Everesting: Wereldrecord hoogte met de e-bike in Davos Klosters

Tekst: Franz Thomas Balmer / Marc Strucken

Ralph van den Berg en Max Chapuis begonnen op 21 juni om vier uur ’s ochtends aan hun wereldrecordproject, de langste dag van het jaar. Ongewoon genoeg verliep alles volgens plan en zonder storingen! Binnen 16 uur verzamelden ze 14.623 meter hoogte, waarmee ze een nieuw wereldrecord bergop vestigden op de E-MTB.

Van den Berg legt uit: “We wilden zoveel mogelijk hoogtemeters doen met weinig afstand om geen tijd te verliezen.” Davos Klosters was hiervoor dan ook een ideale plek. Ze lieten zich inspireren door de “Kenveresting Challenge” van voormalig downhill pro Claudio Caluori en de Everesting van andere bikers.

De Kenveresting Challenge is in het leven geroepen door Claudio Caluori, de voormalige downhill professional en oprichter van Velosolutions. In 2020 verzamelde hij 13.500 hoogtemeters in één tour op een Specialized Kenevo en creëerde de naam “Keneveresting”. Het is zijn eigen versie van Everesting, waar hij met zijn e-bike 8 keer in 8 uur over de Never End Trail bij Crap Sogn Gion in Zwitserland reed. Het doel is altijd om de 8848 hm van de Mount Everest te voltooien op een vrij te kiezen beklimming.

Voor hun wereldrecord reden van den Berg en Chapuis de hele dag dezelfde “Specialized Turbo Levo”. Met een batterij van 700 klommen ze in de stroommodus meer dan 1.500 meter hoogte. Een goede batterijplanning was daarom belangrijk, vooral omdat het serviceteam volgens de voorschriften alleen op een vooraf gedefinieerde locatie mocht wachten. Hier was het de Gotschnabahn in Klosters. Alleen daar mochten de accu’s van de twee e-bikers vervangen worden of reparaties worden uitgevoerd. Voor deze wereldrecordpoging zijn alleen commercieel verkrijgbare e-mountainbikes toegestaan die op 25 km/u zijn vergrendeld en normale accu’s gebruiken.

Lees ook:   mountainbike blauw

Dit is niet het eerste wereldrecord mountainbike voor Ralph van den Berg. In de zomer van 2021 verbrak hij samen met Christoph Fässler in Davos Klosters al het wereldrecord single trail. Binnen 16 uur daalden ze 20.100 meter hoogte en verbeterden daarmee het single trail wereldrecord van destijds met 516 meter. Ze hebben geen twee keer een trail gereden. Van den Berg licht zijn motivatie toe: “Ik wilde laten zien dat je als familieman met een veeleisende baan ook in korte tijd een avontuur kunt beleven.”