E-Hardtails van 2999 tot 3799 Euro: Kleurrijke Troep – 9 E-Hardtails in de Test

We hebben deze e-hardtails getest:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

De onderwerpen in deze test:

De testfietsen in één oogopslag

In de goedkoopste prijsklasse van die e-MTB’s die op zijn minst een beetje sportieve ambitie nastreven, is er een breed scala aan uitrusting en karakters. Dat komt niet in de laatste plaats door de prijscorridor. We hadden een bovengrens van 3800 euro ingesteld – de duurste fiets, de Canyon Grand Canyon:Op 8, maximaal 3799. De goedkoopste kandidaat, de HoheAcht Sento Eko Rokito, is met 2999 euro maar liefst 800 euro goedkoper.

Verschillende motoren en accu’s op de E-MTB hardtails in de test

Alleen al in de elektrische aandrijving zit er dan ook veel variatie: op de negen kandidaten zijn zes verschillende units te vinden. De duidelijke tophond is de Bosch Performance Line CX in Bionicon, Canyon, Radon en Stevens. Qua prestaties doet de Brose Drive S Mag met zijn krachtige koppel op geen enkele manier onder voor zijn Bosch-concurrent. Maar het Bosch-systeem scoort ook punten met een hoge rijdynamiek, speciale trailfuncties en de connectiviteitsmogelijkheden van het slimme systeem. In combinatie met de 750 wattuur Powertube accu biedt hij ook de langste actieradius. De Yamaha PW-X2 in de R Raymon en de Shimano EP6 in de BESV leveren ook sterke prestatiegegevens. Naarmate de cadans toeneemt, kunnen beide eenheden de Bosch echter niet meer volgen. De goedkopere aandrijflijnen in het veld zijn aanzienlijk zwakker: de Shimano E7000 in de HoheAcht levert 60 Nm koppel, de Bosch Active Line Plus in de Trek slechts 50 Nm.

Afwisseling: Tussen sportief en geschikt voor dagelijks gebruik

Qua geometrie en functies is het duidelijk welke fabrikanten erop vertrouwen dat hun goedkope hardtail e-bikes echt trailplezier hebben. De extreem tegenovergestelde polen zijn de Trek en Stevens: De Trek is een echte downhill specialist met een zeer uitgerekte Geo, sportieve cockpit en trail-geschikte uitrusting. Met zijn zeer compacte afmetingen is de Stevens duidelijk gericht op comfort, het dagelijks leven en gematigde tochten. Dit wordt ook ondersteund door de zuinige uitrusting, die je off-road snel overweldigt.

Het meest complete pakket werd verzorgd door Canyon en Radon. Al met al heeft de Canyon de meeste indruk op ons gemaakt met zijn uitgebalanceerde ritten. Het is echter ook de duurste fiets in de test. De Radon verdient onze prijs-prestatietip met goede eigenschappen tegen een redelijke prijs.

Josh Welz, hoofdredacteur van EMTB, concludeert:

Onder de 4000 euro moeten fabrikanten kijken naar euro’s en centen. Alleen al de motor en accu slokken het grootste deel van het budget op. De verladers Canyon en Radon hebben het meest handig gebruik gemaakt van hun speelruimte: ze combineren aangename geometrieën met sterke aandrijvingen en verstandige componenten. Trek gaat zijn eigen weg met de Marlin. De lichtgewicht fiets heeft voordelen in het dagelijks leven en trailgebruik, maar heeft dankzij de ingebouwde accu een beperkte doelgroep.

Josh Welz, hoofdredacteur EMTBFoto: Markus Greber/SkyshotJosh Welz, hoofdredacteur EMTB

Systeemvergelijking: Mager of curvy?

Light-E-Hardtails behoren nog steeds tot de exotische zeldzaamheden. Wat zijn de voordelen van deze soort ten opzichte van klassieke e-hardtails? Waar je ze ook zou vinden in de full-suspension familieleden: qua gewichtsgerelateerde betere wegligging op de trail en in het dagelijks leven. De acht klassieke e-hardtails in onze test wegen gemiddeld 24,3 kilo. Met 21,84 is de Trek zo’n 2,5 kilo lichter. De fabrikant bereikt dit voornamelijk dankzij de permanent geïnstalleerde 400 Bosch Powertube-batterij en de slanke frameconstructie.

Lees ook:   Topeak Journey Trailer: De fietskar voor tochten in een langdurige test

Light-E-Hardtail: Trek Marlin+ 8: Motor: Bosch Active Line Plus; Koppel: 50 Nm; Capaciteit: 400 Wh ; Gewicht: 21,84 kilo ; Actieradius: ca. 1200 hmFoto: TrekLight-E-Hardtail: Trek Marlin+ 8: Motor: Bosch Active Line Plus; Koppel: 50 Nm; Capaciteit: 400 Wh ; Gewicht: 21,84 kilo ; Actieradius: ca. 1200 hm

In het dagelijks levenIn dit geval heeft het theoretische gewichtsvoordeel een addertje onder het gras: als u de fiets op het fietsenrek wilt hijsen of naar het appartement wilt dragen om op te laden, moet u dit doen inclusief de batterij. In klassieke systemen kan de batterij voor dit doel worden verwijderd. Dat het gewichtsvoordeel niet nog groter is, komt doordat de Amerikanen geen speciale lichtdrive gebruiken. In plaats daarvan vertrouwen ze op de Bosch Active Line Plus, die met 50 Nm zo zwak is als een lichte motor, maar met 3,2 kilogram net zo zwaar als een krachtmotor. De berekening: De zwakkere motor zuigt minder energie, wat betekent dat zelfs met een kleine batterij behoorlijke bereiksverhogingen kunnen worden bereikt. In principe is dit niet verkeerd. Maar de waarheid is dat als je een vergelijkbare motorprestatie zou krijgen met een Bosch CX in een laag ondersteuningsniveau, je bijna twee keer zo ver zou komen met een 750-batterij. Met een range extender van 250 Wh kun je immers het energiereservoir van de Marlin+ verhogen.

Classic E-Hardtail: Radon Jealous Hybrid 9.0: Motor: Bosch Performance CX; Koppel: 85 Nm ; Capaciteit: 750 Wh ; Gewicht: 24,52 kilo ; Actieradius: ca. 2000 hmFoto: RadonClassic E-Hardtail: Radon Jealous Hybrid 9.0: Motor: Bosch Performance CX; Koppel: 85 Nm ; Capaciteit: 750 Wh ; Gewicht: 24,52 kilo ; Actieradius: ca. 2000 hm

De motoren van de hardtail e-bikes

Bosch Performance CX: Hoge prestaties, behoorlijk gewicht, geweldige modulatie – dat is wat de Bosch tot de benchmark in dit testveld maakt. Alle ondersteuningsniveaus kunnen via de app worden verfijnd. Helaas is de Bosch niet stil en zijn de accu's zwaar.
Foto: Georg Grieshaber / Mediengruppe Klambt

De prijzen kelderen

Volle magazijnen, zwakke vraag: nu komen koopjesjagers aan hun trekken.

Met zo’n 3500 euro zijn de e-hardtails in ons testveld de goedkoopste instapper voor e-mountainbikes – althans voor motorrijders die af en toe verharde paden willen verlaten. Dat is nog steeds veel geld, en als je met dat budget op zoek zou gaan naar een niet-gemotoriseerde MTB, zou je een volledige vering krijgen met fatsoenlijke uitrusting. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom e-MTB’s duurder zijn: de motor, batterij en het display moeten tegen een hoge prijs worden gekocht door de fietsfabrikanten. Het goede nieuws is dat de marktsituatie de eindconsument momenteel in de kaart speelt. Dit komt omdat de magazijnen vol staan met laatkomers uit de Corona-periode, en de vraag nog steeds gematigd is. Om de verkoop te stimuleren, bieden fabrikanten, speciaalzaken en verladers soms royale kortingen aan.

Lees ook:   Cube Stereo Hybrid vs. Haibike Nduro: goedkope Enduro E-Bikes op de proef gesteld

Voorbeelden uit ons testveld: De adviesprijs van de Bionicon Earp 2 was ooit 3949 euro. Toen we de fiets aanvroegen om te testen, kostte hij nog 3499 euro, kort voor de redactionele deadline slechts 3399 euro. Het is een soortgelijk verhaal met Hoheacht en Radon: De prijs van de Sento Eko Rokito kelderde van 3499 naar 2999 euro, de Radon Jealous Hybrid 9.0 750 kostte ooit 3599, nu nog maar 3199 euro.

U kunt onze prijswaarnemingen hier vinden:

>> De prijzen dalen! Deze trekking e-bikes zijn verkrijgbaar met sterk gereduceerde prijzen <<

>> Kortingen en dalende prijzen: Deze mountainbikes en e-MTB’s zijn nu verkrijgbaar tegen een lagere prijs <<

>> bestsellers in de test 2023: Goed of goedkoop? Prijs-prestatievergelijking voor facturering <<

Dagelijkse uitrusting

E-hardtails zijn praktische allround voertuigen. De meeste modellen zijn voorbereid voor het monteren van bagagerekken, spatborden en standaards.

GPS-trackers maken dieven het leven zuur. Bij diefstal waarschuwen ze de eigenaar van de fiets via een app en geven ze hun locatie permanent door. Hoheacht en Canyon installeren dergelijke systemen en bij Canyon is de trackingservice zelfs het eerste jaar gratis.Foto: Georg Grieshaber / Mediengruppe KlambtGPS-trackers maken dieven het leven zuur. In geval van diefstal waarschuwen ze de fietseigenaar via een app en geven ze hun locatie permanent door door. Hoheacht en Canyon installeren dergelijke systemen en bij Canyon is de trackingservice zelfs het eerste jaar gratis.MonkeyLink: Hercules heeft de Nos 1.1 uitgerust met een MonkeyLink aan de voor- en achterkant. Standaard zitten er alleen reflectoren in. Maar achter- en voorlichten kunnen met één klik worden bevestigd. De stroom komt dan van de hoofdaccu.Foto: Georg Grieshaber / Mediengruppe KlambtMonkeyLink: Hercules heeft de Nos 1.1 uitgerust met een MonkeyLink aan de voor- en achterkant. Standaard zitten er alleen reflectoren in. Maar achter- en voorlichten kunnen met één klik worden bevestigd. De stroom komt dan van de hoofdaccu.Rackmontage: Niet alle kandidaten zijn bereid om een rack te monteren. Solide oplossingen zijn alleen te vinden op R Raymon, Stevens en Trek. De twee schroefogen van de Trek Marlin+ 8 zijn bijzonder robuust.Foto: Georg Grieshaber / Mediengruppe KlambtRackmontage: Niet alle kandidaten zijn bereid om een rack te monteren. Solide oplossingen zijn alleen te vinden op R Raymon, Stevens en Trek. De twee schroefogen van de Trek Marlin+ 8 zijn bijzonder robuust.

E-bike uitrusting

Aan de hand van de uitrustingsdetails kun je zien welke fabrikant de offroad-geschiktheid van zijn hardtail echt serieus neemt. Positieve en negatieve voorbeelden.

Batterijen: Met uitzondering van Canyon en Trek kiezen alle fabrikanten voor verwijderbare batterijen. In de regel wordt de batterij van de onderbuis naar voren verwijderd (met uitzondering van Bionicon). Met R Raymon (foto) was de batterij moeilijk te vergrendelen.
Foto: Georg Grieshaber / Mediengruppe Klambt

Feiten, cijfers en gegevens

Top 3

Specialist of allrounder: De Canyon Grand Canyon:On haalt onze topnotering in drie disciplines.

Top 3 Trail

 1. Trektocht Marlin+ 8
 2. Canyon Grand Canyon:Op 8
 3. Bionicon Earp 2

Top 3 functies

 1. Canyon Grand Canyon:Op 8
 2. Radon Jaloerse Hybride 9.0
 3. Trektocht Marlin+ 8

Top 3 Rijcomfort

 1. Stevens E-Tremalzo 29″
 2. Canyon Grand Canyon:Op 8
 3. Hercules nrs. 1.1

Top 3 Gewicht

 1. Trektocht Marlin+ 8
 2. Hoheacht Sento Eko Rokito
 3. Stevens E-Tremalzo 29″

De e-hardtails uit onze test in één oogopslag

Elektrische aandrijvingen, uitrusting, sterke en zwakke punten van de negen kandidaten.

Afbeelding NaN