Freeride fiets: De Rocky Mountain Slayer CF C50 review

De Slayer maakte zijn debuut in 2001 als een 120-millimeter fiets. In de loop der jaren groeide de veerweg. De zevende editie (2011-2014) werd een enduro met een 165 millimeter achterkant. We herinneren ons dit model nog heel goed. Het behaalde topscores in de test omdat het licht was (13,6 kg), wendbaar en krachtig – op dat moment natuurlijk met 26-inch wielen. Vanaf 2017 gaf Rocky de Slayer een reisboost. In 2020 muteerde hij zelfs tot een 180cc-freerider. In 2023 viert de Slayer zijn tiende wedergeboorte, met een hoog hefvermogen en met de mogelijkheid om hem zelfs uit te rusten met een dubbele brugvork.

We reden de Slayer bij het Greenhill Bike Park. Ideale omstandigheden om een freerider te testen. Wortels, sprongen en stunts. In het begin reden we een M-frame (C50) met een testermaat van 1,79 meter met de standaard 450 stalen veer. Niet zozeer de framemaat als wel de te zachte veer beperkt. Het L-frame met 500 veer beviel ons beter. Hier werkte de achterste driehoek krachtiger, gaf de nodige tegendruk en zorgde zo voor meer tractie en controle. Toch voelde de Slayer niet echt pluche aan als een Norco Shore of Specialized Enduro. In onze ogen niet echt, zelfs niet met een dubbele brug. Aan de andere kant mist de achterkant grip en comfort.

Voor freeriders natuurlijk. Het toepassingsgebied van de Slayer is puntig. Het voelt het meest comfortabel in het bikepark. Bergop lukt op de een of andere manier met de fiets, maar je wilt er lange beklimmingen mee vermijden. Afdalingen, de Rocky kan het aan – maar het ontwikkelt niet het comfort van een grote fiets. Het voelt beter aan op springbanen dan wanneer je vol gas geeft op rumble tracks. Onze keuze zou de Rocky Mountain Altitude zijn. Het is het enduromodel van de Canadezen. De fiets heeft een veel breder gebruiksbereik en komt in de buurt van de downhill-prestaties van de Slayer.

Lees ook:   amigo mountainbike 28 inch

Alle framematen van de Rocky Mountain Slayer (S, M, L, XL) zijn Mullet en 29-inch compatibel. Dankzij Ride-4 kan de geometrie op vele manieren worden aangepast. We kozen voor positie 2 aan het einde van onze testfiets en konden er goed mee opschieten.