Fietsen in Montenegro: Fietsavontuur tussen bergen en zee

Afbeelding NaN

Als je eenzaamheid, slechte wegen en steile beklimmingen niet schuwt, is Montenegro een spannend fietsgebied

Ineens begrijpen we waarom we de eerste 50 kilometer van de mooiste kustweg zo weinig verkeer hadden. We staan met onze bepakte fietsen 100 meter voor de slagboom naar Montenegro. De ambtenaren nemen het zeer serieus. Inchecken duurt ruim vijf minuten per auto. Meer dan 10 voertuigen per uur zouden deze kruising niet kunnen passeren. Een eindeloze wachtrij zou onvermijdelijk zijn. Het zou goed moeten komen met ons. Want zo konden we alleen maar genieten van onze eerste fietsetappe van Dubrovnik naar Herceg-Novi. Een panoramische weg zonder verkeer. We suizen bergafwaarts van de grens naar de kuststad. De plaats blijkt voor ons een nogal eigenzinnig toeristisch bolwerk te zijn. De historische kern, die de moeite van het bekijken waard is, wordt letterlijk verpletterd door de excessen van de amusementsindustrie. Hoe zou dat er in de zomer uit kunnen zien? Het enige lichtpuntje is het tracé van de voormalige rivierspoorlijn, dat nu het perfecte fietspad is. We rollen rechts langs het water naar ons hotel. Dromerige.

Onderweg op een voormalige spoorlijn

De volgende ochtend volgen we de spoorlijn. Zonder hoogteverschil bereiken we de autoveerboot naar Tivat. De zee in de baai van Kotor ziet eruit als een enorm meer. We ontdekken metershoge gaten in de rots. In de Joegoslavische tijd stonden Tito’s onderzeeërs hier veilig geparkeerd. De jonge geschiedenis van het land leeft overal. Tivat zelf is een luxueus contrast met de vele vervallen huizen en industriële installaties waar we tot nu toe langs zijn gerold. Voor de internationale jetset is hier een haven voor superjachten gebouwd. Voor ons lijkt de nobele achtergrond nogal afstotend steriel. We kopen snel een lekkere picknick in de supermarkt en slaan af de bergen in.

Lees ook:   Green Trails-project: Europa's grootste trailnetwerk in Hessen groeit

De baai van Kotor is het landschappelijke hoogtepunt van een avontuurlijke fietstocht.Foto: Tom BierlDe baai van Kotor is het landschappelijke hoogtepunt van een avontuurlijke fietstocht.

We genieten van de meditatieve stilte. We zijn ook onder de indruk van de kwaliteit van de weg. Waarschijnlijk waren hier echte wegenbouwers aan het werk. De oplossing van het raadsel wordt onthuld tijdens de lunchpauze. Bij de pas staat een voormalig blokkadefort van de Oostenrijkers. De Oostenrijks-Hongaarse monarchie heeft deze militaire wegen meer dan 100 jaar geleden aangelegd en heeft geweldig werk geleverd. De afdaling kost ons volledige concentratie. Het asfalt is erg slecht en bezaaid met kuilen. Niet voor het eerst vinden we het jammer dat we niet met dikke banden en degelijke toerfietsen de weg op gaan. Dit is waar onze eenvoudige toerfietsen hun grenzen bereiken.

Eenzaam en landschappelijk overweldigend. Het meer van Skadar is meer dan 50 km lang.Foto: Tom BierlEenzaam en landschappelijk overweldigend. Het meer van Skadar is meer dan 50 km lang.

Kuilen vergezellen ons voor de rest van de tour. Maar we zijn er niet boos over. Eenzaam, bijna te eenzaam, slingert de volgende etappe bijna 1000 meter bergafwaarts van de voormalige hoofdstad Cetinje naar het meer van Skadar. De bijna 50 kilometer lange, enorme watervlakte is een van de laatste toevluchtsoorden van de vogelwereld. De grens met Albanië loopt door het midden.

Het luide gekwaak van de kikkers bepaalt de soundscape in de ochtend. Op het terras genieten we van gebakken eieren met heerlijke schapenkaas en een broodje jam. We hebben vandaag een goede basis nodig. Op de kaart is niet duidelijk te zien wanneer er een verfrissingsstop op de route is. Als een vliegtuig kronkelen we ons een weg omhoog over de panoramische weg. Al snel ligt het meer in al zijn glorie onder ons. Een mooiere fietsroute is nauwelijks denkbaar. De paar dorpjes die we passeren zijn verlaten. Wie wil er in deze eenzaamheid leven? Zelfs op de enorme watervlakte zelf heerst idyllische rust. In de wijde omtrek zien we geen enkel schip. Ulcinj aan zee is sneller te bereiken dan verwacht. De laatste heuvelketen wordt doorsneden door een imposante kloof. We overnachten midden in het oude fort. Een prachtige plek. Bij zonsondergang zitten we al in het restaurant en genieten van de avond. Vakantie aan de Middellandse Zee!

Lees ook:   MTB-nieuwigheid 2024: Yeti ASR

Contrasterend toeristisch programma aan de kust. Hier is het pad langs de rivier in de buurt van Budva.Foto: Tom BierlContrasterend toeristisch programma aan de kust. Hier is het pad langs de rivier in de buurt van Budva.

Gevarieerd panorama tussen bergen en zee

De volgende ochtend rollen we naar het zuidelijkste puntje van Montenegro. In mei hebben we het langste strand van het land bijna helemaal voor onszelf. In een brede 8 gaat het door het land terug naar Cetinje en door het nationale park over de bergen terug naar de baai van Kotor. Op 1400 meter hoogte spiraalt de route de lucht in. De bergen zijn prachtig. Maar de finale is nog grandiozer. Kort na de pas voelen we ons getransporteerd naar Noorwegen. Diep onder ons liggen twee kruisers voor anker in de donkerblauwe fjord. Daarna volgt de eindeloze afdaling naar Kotor. De oude stad is een reis terug in de tijd naar de Middeleeuwen. Morgen nemen we het fietspad langs de rivier langs de oude spoorlijn terug naar Herceg-Novi en verder naar Cavtat in Kroatië. Vertrek vindt plaats in een paar seconden. Geen enkele grenswachter is geïnteresseerd in ons paspoort. Het belangrijkste is dat we weinig verkeer hebben.

>> Nog meer Balkan-avonturen: op de Amazone van Europa-fietsroute.

Fietstips voor Montenegro

Montenegro is in het voorjaar een perfect fietsland voor wie niet bang is voor eenzaamheid, slechte wegen en steile beklimmingen met meer dan 1000 hoogtemeters. Er is weinig verkeer op de kleine zijwegen. Hoofdroutes moeten worden vermeden. Robuuste banden en goede overbrengingsverhoudingen zijn verplicht.

Nationaal park zonder verkeer. De tolweg is 1400 meter hoog en slingert zich een weg door de bergen.Foto: Tom BierlNationaal park zonder verkeer. De tolweg is 1400 meter hoog en slingert zich een weg door de bergen.

Stadia
De dagetappes die we kozen waren ongeveer 60 km met ongeveer 1000 hoogtemeters. We legden maximaal 74 km af met 1440 hoogtemeters. Om het verkeer en de te inspannende etappes te vermijden, stapten we twee keer in een lokale taxishuttle, die ter plaatse zou worden georganiseerd.

GPS-gegevens
De GPS-gegevens voor de fietstocht door Montenegro zijn te vinden in de MYBIKE-collectie op komoot

Versnaperingen onderweg
De meest betrouwbare manier om onderweg eten te krijgen in het eenzame achterland is door te picknicken. De straten kunnen eenzaam zijn, plaatsen die op kaarten zijn gemarkeerd zijn vaak verlaten.

Accomodatie tips
De touroperator Inselhüpfen nam de reservering van de meest uiteenlopende maar altijd leuke accommodaties voor ons over. De stadjes aan de kusten zijn stuk voor stuk toeristische bolwerken, dus overnachten is hier geen probleem. In het achterland daarentegen wordt de keuze aan wijken schaars. Pre-planning wordt hier ten zeerste aanbevolen. Tussen de kust en het meer van Skadar ontwikkelt zich een bescheiden fietstoerisme. www.euronatur.org

Villa's in de baai van Kotor, het meest feodale gebied van Montenegro.Foto: Tom BierlVilla’s in de baai van Kotor, het meest feodale gebied van Montenegro.

Pakketreis
De ervaren touroperator Island Hopping biedt een soortgelijke Montenegro tour als een hotel & bike tour in haar programma. Sommige secties worden hier echter overbrugd met behulp van een shuttle. Alle informatie is te vinden op www.inselhuepfen.de