Fabio Wibmer: Huisbezoek aan de superster &klik miljonair

Fabio Wibmer’s nieuwste clip: Video Game

Fabio, Oberpeischlach ligt aan de Großglockner en heeft 96 inwoners. Monaco ligt aan de Middellandse Zee en heeft naar verluidt 8096 miljonairs. Hoe is je verhuizing naar de Rivièra tot stand gekomen?

Ik wilde al tijden naar het zuiden. Ik ben opgegroeid met grote bergen om me heen, dus zon en zee waren altijd iets speciaals. In Innsbruck, waar ik nu acht jaar woon, stonden op sommige dagen tien mensen voor mijn deur en keken door het raam. In mijn lange blessurefase dacht ik bij mezelf: Als ik het nu niet doe en naar het zuiden verhuis, dan helemaal niet. En dus woon ik sinds het najaar van 2021 in Monaco en leer ik Frans met de Babble-app.

Wat zeggen de 96 Oberpeischlachers en je oude schoolgenoten over je die nu in Monaco woont?

Natuurlijk is dit een probleem. Maar op dit moment kan ik me niet voorstellen dat ik in een klein dorp woon. Toch scheiden werelden me niet van thuis. Mijn maatjes vinden het gaaf dat ze me hier nu kunnen bezoeken. Ik kijk uit naar hun reacties als ze de grond raken.

Het zuiden van Frankrijk is perfect. Het is schitterend weer en je kunt het hele jaar door fietsen. Er zijn geweldige paden en net zoveel coole plekken om op straat te rijden.

En het vorstendom hoort heel fiscaal vriendelijk te zijn!

(Gelach) Ja, zo hoort het ook. Dat valt niet te ontkennen. Maar ik zou zeker niet verhuizen naar een plek waar ik het om fiscale redenen niet leuk vind.

Wonen waar normale mensen op vakantie gaan en de rijken wonen. Fabio springt in zee in zijn geadopteerde thuisbasis Monaco aan de Côte-d'Azur.Foto: Hannes Berger

Wonen waar normale mensen op vakantie gaan en de rijken wonen. Fabio springt in zee in zijn geadopteerde thuisbasis Monaco aan de Côte-d’Azur.

Dat wil natuurlijk iedereen weten. Maar ik geef geen cijfers. Laten we het zo zeggen: ik heb zoveel geld dat ik me geen zorgen hoef te maken en mijn droom kan leven.

Je hebt waarschijnlijk geen jacht dat schommelt in de haven, maar hoeveel eigendommen bezit je?

Je bent nu ook ondernemer en hebt met collega’s twee start-ups opgericht. Een daarvan is het kledingmerk Nineyard en het gebruikte fietsplatform Bikeflip.

Ja, precies. Dit zijn de projecten waarin ik investeer. Dit zijn onderwerpen die mij grijpen en waar ik echt in geloof. Nineyard is ontstaan omdat mijn smaak in fietskleding een beetje anders is dan wat je daar kunt kopen. Ik heb er lang over nagedacht en met veel mensen gesproken. Op een gegeven moment kwam er een punt waarop het duidelijk was: ik moet iets zelf doen.

Terwijl wij in de winter broodjes met dikke jassen halen, kraakt Fabio stokbrood en geniet hij van de milde temperaturen in Monaco.Foto: Hannes Berger

Terwijl wij in de winter broodjes met dikke jassen halen, kraakt Fabio stokbrood en geniet hij van de milde temperaturen in Monaco.

Is dat ook je doel met het online portaal Bikeflip?

Absoluut. Ook hier ontstond het basisidee uit de subcultuur: ik kreeg vaak de vraag waar ik speciale wielen of onderdelen kon krijgen. En ik kon geen antwoord geven. Toen realiseerden we ons dat er geen platform is waar je internationaal gebruikte fietsen kunt kopen en verkopen, zoals bijvoorbeeld in de auto-industrie. Er zijn landspecifieke en fietsspecifieke pagina’s, maar niets uitgebreids. Daar willen we met Bikeflip verandering in brengen. We zijn in november 2021 gelanceerd in Duitsland, Oostenrijk en Italië en rollen het nu geleidelijk uit. Op Bikeflip vind je de speciale fiets. Een trialfiets, net als een Nederlandse fiets. Subcultuur en mainstream, zeg maar.

Verliest de fietssport niet zijn hart als hij steeds meer geschikt wordt voor de massa?Rd?

Er is altijd een gevaar dat een subcultuur uncool wordt. Er zijn mensen die fietsen niet naar buiten willen dragen. Ik ben anders. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen op de fiets zitten. Ik heb ook geen behoefte aan de erkenning van een hardcore scene of enige geloofwaardigheid op straat. Het kan me niet echt schelen.

Je video’s zijn ook gericht op een breed publiek.

Precies. Mijn team en ik zijn altijd bezig geweest met het benaderen van de fietstrucs vanuit een “normaal perspectief” met een blik van buitenaf. Als mensen weten wat ze met de omgeving aan moeten, als ze de afmetingen kennen, dan begrijpen ze ook wat het betekent om er met de fiets te zijn. Dat iedereen weet wat te doen met de locatie of de relatie speelt een belangrijke rol in onze producties.

Wanneer je een nieuwe clip uploadt, vraag je je dan af hoeveel weergaven er zullen zijn?

Het miljoen is altijd een doel geweest en ik ben altijd blij als we de grens bereiken. Gek, als je het in relatie bekijkt, toch?

Absoluut. Maar de verwachtingen zullen waarschijnlijk gestaag stijgen. Hoe vaak controleer je de cijfers?

Je bent al sinds je jeugd gewend aan aandacht. Ga je het missen als het op een gegeven moment stopt?

Houdt het zo plotseling op? Als ik naar mijn vriend Danny MacAskill kijk, denk ik van niet. Ik denk dat ik goed voorbereid ben op de toekomst. Maar ik ben niet het type om alle scenario’s voor te stellen. En eerlijk is eerlijk: ik denk dat ik het rijden van ongestoorde rondjes in het bikepark best goed aankan.

Nog niet zo lang geleden werd je afgeremd. Eind 2020 had je een gecompliceerde enkelbreuk, en later blesseerde je jezelf opnieuw aan dezelfde voet en scheurde je verschillende ligamenten in je schouder. Hoe heb je deze keer ervaren?

Het was onzeker of ik de sport ooit nog zo zou kunnen beoefenen. Dit zijn al stressvolle gedachten. Maar ik was zelf verbaasd hoe goed ik met de situatie om kon gaan.

Hoe heb je dit mentaal aangepakt?

Ik zei tegen mezelf: “Zo is het nu eenmaal, en wie weet waar het goed voor is.” Mijn motivatiedrang was heel sterk. Voor mij is het als volgt: Als ik dingen niet kan, dan wil ik ze nog meer. Daarom was ik bereid om elke dag intensieve fysiotraining te doen. Ik dacht na over de goede tijden en probeerde ook prikkels in te stellen en receptoren te triggeren met visuele training – met virtuele videodrives en met mijn ogen dicht. Dat is wat ik altijd doe in de training: ik visualiseer de truc honderden keren voordat ik hem aanpak.

Waar was de blessuretijd goed voor?

Ik heb veel geleerd over voeding. Als we op filmopnames waren, aten we vaak wekenlang tankstationvoedsel. Inmiddels weet ik wat het lichaam nodig heeft om beter te functioneren en te regenereren. En ik ben beter gepositioneerd in termen van mijn algehele lichaamsconditie. Vroeger ging ik zelden naar de sportschool. Een beetje kern in de winter – dat is het. Maar ik trainde vooral met de fiets. Nu heb ik ook de andere spiergroepen fit gekregen met gerichte training.

De Wibmer crew: Naast zijn vriendin wonen ook filmmakers, fotografen en managers bij Fabio.Foto: Hannes Berger

De Wibmer crew: Naast zijn vriendin wonen ook filmmakers, fotografen en managers bij Fabio.

Wat deed je in de tijd dat je niet bij de fysiotherapeut was?

Ik denk dat mijn geluk is dat ik zoveel verschillende interesses heb. Ik hou van fietsen. Het is mijn absolute passie. Maar er zijn nog zoveel andere dingen waar ik me echt in kan verdiepen. Filmen en elke vorm van creatief werk is een groot deel van mijn leven. Ik ben niet alleen een sporter die zijn sport beoefent, ik moet de sport ook creatief vertalen naar film. Ik hou helemaal van deze interactie. Ik kon me niet alleen concentreren op het sportieve aspect. Ik wil niet de hele dag aan fietsen denken. Integendeel: ik ben vooral gemotiveerd als mijn hoofd ergens anders staat. Zodat ik energie kan verzamelen. Dit heeft mij gegeven in de Blessuretijd hielp enorm. Ik kon me goed bezighouden, onder andere met Nineyard en Bikeflip. En natuurlijk met toekomstige fietsprojecten.

Lees ook:   giant track mountainbike

Mijn nieuwste is net uitgekomen: Video Game. Maar mijn team en ik hebben veel ideeën in gedachten, sommige worden concreter, sommige hebben we weggegooid. Nu ik weer echt fit ben, kijk ik uit naar de nieuwe projecten. En er zijn eindeloze vaardigheden waar ik aan wil werken.

Het is moeilijk te geloven dat Fabio Wibmer nog steeds opwaarts potentieel heeft …

Oh ja, er is nog zoveel potentieel! Zeker qua grote sprongen en trucs in de lucht – er is nog veel ruimte voor verbetering. En ik heb veel brute motivatie. Dit samen is een mooie combinatie. Ik kan niet wachten om in de nieuwe projecten te springen.

2015 – Klik doorbraak. Met The Fabiolous Escape bereikte Fabio in 2015 bijna 100 miljoen clicks.

2016: Fabio balanceert op de reling van de hoogste dam van Oostenrijk: de dam van Kölnbrein duikt 200 meter in de diepten.

2019: De proeffietsclip Wibmer’s Law 2019 is door ruim 238 miljoen (!) Mensen op YouTube.

Het Beest: De 25 stappen van Lyon

Speciale discipline: trapspringen. Keer op keer bouwt Fabio Wibmer stunts in zijn edits in, waarbij hij over de trap springt. Bijvoorbeeld in de YouTube-film Urban Lives. Er is 232 miljoen keer op geklikt. Zijn twee meest spectaculaire trappen vonden plaats in Lyon en Parijs. De monstertrap in Lyon heeft een valhoogte van meer dan tien meter in de flat. De trappen van Montmartre in Parijs waren daarentegen zo schetsmatig omdat ze extreem smal waren en Fabio’s tempo extreem hoog was.

Trap naar de hemel: Het monster van LyonFoto: Hannes Berger

Trap naar de hemel: Het monster van Lyon

Eerdere veroveraars van de monstertrap van Lyon

De Skateborader Aaron “Jaws” Homoki scheurde bij de eerste poging alle ligamenten in zijn knie. Nadat hij hiervan hersteld was, kwam hij terug en was de eerste die de trappen van Lyon beklom. Zorg ervoor dat je YouTube bekijkt!

In 2018 heeft de Freerunner Dominic Di Tommaso de trap aan de voorkant. Hij snoeit zijn hoofd naar voren, draait in de voorste salto en landt met een vliegende roller op de keiharde platen. In onderstaande video om 4:30 minuten.

Geïnspireerd door Aaron Homoki reisde ook Fabio Wibmer 2019 naar Lyon. In tegenstelling tot Aaron en Dominic kon Fabio vertrouwen op de slag van 200 millimeter van zijn grote fiets.

De BMXer Courage Adams landde de stunt in 2021. Hij draaide zelfs zijn stuur in een stang in de lucht.

Trap naar de hemel

Speciale discipline: trapspringen. Keer op keer bouwt Fabio stunts op in zijn edits, waarbij hij over trappen springt. Bijvoorbeeld in de YouTube-film Urban Lives. Er is 232 miljoen keer op geklikt. Zijn twee meest spectaculaire trappen vonden plaats in Lyon en Parijs. De monstertrap in Lyon heeft een valhoogte van meer dan tien meter in de flat. De trappen van Montmartre in Parijs waren daarentegen zo schetsmatig omdat ze extreem smal waren en Fabio’s tempo extreem hoog was.

Source link