Eurobike 2023: hoogtepunten voor enduro en downhill

Je kunt al het laatste nieuws over de heetste innovaties op Eurobike 2023 bekijken in onze live ticker van de show.

CompoTech CDuro Concept Fiets

De absolute hightech ambachtelijke stand: de CompoTech CDuro van artistiek directeur Kornelius Kapfinger.Foto: Max Fuchs

De absolute hightech ambachtelijke stand: de CompoTech CDuro van artistiek directeur Kornelius Kapfinger.

De persoonlijke testfiets van de

Daniel Düsentriebs van de fietsindustrie

is natuurlijk allesbehalve gewoon. Artistiek directeur Cornelius Kapfinger probeert zijn eigen producten uit op deze single-articulated enduro. Dankzij de “Integrated Loop Technology” zijn de buizen en verbindingsklemmen gemaakt van één stuk omtrekkend koolstof. In het geautomatiseerde productieproces in Tsjechië helpen robots bij het leggen van vezels.

Intend Edge Carbon Verende Voorvork

Een Intend Edge upsidedown voorvork van carbon heeft nog niet bestaan. Cornelius Kapfinger experimenteert momenteel met dit prototype.Foto: Max Fuchs

Een Intend Edge upsidedown voorvork van carbon heeft nog niet bestaan. Cornelius Kapfinger experimenteert momenteel met dit prototype.

Kapfinger zelf experimenteert met de carbon buizen van CompoTech. Zijn prototype van de Intend Edge upsidedown voorvork met carbon chassis moet nog een paar gram schelen. Het zal echter nog wel even duren voordat het klaar is voor de markt. Uiteraard is de CDuro ook verkrijgbaar met

de nieuwe Intend Trinity remmen

en de Intend Hover Gamechanger demper inclusief koelvinnen.

Gamux Sego Downhill Fiets

Op de Gates stand was de nieuwste versie van de Gamux Sego downhill bike te bewonderen.Foto: Max Fuchs

Op de Gates stand was de nieuwste versie van de Gamux Sego downhill bike te bewonderen.

Met rondseltandwielen, CNC-gefreesde onderdelen en een high-pivot achterdriehoek is de Gamux Sego momenteel de vallende ster van de Downhill World Cup. Op de Gates-stand in Frankfurt werd de nieuwste versie van het prototype van de fiets met Manitou-chassis gepresenteerd. In plaats van een ketting vertrouwt het Gamux Factory Racing Team nu op een riemaandrijving. Pas sinds januari 2023 is dit überhaupt toegestaan door de UCI-reglementen.

Er is veel om naar te kijken: High-pivot achterdriehoek met riemaandrijving en Pinion-versnellingsbak op de Gamux Sego downhill-fiets.Foto: Max Fuchs

Er is veel om naar te kijken: High-pivot achterdriehoek met riemaandrijving en Pinion-versnellingsbak op de Gamux Sego downhill-fiets.

De riem wordt op de Gamux Sego via grote tandwielen afgebogen en bovendien beveiligd door een valbeveiliging onder de achternaaf. Gamux experimenteert momenteel met de optimale positie van het doorbuigpunt. Zonder versnellingsbak zou het frame zo’n vier kilo moeten wegen. De productie voor eindklanten is gepland voor het einde van het jaar.

Oranje Switch 6 Enduro

Onmiskenbaar een oranje: de Switch 6 Enduro met een single-joint achterdriehoek.Foto: Peter Nilges

Onmiskenbaar een oranje: de Switch 6 Enduro met een single-joint achterdriehoek.

Na uitgebreide tests in de Enduro World Cup brengen de Britten uit Orange een herziene Switch 6 met 160 millimeter veerweg voor en achter. Nieuwe functies zijn onder andere een groot opbergvak in de onderbuis en geoptimaliseerde kinematica voor minder invloed op de aandrijving. Met 64 graden is de stuurhoek bijzonder vlak. Voor 3200 euro is er een frameset, voor 6500 euro de complete fiets.

DVO Onyx D1 38 Verende Voorvork

De DVO Onyx D1 38 is de eerste vork van de Amerikanen met 38 millimeter stanchions.Foto: Jan Timmermann

De DVO Onyx D1 38 is de eerste vork van de Amerikanen met 38 millimeter stanchions.

Voor het eerst brengt DVO een vork met dikke 38 millimeter stangen. Vooral enduroracers en zware motorrijders zouden moeten profiteren van de verhoogde stijfheid van de DVO Onyx D1 38. Dankzij 160 tot 180 mm FedMet een geoptimaliseerde boostas en een namontagebevestiging voor schijven van 203 millimeter is de nieuwe Onyx klaar voor de meest veeleisende afdalingen. De drukvereffening gebeurt automatisch door de nu lager geplaatste kleppen in de standpijpen tijdens de compressie. Het topmodel D1 van de Amerikanen met instelbare hoge en lage snelheidscompressiedemping kost 1149 euro. Leverbaar vanaf de herfst, exclusief met 44 millimeter voorsprong en voor 29-inch voorwielen.

Lees ook:   Statica Verkeersdoden 2022: 474 dode fietsers

RST Stitch 29 V2 Verende Voorvork

RST presenteert met trots haar nieuwe Stitch 29 V2 enduro voorvork.Foto: Max Fuchs

RST presenteert met trots haar nieuwe Stitch 29 V2 enduro voorvork.

De Taiwanese ophangingsspecialist RTS wil ook motorrijders met een agressieve rijstijl beter van dienst zijn en de Enduro voorvork Stitch dikke 38 millimeter stanchions geven. Deze beloven niet alleen een verhoogde stijfheid, maar ook de materiaaldikte kan worden verminderd vanwege de grotere diameter. In vergelijking met zijn voorganger bespaart de RST Stitch 29 V2 maar liefst 500 gram gewicht. Op de voorvork met 160 tot 180 millimeter veerweg kunnen zowel de lage snelheid compressiedemping als de rebound demping via regelaars worden aangepast. Ondertussen wordt de snelle compressietrap intern bepaald via shims. Qua prijs komt de nieuwe RST Stitch naar verwachting uit op zo’n 1100 euro.

Goodyear Newton Banden

Goodyear's bandencombinatie voor trail to downhill: Newton MTF en MTR.Foto: Goodyear

Goodyear’s bandencombinatie voor trail to downhill: Newton MTF en MTR.

Goodyear – de Amerikaanse grote speler in de autosector – wil ook op de fiets op het gas gaan. Als MTF voor de voorkant en als MTR voor de achterkant is de Goodyear Newton verkrijgbaar in drie rubbercompounds en drie karkasvarianten. Het omvat alles van trail tot downhill. Alleen in 2,5 inch breedte, prijzen vanaf 60 euro.

HaigRip Pedalen

Bij HaigRip kunnen klanten zelf beslissen over het ontwerp van de op maat gemaakte platte pedalen.Foto: Henri Lesewitz

Bij HaigRip kunnen klanten zelf beslissen over het ontwerp van de op maat gemaakte platte pedalen.

Bell Sanction 2 Fietshelm

Bijzonder strak in een speciale lakafwerking: de nieuwe Bell Sanction 2.Foto: Stefan Frey

Bijzonder strak in een speciale lakafwerking: de nieuwe Bell Sanction 2.

Net als zijn voorganger is de Sanction 2 fietshelm ontworpen als een goedkope bescherming voor beginners in het bikepark. 14 ventilatieopeningen in de ABS helmschaal zorgen voor een koel hoofd. Het basismodel, dat 1040 gram weegt, kost 120 euro. Voor de DLX-2-versie is 200 euro verschuldigd in de hier getoonde speciale lak. Daarom is er MIPS-technologie, Fidlock magnetische sluiting en geurremmende zilverdraden. Nu beschikbaar.

>> Meer over Eurobike 2023 lees je in ons liveblog <<