Fantic DC 1.4 Rampage Race review: Carbon-E-Fully met TQ-motor

6690 euro, minder dan 18 kilo – voor een carbon e-fully met een TQ-motor is de Fantic DC 1.4 Rampage Race goedkoop en vrij licht. Het is duidelijk dat er moest worden bezuinigd op de uitrusting: Suntour-ophangingselementen zijn aanzienlijk goedkoper dan Fox of Rockshox. De Magura MT30 rem staat ook lager op de prijzenplank. Dat hoeft niets te betekenen – alle onderdelen hebben hun werk goed gedaan tijdens de test. Uitzondering: de banden. De Vittoria Syerra heeft een vrij harde rubbersamenstelling, die in de kou nog taaier wordt. De grip is zwak. Oh, en de te korte telepost was vervelend. Daarover later meer.

Red Beauty: Fantic DC 1.4 Rampage Race // 140 mm // 29 inch // 17.9 kg // 6690 EuroFoto: Max FuchsRed Beauty: Fantic DC 1.4 Rampage Race // 140 mm // 29 inch // 17.9 kg // 6690 Euro

Fantic DC 1.4 Rampage Race Feiten

 • Motor: TQ HPR50
 • Batterij: 360 W (verwijderbaar)
 • Frame: Carbon
 • Verplaatsing: 140 mm / 140 mm
 • Wiel maat: 29 inch
 • Prijs: 6690 Euro
 • Gewicht: 17,9 kilo (maat L, gemeten in het EMTB-laboratorium, zonder pedalen)
 • Toelaatbaar totaalgewicht: 120 kg
 • Hoogtemeters¹: 878 (+73)hm / 9.9 km/h

De DC 1.4 Rampage Race scoort als lichte e-MTB vooral met zijn chique carbon frame met flexpivot achterdriehoek, zijn lage gewicht en de levendige acceleratie. De fiets met minimale ondersteuning is klaar voor snelle e-bike-ritten. In het hoofdframe is ruimte voor twee drinkflessen. Helaas is de hoek van de zitbuis vrij slap en is de kinematica van de achtervering zeer progressief. De Suntour-schokdemper met korte slag begint snel te zweten en levert een vrij stevige en ongevoelige prestatie. Met de enige zachte TQ-stuwkracht, de gladde banden, de korte achterkant en de vrij hoog opgestapelde voorkant, geen klimvriendelijke opstelling. De batterij is verwijderbaar, maar met moeite.

Lees ook:   YT Jeffsy: De best verkochte all-mountain bike volledig vernieuwd

Motor en accu van de Fantic DC 1.4 Rampage Race

De TQ HPR50 is de stilste motor op de markt – op en neer. Hij zoemt alleen zachtjes onder belasting en rammelt niet. Aan de andere kant geeft het vrij weinig stuwkracht, de piloot moet hard trappen als het steiler wordt. Het haalt ook veel sap uit de 360 Wh-batterij. Wie zelf veel wil trappen, komt hier aan zijn trekken. Het vervangen van de batterij is omslachtig – maar mogelijk.

De discrete TQ is de meest compacte en stilste motor op de markt.Foto: Georg GrieshaberDe discrete TQ is de meest compacte en stilste motor op de markt.

In onze gestandaardiseerde actieradiustest klom de Fantic 878 meter in hoogte met een gemiddelde snelheid van 9,9 km/u, plus 73 meter hoogte in gesmoorde run-flat-modus met een lage batterijcapaciteit. Vergeleken met lichte e-MTB’s met de krachtige Fazua Ride 60 (430 Wh) blijft de TQ-fiets aanzienlijk achter. In hetzelfde scenario klimmen Fazua-fietsen gemiddeld bijna 1300 meter hoogte met een gemiddelde snelheid van iets minder dan 12 km/u. De vergelijking met een Bosch Performance CX met Powertube 750 is natuurlijk nog drastischer: bijna 2000 hoogtemeters met zo’n 14 km/u. Toch zijn lange tochten met de Fantic ook mogelijk als je het motorvermogen gas geeft en ijverig doortrapt. Als je lui de berg op geduwd wilt worden, ben je zeker op de verkeerde plek!

>> HIER vindt u een gedetailleerde vergelijking van de actieradius van de meest opwindende lichtaandrijvingen. <<

Het vervangen van de batterij is omslachtig en onhandig. Zelfs bij het naar beneden lossen gaat dit bij de meeste andere systemen soepeler.Foto: Georg GrieshaberHet vervangen van de batterij is omslachtig en onhandig. Zelfs bij het naar beneden lossen gaat dit bij de meeste andere systemen soepeler.Fantic DC 1.4 Rampage Race / TQ HPR50Foto: EMTB-testafdelingFantic DC 1.4 Rampage Race / TQ HPR50

De geometrie van de Fantic DC 1.4 Rampage Race

De geometrie van de Fantic is nogal een wilde mix. De achterdriehoek is erg kort, de zitbuishoek erg slap. Met verdere zadelverlenging zit je achterwaarts zwaar op de fiets en trap je van achteren. Daarnaast is er een kort bereik en een vrij hoge voorkant. Dus de Fantic is een aanrader Niet bepaald als een berggeit. Het hoge front is opgevijzeld met een riser steel, waaronder een voorgevormde spacer zit. Helaas werkt het omkeren van de setup voor meer druk op het stuur niet.

Lees ook:   SQlab ONE OX en ONE 10: MTB-broek voor de zomer met ingebouwde koeling

Fantic DC 1.4 Rampage Race: De geometrie² die we hebben bepaald in het EMTB-lab (maat L).Foto: EMTB-testafdelingFantic DC 1.4 Rampage Race: De geometrie² die we hebben bepaald in het EMTB-lab (maat L).

De uitrusting van de Fantic DC 1.4 Rampage Race

 • Voorvork / Schokdemper: Suntour Axon 34 Factory / Edge Plus
 • Aandrijving: Sram GX Eagle, 12 versnellingen
 • Remmen: Magura MT 30, 180/180 mm
 • Wielen: Mavic Crossmax SL S
 • Banden: Vittoria Syerra Graphene DC, 29 x 2.4″
 • Bijzonderheden: Telescopische paal met slechts 120 mm slag; Ruimte voor 2 waterflessen

Fantic DC 1.4 Rampage Race: Het frame heeft twee bevestigingspunten voor bidonhouders. Theoretisch kunnen de range extender en een waterfles tegelijkertijd worden vervoerd. Niet veel lichte e-bikes kunnen dat.Foto: Georg GrieshaberFantic DC 1.4 Rampage Race: Het frame heeft twee bevestigingspunten voor bidonhouders. Theoretisch kunnen de range extender en een waterfles tegelijkertijd worden vervoerd. Niet veel lichte e-bikes kunnen dat.

Zo rijdt de Fantic DC 1.4 Rampage Race

Visueel maakt de Fantic een grootse entree: felle kleuren, organische vormen. De fiets ziet er hoogwaardig uit. Hoewel de zitpositie door de hoge voorkant vrij rechtop is, voelt de Fantic heel erg aan als een CC vol. De achterdriehoek is erg stevig en voelt aan alsof hij veel minder veerweg heeft dan de opgegeven 140 millimeter. Een schril contrast met de comfortabele KTM Macina Scarp SX, die we samen met de Rampage hebben mogen testen. Het verschil in de motoren is ook duidelijk: in vergelijking met de Bosch SX lijkt de TQ-motor erg tam. Het ondersteunt altijd vrij zacht en natuurlijk. Op steile trappen moet de chauffeur veel meer werk verzetten.

>> Bosch, TQ, Fazua, Forestal, Orbea, Specialized & TQ: Lichtgewicht motoren en kleine accu’s getest – 6 lichtmotoren en miniaccu’s vergeleken <<

Omdat de hoek van de zitbuis zo slap is en de band zo weinig tractie heeft, bereik je al vroeg je grenzen met de Fantic bergopwaarts. Minder fitte piloten kunnen ook moeite hebben met de krappe overbrengingsverhouding. Bergafwaarts zijn de te korte telescopische paal met slechts 120 millimeter slag en de oncomfortabele achterkant vervelend, wat de afdaling al snel onveilig maakt. In vloeiend terrein werkt de fiets goed. Als je je tochten op gravel plant en langzaam off-road bent, zul je blij zijn met de Fantic. Op vlakke stukken is de goede voortstuwing overtuigend. Maar als je moeilijker terrein wilt, bereik je snel de limiet met de Fantic DC1.4 Rampage Race. De banden kunnen ook weinig grip en dus rijveiligheid genereren.

Lees ook:   Rotwild R.G 375 Pro: Defecten in de duurtest – volgas en slijtage

Bergop wordt de berijder uitgedaagd ondanks de motorondersteuning.Foto: Max FuchsBergop wordt de berijder uitgedaagd ondanks de motorondersteuning.

EMTB Review van de Fantic DC 1.4 Rampage Race

 • Vrij goedkope prijs, maar erg licht
 • TQ-motor: zeer stil, ondersteunt natuurlijk en rammelt niet
 • 2 bidonhouders
 • Matige hellingsgraad
 • Motor vrij zwak, zelfs in de sterkste modus
 • Harde rubbersamenstelling: de band zorgt voor een zwakke tractie

EMTB-testresultaat: 7,9 – goed³

Stil, voortstuwend en levendig: zo kan de Rampage motorrijders overtuigen die slechts matige ondersteuning van de e-bike verwachten op zacht terrein. Off-road zijn de vaardigheden beperkt.Foto: EMTB-testafdelingStil, voortstuwend en levendig: zo kan de Rampage motorrijders overtuigen die slechts matige ondersteuning van de e-bike verwachten op zacht terrein. Off-road zijn de vaardigheden beperkt.

De EMTB-conclusie

De Fantic is goedkoop voor een carbon e-fully met een TQ motor en vrij licht. Als toertoerist voor niet al te veeleisende ronden past de afstelling. De fiets verzwakt op steile beklimmingen en op ruige beklimmingenn afdalingen, de achterkant is te krap. Maar rustig en met een levendige acceleratie. – Christian Schleker, redacteur EMTB

Christian Schleker, redacteur EMTBFoto: Wolfgang WatzkeChristian Schleker, redacteur EMTB

¹De actieradius werd bepaald tijdens gestandaardiseerde testritten op een asfalthelling met een helling van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapkracht van de berijder, gewicht van de berijder incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk gesmoorde noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit met volledige ondersteuning.

²Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen.

³De evaluatie weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de reikwijdtehoogtemeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak staat los van de prijs. EMTB-beoordelingen: super (vanaf 9.0), zeer goed (vanaf 8.0), goed (vanaf 7.0), bevredigend (vanaf 6.0), met zwakke punten (vanaf 5.0), waaronder onbevredigend.