Fietskar: Veolo Cargo – een echte aanhanger voor op de fiets

Mountainbikes, vooral e-mountainbikes, worden niet alleen gebruikt voor sport en vrije tijd. Steeds meer fietsers gebruiken hun dure fiets ook als vervoermiddel in het dagelijks leven. Voor sommigen betekent dit dat ze een rugzak op hun rug moeten doen, op het zadel moeten stappen en naar kantoor of de supermarkt moeten gaan. Anderen rusten hun fiets uit voor dagelijks gebruik: met spatborden en bagagedragers. Als je de Sportbike bij Sportbike wilt laten staan, maar hem toch af en toe als vervoermiddel wilt gebruiken, kun je een aanhanger aan je fiets koppelen. Deze zijn echter vaak zwaar, omvangrijk en niet erg veilig om mee te rijden. Het zijn precies deze probleemgebieden waar de jonge start-up Veolo aan heeft gewerkt. Sinds twee jaar werkt het team aan een aanhangwagen die net zo geschikt is voor dagelijks gebruik als voor vrijetijdsbesteding, en die veelzijdiger en sportiever is dan de bestaande producten op de markt.

Dankzij een gesloten, zeer sterk aluminium frame, progressief gedempte onafhankelijke wielophanging, een laag gewicht van slechts 8,5 kilo en een laag zwaartepunt zou de Veolo Cargo uitstekende rijeigenschappen hebben. De fabrikant belooft een unieke rijdynamiek, zelfs bij hoge snelheden, in bochten en ook op onverharde wegen: “Terwijl andere fietskarren kunnen slingeren, vooral bij hogere snelheden, zorgen het lage zwaartepunt van de Veolo Cargo, het brede spoor en de verbinding met de gedempte onafhankelijke wielophanging voor soepele en zelfverzekerde ritten over elke ondergrond. Met de zeer functionele, robuuste bak voor het transport van zware en grote ladingen kan een grote verscheidenheid aan goederen met een gewicht tot 80 kilo worden verplaatst.”

Lees ook:   Canyon Torque:On CF 9 review: Canyon's e-freerider op volle toeren

Precies, je kunt een trotse 80 kilo in de Veolo Cargo laden – dat is genoeg voor de maandelijkse boodschappen in de drankenwinkel, maar ook voor een uitstapje naar het zwemmeer met een stand-up paddleboard of slimme boot. Praktisch: Bijpassende tassystemen en een breed scala aan accessoires maken het gebruik in het stadsverkeer, maar ook op fiets- en avontuurlijke tochten gemakkelijker. Voor de best mogelijke optimalisatie van de ruimte bij het opbergen in de kelder, thuis of tijdens het transport per auto of trein, moet het lichtgewicht plug-in-mechanisme worden aangebracht, dat demontage en opslag in twee eenvoudige stappen mogelijk maakt.

Een van de aandachtspunten van de in Leipzig gevestigde start-up is ook duurzaamheid. Met andere woorden: lokaliteit, sociaal rechtvaardige productie en een lang leven. De productie van de afzonderlijke onderdelen vindt plaats in Europa, opslag, assemblage en verzending in Leipzig – met korte afstanden en eerlijke arbeidsomstandigheden. Om het verbruik van grondstoffen zo laag mogelijk te houden, kunnen alle onderdelen van de trailer worden vervangen of gerepareerd.

Van 26.10.2023 tot 5.12.2023 kunnen klanten de Veolo Cargo pre-orderen op het crowdfundingplatform Kickstarter. Als het campagnedoel van 250 pre-orders wordt bereikt, gaat de Veolo Cargo-vrachttrailer in serieproductie. Volgens de fabrikant beginnen de leveringen aan pre-orderers dan in april 2024, waarna de trailer via de Veolo online shop zal worden verkocht. De normale prijs van de Veolo Cargo is 790 euro. Volgens de fabrikant zal het tijdens de campagneperiode tegen bijzonder gunstige voorwaarden worden aangeboden.