MTB Nieuws 2023: De nieuwe Bold Unplugged Enduro

De Zwitserse edele fabrikant Bold kwam in 2015 voor het eerst in de schijnwerpers te staan. Destijds verrasten ze de fietswereld met de Bold Linkin Trail – de eerste mountainbike met een geïntegreerde demper. Drie jaar later kwam de eerste gedurfde enduro, de Unplugged. Een jaar geleden kreeg de Linkin eindelijk een verregaande update. Voor het jaar 2023 krijgt de Bold Unplugged de nieuwste innovaties en geometriegegevens.

Foto: Andreas Vigl

Alle kabels verdwijnen in de Syncros stuurpen – altijd volgens het motto “System Integration”

In de oude Unplugged werd de demper verticaal in de zitbuis geïnstalleerd. Bovendien vertrouwden ze in die tijd op een vier-link achterdriehoek. De nieuwe Enduro krijgt nu een moderne VP-achterdriehoek. Hierdoor is een horizontaal gemonteerde demper mogelijk, net boven de trapas. Zo wordt een laag zwaartepunt gegenereerd en geeft het de mogelijkheid om lange zadelpennen te installeren. In tegenstelling tot het vorige model geeft Bold de Unplugged een demper met balanceerkamer. Op de achterdriehoek is ook een flipchip geïnstalleerd. Hierdoor kunnen geometrie en waaiergrootte worden gewijzigd.

De Fox Float X Nude wordt horizontaal geïnstalleerd tijdens de replugged om een nog lager zwaartepunt te genereren.

Feiten over de nieuwe Bold Unplugged 2023

 • Veerweg: 160 mm aan de achterzijde en 170 mm aan de vork
 • Waaier Grootte: 29 inch &29/27,5 inch (Mullet)
 • Stuurhoek: 63,2 graden (Flip-Chip Low) // 64,5 graden (Flip-Chip High)
 • Zithoek: 78,6 graden (maat S) & 77,8 graden (maat M-XL)
 • Bereik: 490 mm in maat L
 • Achtervork lengte: 437 mm (29 inch) // 438 mm (Mullet)
 • Gewicht 15,4 – 15,8 kilogram (incl. Tubeless Setup &Save The Day Kit)
 • Save The Day Kit: pomp, tube, bandenlichter, multitool en tubeless salami zijn inbegrepen in de modellen

Modellen en prijzen

 • Unplugged Ultimate: 10.999 euro
 • Unplugged Pro: 8999 Euro
 • Unplugged frameset: 5999 Euro

Geometrie en achterdriehoekconcept

Dankzij de flip-chip kan de unplugged in twee geometrie-instellingen worden aangedreven. Dit kan worden aangepast in hoog of laag. Hierdoor vlakt de stuurhoek af en groeit de wielbasis met 10 millimeter. Het is ook mogelijk om de stuurhoek met 1 graad te veranderen via de reeds geïntegreerde hoekregeling. Het bereik in maat L is 490 millimeter. En alle fietsen hebben een achtervork van 437 mm. De zithoek is 78,6 graden in maat S en 77,8 graden in M-XL. Daarnaast is er een tweede flip chip, die de mogelijkheid biedt om een 29 inch of 27,5 inch achterwiel aan te drijven.

Lees ook:   Maxxis BIKE Transalp 2023: Team Freeride Inc. blikt terug op het MTB-evenement
Via de flip chip kan de unplugged in hoog of laag worden gereden. Daarnaast kan een tweede chip worden gebruikt om een 29 inch of 27,5 inch achterwiel aan te drijven.Foto: Andreas Vigl

Via de flip chip kan de unplugged in hoog of laag worden gereden. Daarnaast kan een tweede chip worden gebruikt om een 29 inch of 27,5 inch achterwiel aan te drijven.

In tegenstelling tot het vorige model maakt de nieuwe Bold Unplugged gebruik van een VP-achterdriehoek (Virtual Pivot Point) in plaats van een vier-link. Dit moet zorgen voor een betere anti-squat balans en een geoptimaliseerde veerkarakteristiek. De geïntegreerde demper biedt ook verschillende voordelen. De demper is zo beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals stof en modder. De lage positie van de demper veroorzaakt een zeer laag zwaartepunt van de unplugged. Dit moet de Enduro gemakkelijk te manoeuvreren maken, ondanks de afmetingen met een groot bereik.

De geometriegegevens van de nieuwe Bold Unplugged voor 2023 in één oogopslag.Foto: Bold Cycles

De geometriegegevens van de nieuwe Bold Unplugged voor 2023 in één oogopslag.

Nieuw ontwikkelde shock met Tracloc

Voor de unplugged werd de Fox Float X-schokdemper gecombineerd met Scott Nude-technologie. Het resultaat is de Fox Float X Nude. Dit wordt gecombineerd met een anderen Tune, ook geïnstalleerd in de nieuwe Scott Genius ST. De ingenieurs hebben de demper ontwikkeld met meer luchtvolume en hogere compressie. Deze configuratie is bedoeld om een levendigere rijervaring te genereren.

De hendels op het stuur bedienen de zadelpen en de demper. | Foto Andreas Vigl

Zoals Scott een paar maanden geleden presenteerde, is hier ook het Tracloc-systeem geïnstalleerd. Je kunt de schok van het stuur in drie fasen aanpassen: Descend Mode, Ramp Control Mode en Climb Mode. In de afdalingsmodus bevindt de demper zich in de meest open positie en geeft de volledige afdalingsprestaties. In de Ramp Control-modus levert de schokdemper slechts 60% van zijn verplaatsing. Het moet de juiste positie bieden voor technische hellingen. Zelfs op vloeiende paden is de ramp control-modus een goede keuze, omdat je minder in de reis hoeft te duwen en meer ondersteuning krijgt. Voor lange en vlakke beklimmingen is de klimmodus beschikbaar. In dit geval is de demper verbonden met een platform. Dit genereert maximale efficiëntie bij het trappen.

De modellen van de Bold Unplugged in een oogopslag

Zoals velen weten: Bold staat voor innovatie. Ze waren een van de eerste fabrikanten die de stap zetten en verboden de mechanische versnellingspook van de fiets. Dat klopt: je kunt de nieuwe Unplugged alleen besturen met een elektrische versnellingspook. Het instapmodel “Pro” gaat naar de klant voor 8999 euro. Aan de voorzijde werkt een Fox 38 Performance en achteraan een Fox Float X Nude schokdemper. De box wordt gestopt door een Shimano SLX 4-zuiger rem. De Sram AXS GX wordt gebruikt voor het circuit. In het ‘Ultimate’-model zit voor 10.999 euro een Öhlins RXF38 M2-vork. Hier komt een Shimano XTR 4-zuigerrem en Sram AXS X01 versnellingspook op het frame. De frameset voor 5999 euro bestaat uit zadelpen, Syncros carbon cockpit, shock met Tracloc en Save-The-Day kit met tubeless salami’s.

Lees ook:   mountainbike huren groningen
De Unplugged Pro voor 8999 Euro wordt geleverd met...
Het Ultimate-model voor 10.999 euro heeft...

Dankzij het nieuwe frameontwerp is het mogelijk om op een zadelpen van 200 millimeter in alle maten te rijden. De S- en M-modellen worden uitsluitend geleverd in de Mullet-opstelling (29/27,5 inch). Daarnaast heeft de Bold Unplugged een kofferbak met daarin de “Save the Day Kit”. De kit bevat een pomp, binnenband en bandenlichter. Daarnaast is er een multitool op de afdekkap gemonteerd. Ook aan de tubeless rijders is gedacht, hier zijn tubeless bandenpluggen in de stuuruiteinden gemonteerd.

De Save-The-Day-Kit wordt opgeborgen in de onderbuis van de Unplugged. Het bestaat uit multitool, tube, pomp en bandenhendel.Foto: Andreas Vigl

De Save-The-Day-Kit wordt opgeborgen in de onderbuis van de Unplugged. Het bestaat uit multitool, tube, pomp en bandenhendel.

Daarnaast zitten tubeless salami's vast in de stuuruiteinden.Foto: Andreas Vigl

Daarnaast zitten tubeless salami’s vast in de stuuruiteinden.

Eerste test: zo rijdt de nieuwe Bold Unplugged

We konden al de unplugged rijden op de paden van Santa Coloma de Farners.Foto: Andreas Vigl

We konden al de unplugged rijden op de paden van Santa Coloma de Farners.

We konden de nieuwe Bold Unplugged testen op de paden van Santa Coloma de Farners in de buurt van Barcelona. Onze eerste indruk: Ondanks het weelderige bereik van 490cc in maat L, plaatste de steile zithoek ons erg rechtop in de fiets. Zo beklimt de nieuwe Unplugged zelfs steile beklimmingen zonder actief te hoeven vechten tegen een opkomend voorwiel. Of het nu technisch of vlak bergop is, de Bold Enduro kan bijna rotsvrij worden opgeschroefd. Deze functie wordt onderstreept door het Tracloc-systeem met zijn aanpassingsopties. Als je de klimmodus activeert, kan de fiets snel en efficiënt worden opgeladen.

Door het lage zwaartepunt zijn afwisselende bochten kinderspel.Foto: Andreas Vigl

Door het lage zwaartepunt zijn afwisselende bochten kinderspel.

Bergafwaarts blijken de ware vaardigheden van de unplugged. Ondanks de lange reach-waarden, de unplugged is verrassend speels en gemakkelijk te verhandelen. Dit komt grotendeels door het extreem lage zwaartepunt. Wanneer het parcours sneller en uitdagender wordt, slikt de VP-achterdriehoek alle klappen vol vertrouwen in. Dit biedt de bestuurder een veilige rijervaring bij hogere snelheden. Zelfs in de steile rotsachtige afdalingen, de Santa Coloma-paden, blijft de fiets kalm en stabiel. Tegelijkertijd stimuleert de progressieve achterkant een actieve rijstijl en profiteert u bij het induwen van bewoners of bij het overhalen van de trekker bij sprongen. Dankzij de korte liggende achtervorken is het kinderspel om de Bold op het achterwiel te trekken.

Lees ook:   fietsbel mountainbike
Tobias Ziganek, BIKE-redacteurFoto: Max Fuchs

Tobias Ziganek, BIKE-redacteur

De nieuwe Bold Unplugged zit vol technische innovaties. Dankzij het Tracloc-systeem is het een van de meest efficiënte enduro’s op de markt en maakt het de klim een aangename ervaring. Bergafwaarts geeft het lage zwaartepunt de fiets een speelse wegligging. De potente achterdriehoek werkt zelfverzekerd door steenvelden en geeft de rijder veel vertrouwen in de fiets. Tegelijkertijd kan de unplugged snel door bochten worden geduwd en ondersteunt de bestuurder tijdens sprongen met verrassend veel knallen. Voor mij wordt de Unplugged beschouwd als een kant-en-klare race-enduro die rechtstreeks uit de schappen komt.

Oprichter en ontwerper van Bold Bikes: Vincenz Droux.Foto: Andreas Vigl

Oprichter en ontwerper van Bold Bikes: Vincenz Droux.

Interview met Bold meesterbrein Vincenz Droux

BIKE: De nieuwe Unplugged heeft een demper met balanceerkamer. Welke moeilijkheden waren er om hiervoor het juiste kader te construeren?

Vincenz Droux: Na het construeren van de unplugged op basis van de huidige linkin, hoefden we slechts een paar wijzigingen aan te brengen. De afbuiging van de achterwielophanging moest worden aangepast zodat de grotere demper ruimte heeft. De positie moet nog steeds zo laag mogelijk zijn om een laag zwaartepunt te genereren en ruimte te bieden voor een zadelpen met lange mouwen. Ook hebben we de positie van de multitool veranderd. Voorheen werd het aan het frame bevestigd en is nu verplaatst naar de hoes.

De fietsen hebben allemaal de nieuw ontwikkelde Fox Float X Nude shock. Zal het frame in de toekomst ook compatibel zijn met andere dempers?

Dat hangt helemaal af van de demperfabrikanten. Je zou eerst een geschikte demper moeten bouwen. Dit moet compatibel zijn met het Tracloc-systeem en de klep aan de voorkant hebben geïnstalleerd. Daarom hebben we samen met Fox deze demper ontwikkeld, die optimaal aansluit bij de gewenste eisen en rijeigenschappen.

Met de Bold Unplugged vertrouw je nu 100% op puur elektrische achterderailleurs. Wat motiveerde je om deze stap te zetten?

Kortom, het is altijd een afweging tussen bandenspeling, stabiliteit, kettinglijn en de ruimte voor interne kabelgeleiding. Het ontwerp heeft laten zien dat het technisch logischer is om het te doen zonder een schakelkabel en de nodige gaten door de carbon staande achtervork. Zo bereik je meer bandenspeling en stabiliteit aan de achterkant, wat een enduro en de harde belastingen alleen maar ten goede komt. Nadat de technologie van het elektronische circuit bestaat en is getest, werd snel besloten om op deze componenten te vertrouwen.

Source link