Prijs-prestatievergelijking: De goedkope hardtail Giant XTC SLR 1 in de test

In BIKE 11/23 nodigden we 11 best verkochte MTB’s uit voor een grote prijs-prestatievergelijking. Ook inbegrepen: de Giant XTC SLR 1 met 100 millimeter veerweg. Als aluminium hardtail scoort de Giant hoger qua prijs dan elke andere fiets in deze test. Voor net geen 1800 euro combineert het Taiwanese bedrijf zelfgemaakte componenten en Shimano-onderdelen tot een aantrekkelijk uitrustingspakket.

Ondanks de spotprijs kan het Giant als grootste fietsenfabrikant ter wereld niet nemen om de XTC tubeless te leveren. Hoewel de Maxxis Rekon-banden slechts 2,25 inch smal en zwak geprofileerd zijn, hoeft de Giant zich niet te verbergen op het gebied van grip en comfort. Minder prettig is de verende voorvork van ons eigen bedrijf, waarvan de compressiedemping geen tegensteun heeft.

Bergaf geeft de Giant XTC SLR 1 je al snel het gevoel te ver naar voren te hangen door de doorgezakte voorvork, de 70 graden steile stuurhoek en een langdiepe cockpit. Zelfs de weelderige wielbasis kan het gebrek aan soevereiniteit in snelle, steile afdalingen niet verbergen. De stijve zadelpen is immers in een mum van tijd neergelaten dankzij de quick release. Met ergonomische hendels en goede vertragingskracht levert het eenvoudige Shimano-remsysteem betere prestaties dan de goedkope concurrentie van Sram.

Sportief uitgerekt maakt de Giant XTC snel progressie op het vlakke. Wat in de afdaling nog te veel was, ontbreekt op steile hellingen: Door de terugliggende zadelpen is het lastig om voldoende druk op de voorkant te zetten. Als je veel hoogte wilt beklimmen, moet je het zadel helemaal naar voren duwen en de stuurpen verder laten zakken. Of je kunt klimmen in het zadel. Het is geweldig dat de Giant-vork vanaf het stuur kan worden vergrendeld. De functie van de Shimano SLX XT shifting compound geeft geen reden tot verwijten.

Lees ook:   bulls tokee 24 inch mountainbike

TOTAAL BERGOP: 85,75 van 125
TOTAAL BERGAFWAARTS: 61,75 van 95

¹ Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

² Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten). De weging van de punten in de individuele beoordelingscriteria varieert afhankelijk van de fietscategorie.