Goedkope e-hardtails in de test 2023: Bionicon Earp 2 in de test

Toen de Bionicon Earp bij ons testlab aankwam, waren we een beetje verrast. Goede componenten op veel hoeken en zelfs een telescopische ondersteuning zien er bij stilstand veel veelbelovender uit dan we hadden verwacht bij prijzen rond de 3500 euro. Geen wonder: De Earp 2 kostte oorspronkelijk 3949 euro, toen 3499 euro en werd kort voor de redactionele deadline zelfs teruggebracht tot 3399 euro. Betekent dit dat de Earp verzekerd is van de prijs-prestatietitel?

De feiten over de Bionicon Earp 2

 • Motor: Bosch CX, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: 625 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Aluminium
 • Veerweg: 120 millimeter
 • Wielmaat: 29 inch
 • Frame maten: S, M, L
 • Prijs: 3399 Euro
 • Gewicht: 24,5 kg (testfiets in maat L, EMTB meting)

De e-bike drive

Voor de Earp 2 kiest Bionicon voor het beproefde Smart System met de Top-of-the-line Performance CX-aandrijving van Bosch en alle functies die daarbij horen. App-connectiviteit, maar liefst 85 Newtonmeter stuwkracht, geweldige off-road modulatie en speciale E-MTB-functies zoals een verlengd wiel in de bijzonder controleerbare E-MTB-modus. Dit helpt om te gaan met belangrijke punten in het terrein. Je moet het echter zonder display doen, de LED-afstandsbediening toont alleen het geselecteerde ondersteuningsniveau en het batterijniveau in stappen van 10 procent via gekleurde LED’s.

De accu zelf is de middelgrote 625 Powertube van Bosch, die bij Bionicon van bovenaf in de onderbuis wordt gestoken. In principe is het verwijderen van de batterij handig, maar je moet oppassen dat je het frame niet beschadigt bij het hanteren van de lange batterij. Immers, zelfs lange tochten van een goede 1500 meter hoogte moeten met de Bionicon mogelijk zijn zonder dat de batterij zonder sap komt te zitten. Erg fijn: In plaats van een externe snelheidssensor vertrouwt Bionicon op de moderne velgmagneet.

Lees ook:   mountainbike boek
De Bosch Performance CX-aandrijving levert een volledige 85 Newtonmeter. De Bionicon heeft dus een echte topdrive.

Meetkunde

Als het gaat om framegeometrie, komt de mountainbikegeschiedenis van Bionicon naar voren. De stuurhoek en zithoek zijn hetzelfde als bij de meeste andere e-hardtails en vinden een goed compromis tussen offroad- en toercapaciteiten, maar de matige stack zet nog steeds goede druk op de voorkant, zelfs in de trail, de liggende achtervorken zijn niet te lang, de fiets blijft handig.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 478 mm
 • Wielbasis: 1185 mm
 • Bereik: 432 mm
 • Stapel: 642 mm
 • Stuurhoek: 67,7 graden
 • Zithoek: 72,5 graden
 • Achtervork lengte: 456 mm

De kenmerken van de Bionicon Earp 2

De Bosch-motor zelf is een echt hoogtepunt voor een goedkope hardtail, maar Bionicon beknibbelt ook niet op de rest van de uitrusting. Voorin zit de luchtgeveerde voorvork 35 met brede 35 stanchions van Rockshox. Hoewel het alleen de goedkopere Silver versie is zonder instelbare compressie, werkte de voorvork in onze testfiets goed.

Schakelen gaat met 12 versnellingen uit Sram’s goedkoopste Eagle-groep, geremd met Magura-stoppers en een grote remschijf aan de voorkant, zij het alleen met twee zuigerklauwen. Het mooiste aan de fiets zijn echter de hoogwaardige Nobby Nic Evo banden van Schwalbe en vooral de intrekbare zadelpen met maar liefst 150 millimeter slag van Kindshock. Dit betekent dat niets het echte veldrijden in de weg staat. Als u de fiets liever in het dagelijks leven gebruikt, zult u blij zijn met de mogelijkheid om spatborden en zijstandaards te monteren.

De telescopische ondersteuning van Kindshock biedt enorme voordelen off-road.Foto: Georg GrieshaberDe telescopische ondersteuning van Kindshock biedt enorme voordelen off-road.

Lees ook:   Bike Festival Freiburg 2023: Fietsen, testen, vieren in het Dreisam Stadion

Praktijktest: Zo rijdt de Bionicon Earp 2

De Bionicon is wat sportiever dan de meeste andere e-hardtails. Dit helpt om een actieve rijpositie in te nemen bij het gebruik van de trail. Over het algemeen is de Earp 2 verrassend gericht op off-road gebruik. Hier hou je van de geometrie met matige achtervorklengte en lage voorkant, wat de fiets handig maakt.

Dankzij goede banden, de degelijke voorvork en de telescopische ondersteuning durf je steilere afdalingen aan, de remmen kunnen het meestal goed bijhouden. Dankzij de twaalfversnellingen van Sram biedt de Bionicon ook een kleine klim bergop.m Batterijbesparing op lange beklimmingen.

Alleen het frame oogt wat hard en geeft vrij abrupt klappen door aan de bestuurder. Gewoon een klein dingetje, maar wel eentje die we van andere e-hardtails wat beter gewend zijn.

Conclusie over de Bionicon Earp 2 in de test van 2023

Met de Earp 2 zet Bionicon een e-hardtail met doordachte uitrusting en succesvolle geometrie op de banden, die zelfs offroad kan overtuigen. Als u echter op zoek bent naar maximaal comfort en zelden van de grindweg afslaat, bent u beter af met een meer gematigde geometrie en een zachter frame. – Adrian Kaether, redacteur EMTB

EMTB-redacteur Adrian Kaether.Foto: Georg GrieshaberEMTB-redacteur Adrian Kaether.

Per

Contra

 • Frame passeert ongedempt inslagen