Minder spanning, meer kracht: Boekentip: Triggerpoints in het wielrennen

Goed onderbouwde kennis vormt de basis, gevolgd door geïllustreerde oefeningen verderop in het boek en zelfs video-instructies voor een beter begrip van hoe de oefeningen moeten worden uitgevoerd.

Als personal trainer met een focus op ultracycling en lange afstanden is Stefan Barth de oprichter van SBU Coaching. Passend is hij ook een gecertificeerd expert in triggerpointtherapie. Zijn expertise op het gebied van spanning en triggerpoints heeft hij nu in boekvorm gegoten, speciaal voor het wielrennen. Dit past ook bij zijn motto “Want over 10 jaar roept de startlijn je nog steeds!”. Dit motto staat voor het feit dat puur fietsen niet genoeg is om in de toekomst zonder pijn en met volle prestaties aan de start te staan. Barth deelt niet alleen zijn inzichten en kennis in zijn boeken, maar biedt ook personal training en duurcoaching aan.

In de afgelopen jaren heb ik zelf deelgenomen aan verschillende ultracycling evenementen, maar zonder enige specifieke voorbereiding. Ik besloot de effecten van gerichte training te testen en sinds half oktober heb ik een trainingsplan dat naast fietsen ook krachttraining, mobilisatie en meer omvat. Zoals je kunt raden, is mijn coach Stefan Barth. Voordat we samen aan mijn formulier gingen werken, hadden we af en toe contact via social media en ontmoetten we elkaar ook persoonlijk.

In het boek Triggerpoints in Cycling belicht Stefan Barth de ontwikkeling van acute spanningen, de ontwikkeling van triggerpoints uit deze spanningen en reikt hij benaderingen aan voor oplossing en preventie. Op een praktijkgerichte manier richt het boek zich op het herstel van volledige mobiliteit. Het combineert acupressuur triggerpointtherapie met verschillende oefeningen. Het doel: spanning verlichten, mobiliteit herwinnen, prestaties optimaliseren.

Lees ook:   Liv Intrigue LT: Nieuwe all mountainbike voor vrouwen

Natuurlijk kan een boek alleen de spanning niet verlichten en kan medisch advies worden ingewonnen voordat u begint. Dan kun je beginnen met de eerste stap: lees het boek en neem de uitgebreide kennis over spanning, de biomechanica van fietsen en nog veel meer in je op. De tweede stap heeft betrekking op de praktijk: Wanneer, hoe en waar kunnen triggerpoints het beste worden behandeld? Naast verklarende illustraties vinden lezers in het boek QR-codes voor videotutorials.

Iedereen die fietst kan zijn voordeel doen met het boek, maar ook niet-fietsers kunnen waardevolle informatie opdoen. Het is echter belangrijk om passend medisch of professioneel advies in te winnen in geval van pijn en problemen, zoals het boek ook benadrukt. Continu repetitieve, beperkte bewegingen, zoals fietsen, kunnen leiden tot verlies van mobiliteit, wat vervolgens onder meer de krachtoverbrenging belemmert. Het resultaat: een daling van de prestaties – iets waar zeker niemand naar streeft. Triggerpointtherapie kan helpen om de vicieuze cirkel van overbelasting en compensatie te doorbreken, waarbij de oorzaak van de pijn en het pijnpunt zich vaak op verschillende plekken bevinden.

Stefan Barth is niet alleen de auteur van het hier gepresenteerde boek “Triggerpoints in Cycling”, maar heeft ook de uitgebreide gids “Ultracycling & Bikepacking: alles wat je moet weten” geschreven. Als gepassioneerd fietser en specialist op het gebied van langeafstandsfietsen deelt hij zijn ervaring en expertise om zowel beginners als gevorderden van waardevolle, toepassingsgerichte informatie te voorzien. Ook heeft hij met tal van succesvolle langeafstandsfietsers gesproken en hun antwoorden op zijn vragen in het boek verwerkt. Met uitgebreide instructies en deskundig advies op gebieden als uitrusting, rijtechniek, voeding en routeplanning, helpt het lezers om efficiënt om te gaan met de eisen van ultracycling en bikepacking.

Lees ook:   Fietstocht Luxemburg: door Luxemburgs Klein Zwitserland