot aan de binnenkant het water naar beneden afvoeren. Zorg er tijdens het rijden altijd voor dat de ritsen goed gesloten zijn.

Een regengoot aan de binnenkant van de rits kan water naar beneden afvoeren.Foto: Georg GrieshaberEen regengoot aan de binnenkant van de rits kan water naar beneden afvoeren.

Voor mij hoort een capuchon bij elke regenjas. Anders loopt het water op een gegeven moment langs je nek – onaangenaam. Onder de helm ritselen de meeste capuchons echter luid. Velen zijn te klein voor boven. Dan schuift de staart omhoog. – Stefan Frey, BIKE test editor

Materiaalkunde: PFAS en wat je erover moet weten

PFAS worden beschouwd als schadelijk voor het milieu en de gezondheid, en toch worden de chemicaliën gebruikt in outdoorkleding. De EU wil de groep stoffen verbieden. Wat zit erachter?

Waarom PFAS gevaarlijk zijn:

Fabrikanten gebruiken nog steeds PFAS (per- en poly-gefluoreerde alkylstoffen) voor waterdichte outdoorkleding. De fluorchemicaliën zijn water-, vuil- en vetafstotend, maar worden ervan verdacht een negatief effect te hebben op het endocriene en immuunsysteem en kanker te veroorzaken. PFAS zijn kunstmatige stoffen die niet in de natuur voorkomen. Omdat de verbindingen zich ophopen in waterlichamen en bodems en niet worden afgebroken in de natuur, worden ze ook wel “eeuwigheidschemicaliën” genoemd.

Lees ook:   welke maat mountainbike kind

Tot nu toe nauwelijks regelgeving

Tot nu toe zijn alleen individuele stoffen waarvan is bewezen dat ze negatieve effecten hebben, gereguleerd in het goedkeuringsproces van de EU (REACH). Vijf Europese landen, waaronder Duitsland en Nederland, willen de productie, het gebruik en de import van deze groep stoffen in de hele EU verbieden. Het gaat om meer dan 10.000 stoffen. Volgens het Federaal Milieuagentschap worden mogelijke beperkingen echter pas op zijn vroegst in 2025 verwacht.

Bevat mijn regenjas PFAS?

Volgens het Federaal Milieuagentschap zijn er weinig manieren voor consumenten om te herkennen of producten PFAS bevatten en om ze te vermijden. In het geval van kleding zoals outdoorjassen worden overeenkomstige producten meestal gemarkeerd met zegels zoals GOTS of Blue Angel voor textiel. Sommige fabrikanten vermelden ook PTFE- en/of PFC-vrije materialen op de etiketten. Ook op het gebied van impregneren zijn er inmiddels producten die als PFK-vrij zijn aangemerkt. In plaats van sprays op basis van PFAS kun je ook natuurlijke vetten of wassen gebruiken.

Deze alternatieven zijn beschikbaar

Milieuvriendelijke en onschadelijke polyester (PES) membranen maken hoogwaardige recycling mogelijk en sterk verminderde uitstoot van broeikasgassen met dezelfde technische prestaties. Het Sympatex-membraan is bijvoorbeeld PTFE- en PFC-vrij. Vaude biedt ook een “groen” alternatief met Ceplex. Gore-Tex heeft onlangs zijn nieuwe e-PE-membraan gelanceerd, dat is gemaakt van geëxpandeerd Polyethyleen bestaat. De eerste producten gemaakt van dit materiaal zijn al beschikbaar op de markt.

De Spinshift is een van de eerste fietsjacks die is uitgerust met het nieuwe ePE-membraan.Foto: GorewearDe Spinshift is een van de eerste fietsjacks die is uitgerust met het nieuwe ePE-membraan.

De nieuwe generatie GORE-TEX-producten heeft een innovatief membraan: dit membraan is een belangrijke mijlpaal in de reis van het merk naar verantwoorde prestaties en biedt hoogwaardige, duurzame producten die zijn ontworpen voor een lange levensduur van het product. Het nieuwe GORE-TEX ePE (geëxpandeerd polyethyleen) membraan is licht, dun en toch robuust. Het is PFK-vrij en heeft een kleinere CO2-voetafdruk. Om een GORE-TEX product te produceren, wordt het membraan gecombineerd met zorgvuldig geselecteerd textiel, zoals gerecycled, opgelost of ongeverfd textiel. – Verklaring Gorewear

FAQ – de meest gestelde vragen over regenjassen

MVTR- of RET-waarde

De MVTR-waarde (Moisture Vapor Transmission Rate) geeft aan hoeveel gram damp per vierkante meter in 24 uur kan ontsnappen. Een waarde van 10.000 g/m²/24 uur of meer wordt als zeer ademend beschouwd. RET is een afkorting voor “Resistance to Evaporating Heat Transfer”. De waarde geeft aan hoeveel weerstand de stof heeft tegen de passage van waterdamp. Een RET-waarde van 0 tot 6 is hier erg goed. Helaas zijn deze waarden niet vergelijkbaar of bijzonder betekenisvol, omdat ze meestal alleen betrekking hebben op het membraan, maar niet op het hele laminaat.

Ademt mijn fietsregenjas?

Als we het hebben over ademend vermogen, bedoelen we eigenlijk dampdoorlaatbaarheid. Zweet dringt in de vorm van stoom door kleine poriën in het membraan naar buiten. Dit proces is gebaseerd op het principe van osmotische druk en werkt alleen als er een overeenkomstige temperatuurgradiënt is. Met andere woorden, als de buitentemperatuur in de buurt komt van onze lichaamstemperatuur, stoof je letterlijk in je eigen sap. Hoe koeler het buiten is, hoe beter de dampdoorlaatbaarheid werkt.

Lees ook:   Test MTB rugzakken: 4 rugzakken voor de Transalp in de test

DWR impregneren

DWR staat voor “Durable Water Repellency”. De DWR is de buitenste beschermende muur tegen vocht en voorkomt dat de buitenstof water opneemt. Helaas is de functie meestal niet echt langdurig. Dan rollen regendruppels niet meer af, maar vormen ze een gesloten film op de buitenste textiellaag. Hierdoor voelen de kleren niet alleen klam aan, ze verliezen ook hun dampdoorlatendheid.

Regen moet van de regenjas rollen zoals op een lotusbladFoto: NikwaxRegen moet van de regenjas rollen zoals op een lotusblad

PFC-vrij – het groene alternatief

Hoewel PFK-vrije producten vaak niet zo effectief zijn, wenden steeds meer fabrikanten zich nu tot alternatieven gemaakt van siliconen of polymeren, die aanzienlijk milieuvriendelijker zijn. Nikwax en Fibertec vermijden bijvoorbeeld bewust het gebruik van PFK’s in hun impregneermiddelen. Als het gaat om de membranen zelf, is Sympatex waarschijnlijk de bekendste fabrikant van PFC-vrije producten. Maar Vaude vertrouwt ook op polyurethaan of polyester in plaats van PFC met zijn eigen Ceplex-membraan. Gore Wear – waarschijnlijk de bekendste fabrikant van waterdichte membranen – heeft zich ook ten doel gesteld om tegen 2023 alle ecologisch twijfelachtige PFK’s uit zijn producten en productieprocessen te bannen.

Het milieuvriendelijke alternatief voor PFK-bevattende impregnatiesFoto: Georg SchreiberHet milieuvriendelijke alternatief voor PFK-bevattende impregnaties

Waterproofing sprays: het lotuseffect op het fietsjack

Je fietsjack absorbeert gulzig waterdruppels in plaats van ze als een lotusblad af te laten rollen? Dan helpen waterdichtingssprays. Dat Fibertec Textiel Guard Eco (500 ml, 16,95 euro) is bijvoorbeeld 100% PFK-vrij en volledig biologisch afbreekbaar. Idealiter wordt het van buitenaf op het vers gewassen en nog vochtige textiel gespoten en met een spons in de stof gewreven. Je moet de kleding plat op een tafel spreiden. Voor een normale regenjas is ongeveer 120 ml voldoende. Nadat de spray is ingemasseerd, wordt de impregnatie geactiveerd in de droger. Als alternatief kan dit ook met het strijkijzer. Verlaat de impregnatieAls het na verloop van tijd of na een wasbeurt afneemt, moet de DWR (Durable Water Repellency) opnieuw worden geactiveerd in de droger. Pas als er na een warmtebehandeling geen water meer afrolt, moet je opnieuw impregneren.

Was fietsregenjassen, maar doe het goed!

Als je regenkleding in de wasmachine doet, wis je geleidelijk de DWR-impregnatie van de stof. Zeker als je de fietsregenjas voor normaal wassen neerzet, waspoeder gebruikt en hem uiteindelijk bij 1400 toertochten laat meedraaien. Daarbij kan het gevoelige membraan buigen en scheuren. Aan de andere kant, als je je regenjas niet wast, zullen stof en zweet je poriën verstoppen. Dan is de functie weg.

Hier is hoe het goed te doen:

Bij intensief gebruik kun je vijf tot zes keer per jaar regenkleding in de wastrommel doen, die niet te vol is. Sluit alle ritsen, ontspan trekkoorden en was vervolgens met 30 ml vloeibaar wasmiddel op 30 of 40 graden, afhankelijk van het gebruikte membraan. Niet centrifugeren of wasverzachter gebruiken! Dit laatste nestelt zich in de poriën en het ademend vermogen is voor altijd verdwenen. Zet hem dan in de droger (30 minuten, max. 60 graden) of hang hem gewoon aan de lijn en gebruik dan het strijkijzer (lage temperatuur) om de impregnatie te verversen. Ook belangrijk: zorg ervoor dat u wasmiddelresten uit het wasmiddelcompartiment verwijdert voordat u het wast. Speciale sportwasmiddelen, zoals Nikwax Tech Wash (300 ml, 9,95 euro), zijn milieuvriendelijk en beschermen de DWR-impregnatie.

Het juiste wasmiddel behoudt de functie van regenkleding op de lange termijnFoto: NikwaxHet juiste wasmiddel behoudt de functie van regenkleding op de lange termijn

Resten van zweet en vuil zijn de sluipende dood van functionele kleding. Daarom wordt aanbevolen om ze regelmatig te wassen. In principe kunnen membranen altijd aanzienlijk meer wasbeurten weerstaan dan coatings. Zodra zich een grijze ‘spekrand’ vormt rond de kraag of manchetten, is het tijd om de regenjas te wassen. – Guido Augustiniak, Fibertec

Guido Augustiniak, FibertecFoto: FibertecGuido Augustiniak, Fibertec