Fulcrum Red Zone Carbon+ wielen voor XC en Marathon

Fulcrum heeft in nauwe samenwerking met eliterenners de Red Zone Carbon+ wielset ontwikkeld voor XC- en marathonraces. Het doel was om de prestaties van de Red Zone Carbon merkbaar te verbeteren. Daartoe werd een uitgebreide analyse en test uitgevoerd, waarbij het Buff Bergamo-team en andere atleten een jaar lang hun input leverden in raceomstandigheden. Het resultaat, een wiel met een gewicht van slechts 1385 gram.

Betere prestaties dankzij nieuwe koolstofvezels

De verbeteringen aan de Red Zone Carbon+ zouden mogelijk zijn gemaakt door een innovatieve combinatie van harsen en unidirectionele FF100 high-modulus vezels. Fulcrum laat deze in eigen beheer vervaardigen volgens eigen specificaties. De nieuwe koolstofgeneratie moest alle eerdere structurele eigenschappen behouden of verbeteren. Volgens Fulcrum heeft dit het rijgedrag met 9,5 procent en het reactievermogen met 10 procent verhoogd in vergelijking met het Red Zone carbon wiel.

De Red Zone Carbon+ wielen zijn het nieuwe vlaggenschip van Fulcrum voor XC en marathonFoto: SteunpuntDe Red Zone Carbon+ wielen zijn het nieuwe vlaggenschip van Fulcrum voor XC en marathon

De kenmerkende vorm van de Red Zone carbon velg is ongewijzigd gebleven, terwijl technologieën zoals MoMag en DSRC (Directional Rim-Spoke Coupling) – waar we later op terugkomen – zijn geïntegreerd. De kegellagers zijn geoptimaliseerd met keramische USB-lagers, wat zou moeten resulteren in een verbeterde soepelheid van het wiel en een vermindering van het gewicht en onderhoud.

De naven zijn voorzien van nieuwe keramische lagersFoto: SteunpuntDe naven zijn voorzien van nieuwe keramische lagers

Lees ook:   Heb ik een crossmotor nodig? VOORS & NADELEN + 7 crossmotoren vanaf 899 euro

Asymmetrische velg: nieuwe laminering en vele technologieën

Volgens de fabrikant ligt de doorslaggevende verbetering van de Red Zone Carbon+ velg in een nieuwe mix van harsen en unidirectionele FF100 high-modulus vezels. Deze speciale vezelopstelling zorgt voor een gewichtsreductie van 4-5% in vergelijking met de Red Zone Carbon en zou ook het rijgedrag verbeteren.

Aan de voor- en achterzijde hebben de nieuwe wielen elk 24 spaken met dubbele asymmetrieFoto: SteunpuntAan de voor- en achterzijde hebben de nieuwe wielen elk 24 spaken met dubbele asymmetrie

Het asymmetrische profiel – genaamd NIP(PLE) FORCE – is een van de belangrijkste technologieën van dit wiel. Het is ontworpen om een homogene, evenwichtige functie en een hogere veerkracht tegen zijwaartse krachten te bieden door een dubbele asymmetrie: 6 mm aan de ene kant en 3,5 mm aan de andere kant. De eerste asymmetrie compenseert de spaakspanning, terwijl de tweede het torsiekoppel vermindert dat typisch is voor asymmetrische MTB-velgen.

28 mm brede tubeless velg

De zogenaamde DRSC-technologie rond de nippelgaten is ontworpen om de stijfheid te vergroten en te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de krachten, evenals een perfecte uitlijning van de spaken tussen de velg en de naaf.

De velg heeft een breedte van 28 millimeter en moet een schone ondersteuning bieden voor banden tot 2,4 inchFoto: SteunpuntDe velg heeft een breedte van 28 millimeter en moet een schone ondersteuning bieden voor banden tot 2,4 inch

De velg heeft geen spaakgaten en moet daarom gemakkelijk om te bouwen zijn naar tubelessFoto: SteunpuntDe velg heeft geen spaakgaten en moet daarom gemakkelijk om te bouwen zijn naar tubeless

Naaf en lager: USB – Ultra Smooth Bearings

De taps toelopende naven, met een flens die in de lagerdeksels is gefreesd, zijn ontworpen om de best mogelijke pasvorm voor de spaken te bieden en de buigsterkte te maximaliseren. De naven lopen op assen van aluminiumlegering van ruimtevaartkwaliteit, wat volgens Fulcrum minimale toleranties en perfecte uitlijning mogelijk maakt.

De USBKeramische lagers completeren het naafsysteem en bieden maximale soepelheid en betrouwbaarheid van het wiel. Het palensysteem van de vrijloop is ook herzien en uitgerust met drie pallen en 36 tanden, die moeten zorgen voor directe interventie, robuustheid en duurzaamheid.

De Red Zone Carbon+ zijn de nieuwe lichtgewichten van Fulcrum voor XC- en marathongebruikFoto: SteunpuntDe Red Zone Carbon+ zijn de nieuwe lichtgewichten van Fulcrum voor XC- en marathongebruik

Red Zone Carbon+ – Data en prijzen

  • Nieuwe FF100 high-modulus vezels voor een betere handling
  • Wielmaat 29 inch
  • Binnenbreedte velg 28 mm
  • Aantal spaken 24 voor / 24 achter
  • Lagers Keramische USB
  • Ongeboord velgbed voor eenvoudige tubeless montage
  • Gewicht wiel 1385 g
  • Prijs: 2177 Euro (Sram XD vrijloop) / 2191 Euro (Shimano Micro Spline vrijloop)