Light-E-MTB Enduro 2023: Forestal Siryon Neon Beoordeling

Het kleine merk Forestal heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld. Met hun lichte e-MTB’s – en dat is wat het merk uit Andorra bouwt – willen ze de Tesla onder de e-mountainbikes zijn. En de carbon speedsters met de opvallende achterbrug zijn zeker iets bijzonders. Eigen motor, eigen software, eigen bedieningselementen, plus edele frames die met de hand zijn geschilderd in de Pyreneeën. Daarom waren we voor onze eerste test benieuwd naar de trailprestaties van de Siryon.

In een notendop: De ontwikkelaars hebben geweldig werk geleverd met het chassis en de geometrie! Voor ons is de Forestal de belichaming van een goede, uitgebalanceerde enduro: beheersbaar en toch veilig bergafwaarts, de achterste driehoek is gemakkelijk te slikken, met een goede eindprogressie. Geen mini-downhiller die lui door bochten duwt en alleen leuk is in de vallijn, maar een fiets die makkelijk door wisselende haarspeldbochten gegooid kan worden. Toch is hij vol op hoge snelheid en zeilt hij met goede pop op randen omhoog. Daarnaast is de fiets absoluut stil in de afdaling. Veel beter dan dit wordt het niet!

Maar de schijf kan beter: de software duurt lang om op te starten en veel functies zijn nog niet volledig ontwikkeld. De motor is krachtig, maar een beetje ongemanierd, vrij luid en zuigt zoveel energie uit de batterij dat het lampje na een goed half uur vol gas uitgaat. Het gewicht is met nog geen 19 kilo goed, maar wel zwaarder dan aangekondigd. De batterij is permanent geïnstalleerd in de onderbuis.

¹Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

Lees ook:   E-bikes tot 3000 euro: De Hepha Trekking 7 Ultra

³Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel