Trailbikes 2023 tot 5000 euro: 8 trail fulls vanaf 3199 euro in de test

We hebben deze fietsen getest:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Alle onderwerpen in deze review:

De details van de verschillende trailbikes
De alternatieven voor de trailbikes in deze review

De testfietsen in één oogopslag

Categorie Trail Bike | Vering tot 148 millimeter | Prijsklasse tot 4999 Euro

Ik ben dol op enduro’s. Bijna niets prikkelt me meer dan de downhill skiërs met een sterke reis ongeremd naar het dal te verslaan. Het aplomb waarmee deze fietsen zelfs de meest boze trails temmen inspireert me enorm. De moeiteloze acceleratie van een racefiets geeft me echter ook een vergelijkbare endorfineboost. Iedereen die wel eens met minder dan tien kilo onder de kont heeft gesprint weet waar ik het over heb. Voor alle anderen voelt het alsof je in de toverdrank van Miraculix bent gevallen. Plotseling vlieg je letterlijk over tegenbeklimmingen en heb je het gevoel dat je een bereikboost hebt ontstoken.

Dagelijks leven voor de meeste motorrijders

Mijn dagelijks leven ziet er echter anders uit. Het vindt niet plaats op wilde endurobanen of op racebanen waar het lactaat gewoon in de spieren spat. Dat geldt ook voor een groot deel van ons lezerspubliek. Volgens een enquête geeft 44 procent van alle respondenten er de voorkeur aan om buiten de gebaande paden te gaan en op zoek te gaan naar technische uitdagingen op tournees. Met andere woorden, de gemiddelde fietser verzamelt de meeste kilometers op de snelle after-work ronde, op langere ritten in het weekend of op occasionele omwegen in de bergen.

Als je voor deze doeleinden naar de enduro grijpt, heb je plezier bergafwaarts, maar lijd je des te meer vanwege het hoge gewicht en de enorme banden bergop. Een racefiets mist echter ook het gebruiksbereik vanwege een gebrek aan downhill-potentieel. Dat is waar trailbikes om de hoek komen kijken. Vrij van extremen positioneren ze zich tussen de onwrikbare eigenschappen van enduro’s en de inspirerende acceleratie van racefietsen. Dit opent een zeer breed scala aan toepassingen. Trailbikes zijn meestal licht genoeg voor een stevige rit na het werk, maar bieden nog steeds
voldoende reserves voor technisch veeleisend terrein.

Sportief-strak, of potent en bergafwaarts? Met een veerweg tussen 120 en 150 millimeter en een breed scala aan geometriebenaderingen, bestrijkt deze trailbike-testgroep een extreem breed scala aan toepassingen.Foto: Max Fuchs

Sportief-strak, of potent en bergafwaarts? Met een veerweg tussen 120 en 150 millimeter en een breed scala aan geometriebenaderingen, bestrijkt deze trailbike-testgroep een extreem breed scala aan toepassingen.

Vering veerweg ongeveer 140 millimeter

Zeven van deze vermeende allrounders nemen het in deze proef tegen elkaar op. De prijsklasse loopt op van 3999 euro tot 4999 euro. Daarnaast komt ook de 3199 goedkope referentiefiets van Radon aan bod. Tot nu toe was het recept voor succes voor een veelzijdig scala aan toepassingen: 130 millimeter veerweg en 29-inch wielen in combinatie met gematigde geometriegegevens. Als het gaat om componenten, kiezen de meeste fabrikanten voor een middenweg: redelijk licht, maar toch stabiel genoeg dat nog veeleisender terrein mogelijk is. Deze ontwikkelingsaanpak houdt het gewicht onder controle, maar creëert tegelijkertijd reserves bergafwaarts en verhoogt het comfort op lange tochten.

Lees ook:   mountainbike helm heren

Als u door de belangrijkste gegevens van onze testgroep bladert, worden alleen de fietsen van

, en nog steeds in dit schema. Tot op het laatst was dit ook het geval

Volledig succesvol Canyon Neuron nog steeds als blauwdruk van een trailbike

. Met de nieuwe introductie in het voorjaar groeide de veerweg voor en achter echter gelijkmatig naar 140 millimeter. Dit betekent dat het in Koblenz gevestigde bedrijf nu behoort tot het meer naafzware type trailbikes. Met de concurrentie van en de downhill kwaliteiten komen nog verder naar voren: De veerweg van de Norco Fluid meet 140 millimeter, net als Canyon. Daarnaast verleent Norco de vloeistof de licentie voor het versnipperen met banden uit het Enduro-assortiment, een demper met expansievat en massieve aluminium onderdelen. En de Merida? Strikt genomen is de fiets van de industriegigant al aan het stropen in het all-mountain segment met een 150 vork inclusief dikke 36 stanchions. Ook in combinatie met krachtige banden en een soepel lopende geometrie heeft de One Forty enorme nemerskwaliteiten bergafwaarts. Alleen de 140 millimeter FedErweg aan de achterzijde verwijst nog steeds naar de aansluiting bij de trailbike-categorie.

Trailbikes met down-country kwaliteiten

Het vormen van de tegenbeweging voor de downhill-georiënteerde modellen

Down-country fietsen zoals Kona’s Hei Hei

. Met deze ondersoort willen fabrikanten trailbikes weer geschikt maken voor lange afstanden. Hun chassis is afgewerkt voor voortstuwing in plaats van maximaal comfort. Bij het kiezen van banden wint de lage rolweerstand het van lekbescherming en grip en zijn de zitposities sportiever.

Dan blijft de meest bijzondere fiets in deze test over, de Arc8 Essential SLX

. Het concept: racefiets achteraan, enduro vooraan. Met slechts 118 millimeter veerweg biedt de Essential de laagste reserves op het gebied van onderstel. Met een stuurhoek van 64,5 graden, een snoekvork van 140 millimeter en bijna 500 millimeter bereik in maat L heeft de Arc8 afmetingen die anders alleen op volwaardige enduro’s te vinden zijn.

Alpine terrein is alleen voor alle bergen of enduro's? Bladerdeegtaarten! Zelfs de sportievere kandidaten uit de 130-millimetercompetitie kunnen de meest technische trails aan met een beetje vaardigheid in rijtechniek.Foto: Max Fuchs

Alpine terrein is alleen voor alle bergen of enduro’s? Bladerdeegtaarten! Zelfs de sportievere kandidaten uit de 130-millimetercompetitie kunnen de meest technische trails aan met een beetje vaardigheid in rijtechniek.

Ander framemateriaal op de testfietsen

Tot zover de inventarisatie. Naast de verschillende weging van klimeigenschappen en downhill kwaliteiten, verschillen de tegenstanders ook in de keuze van het framemateriaal. Canyon, Kona en Arc8 vertrouwen volledig op carbon. In het geval van Cube en Scott is alleen het hoofdframe gemaakt van koolstofvezel. Aluminium wordt gebruikt als materiaal voor de achterste driehoek. De downhillkandidaten van Norco en Merida daarentegen zijn volledig uit aluminium gelast. Hetzelfde geldt voor de veel goedkopere referentiefiets van Radon. Arc8 maakt optimaal gebruik van het potentieel van koolstofvezel en zet met 1740 gram veruit het lichtste frame op de wielen. De uitstekend uitgeruste Cube claimt echter de eerste plaats in het algemene gewichtsklassement. De aluminium fietsen eindigen ver achter met gewichten tussen de 15 en 16 kilo. Ter vergelijking: In onze laatste endurotest in BIKE 6/23 wogen de zes fietsen gemiddeld 15,22 kilo tussen de 2699 en 10999 euro. Ook spannend: Ondanks het hybride ontwerp van Scott staat de Spark bovenaan de stijfheidsclassificatie. Radon brengt in dit opzicht de achterkant naar voren. Naast onze testbank getuigde onze testcrew ook van het gebrek aan precieze rijervaring op de limiet van de Skeen Trail.

Lees ook:   5 top MTB routes in de Dolomieten - in de mooiste bergen ter wereld

De apparatuur laat niets te wensen over

Kijkend naar de uitrusting zijn Canyon en Cube in een eenzame race aan de top. Ondanks dure carbon frames laten de add-on onderdelen niets te wensen over. Scott, Arc8 en Kona scoren ook met een nobel chassis, maar alle drie de kandidaten doen het zonder premium kwaliteit als het gaat om het chassis. Een laatste lof gaat uit naar de productmanagers van Norco: Dankzij het goedkopere aluminium frame creëren de Canadezen financiële ruimte en installeren ze het beste chassis. De Fox-combinatie van 34 fabrieksvork met Grip2-patroon en Float-X-schokdemper uit de Performance Elite-serie maakt de meest veelzijdige dempingsregeling mogelijk en kan perfect worden aangepast aan uw persoonlijke rijstijl. Dit betekent dat de Norco zelfs boze paden bijna net zo zelfverzekerd temt als een van mijn geliefde enduro’s.

Testconclusie door Max Fuchs, BIKE test editor:

Hoe veelzijdig het gebruiksbereik van trailbikes ook is, de fietsen in deze test zijn net zo verschillend. Afhankelijk van hoe het fietsgebied er voor uw eigen deur uitziet of hoe u uw persoonlijke gebruiksgebied definieert, kan elk van de testfietsen de juiste keuze zijn. Daardoor staan de fietsen ook dicht bij elkaar in het puntenklassement. Alleen de Canyon Neuron kan bogen op de meest uitgebalanceerde rijeigenschappen
en een superuitrustingspakket en stelt zo vol vertrouwen de testoverwinning veilig.

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

De details van de verschillende trailbikes

Canyon, Scott en Cube installeren sturen met een breedte van slechts 760 millimeter. Al onze testrijders zouden fVoor iets meer rijstabiliteit zou ik graag breder gaan. Bovendien, als 780 of 800 millimeter te breed is, kun je het altijd inkorten.

Dat is wat we merkten in de details…

Cijfers, data, feiten

De Canyon Neuron levert de meest uitgebalanceerde algehele prestaties, wint de bergopwaartse classificatie en domineert dus deze vergelijking. Scott stelt het op één na beste totaalpakket samen. De meest overtuigende afdaling gaat naar de Norco. Ook het vermelden waard: Merida blinkt met veel aandacht voor detail uit in de usability en toegevoegde waarde rating.

¹BIKE-metingen. ²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).Foto: BIKE testafdeling

¹BIKE-metingen. ²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).

1e t/m 3e plaats in de disciplines bergop, bergaf en allroundFoto: BIKE testafdeling

1e t/m 3e plaats in de disciplines bergop, bergaf en allround

Stijfheid

Qua gewicht, maar ook absoluut, biedt het Scott frame de hoogste stijfheid. Dankzij de aluminium frames brengen Merida, Norco en Radon de achterzijde naar boven.Foto: BIKE testafdeling

Qua gewicht, maar ook absoluut, biedt het Scott frame de hoogste stijfheid. Dankzij de aluminium frames brengen Merida, Norco en Radon de achterzijde naar boven.

Traagheid van de waaier

Radon voegt zich bij de zwaar beklemmende motoren van Norco en Merida onderaan het klassement. De carbon wielen van Cube winnen de rangschikking.Foto: BIKE testafdeling

Radon voegt zich bij de zwaar beklemmende motoren van Norco en Merida onderaan het klassement. De carbon wielen van Cube winnen de rangschikking.

Gewichten

Ondanks de eerlijke prijs bouwt Cube de lichtste complete fiets. Merida en Norco lopen achter met de zware aluminium frames en logge onderdelen.Foto: BIKE testafdeling

Ondanks de eerlijke prijs bouwt Cube de lichtste complete fiets. Merida en Norco lopen achter met de zware aluminium frames en logge onderdelen.

Stijfheid: Grijs: Stijfheid-tot-gewicht (STW), het quotiënt van stijfheid en framegewicht. Wit: absolute stijfheid in Newton per mm doorbuiging. De metingen werden bepaald op een testbank van het Zedler-Institut.

Traagheidswaaiers: Hoe lager de waarde, hoe beter de wielen versneld kunnen worden.

Voetnoten: Gewicht¹: BIKE-metingen, ²met pedalen (350 g), ³zonder demper, met steekas achteraan, ⁴met banden, cassette en remschijven

De alternatieven voor de trailbikes in deze review

Arc8 Essentiële XT

Prijs: 5599 euro / gewicht: 11,9 kilo / reis: 140 / 130 millimeter

Qua prijs gaat de geteste SLX-variant bij Arc8 alleen maar omhoog. Maar de Shimano XT-aandrijflijn is niet de enige upgrade naar het volgende duurdere model. Naast een Fox Performance ophanging worden DT-Swiss systeemwielen gebruikt. De Arc8 vezelmolenkuipunit van carbon draagt bij aan het droomgewicht van minder dan twaalf kilo.

Arc8 Essentiële XTFoto: Arc8

Arc8 Essentiële XT

Canyon Neuron 5

Prijs: 1899 euro / gewicht: 15,1 kilo / reizen: 140 / 130 millimeter

Canyon biedt toegang tot de Neuron-familie tegen een absoluut concurrerende prijs. De geometrie van het aluminium frame is identiek aan het carbon model dat we hebben getest, maar weegt iets meer kilo’s. Dankzij Shimano’s Deore-twaalfversnellingsaandrijving en vario-ondersteuning krijg je je toerkosten zelfs voor minder dan 2000 euro.

Canyon Neuron 5Foto: Canyon

Canyon Neuron 5

Kubus One22 HPA Pro

Prijs 1999 Euro >>

/ Gewicht 14,9 kilo / Reis 130 / 122 millimeter

Voor nog geen 2000 euro rust Cube de aluminium versie van de One22 uit met een Rockshox Judy Silver voorvork en een Manitou Radium Expert schokdemper. Een dropper post, een Newmen cockpit en een Sram NX Eagle drive zijn ook inbegrepen in het economy pakket. Het gewicht blijft onder dat van de goedkope aluminiumconcurrentie.

Kubus One22 HPA ProFoto: Cube

Kubus One22 HPA Pro

Kona Hei Hei CR/DL

Prijs: 6999 euro / gewicht: 12,3 kilo / reizen: 120 / 120 millimeter

In Duitsland biedt Kona in 2023 nog maar twee carbonfietsen aan onder de naam Hei Hei. Het topmodel schakelt draadloos met Sram’s GX Eagle AXS en glijdt soepel over het parcours dankzij de Rockshox-Sid-Ultimate-ophanging. Hoewel het prijskaartje pijn doet, blijven de benen dit bespaard dankzij het lage gewicht.

Kona Hei Hei CR/DLFoto: Kona

Kona Hei Hei CR/DL

Merida Een Veertig 400

Prijs: 2799 euro / gewicht: 16,9 kilo / reizen: 140 / 143 millimeter

Merida biedt de progressieve geometriegegevens van de One Forty aan voor minder dan 2800 euro. In vergelijking met het geteste 700-model moeten motorrijders compromissen sluiten op het chassis en leven met een goedkope SR Suntour XCR34-vork. Daarnaast is het instapmodel zo’n 1,2 kilo zwaarder. Aan de andere kant biedt het frame een solide basis voor veeleisende trails.

Merida Een Veertig 400Foto: Merida

Merida Een Veertig 400

Norco Vloeistof FS A4

Prijs: 2799 euro / gewicht: 16 kilo / reizen: 140 / 130 millimeter

Voor dezelfde prijs als Merida slaagt Norco erin om het trailbike-portfolio te betreden – helaas met extra kilo’s. Met Rockshox Recon Silver voorvork, X-Fusion schokdemper en Tektro remmen stelden de Canadezen een betaalbaar uitrustingspakket samen. De aandrijflijn is een kleurrijke mix van Shimano Deore, Sun Race en FSA onderdelen. Aan de andere kant is het aluminium frame identiek aan dat van het topmodel.

Norco Vloeistof FS A4Foto: Norco

Norco Vloeistof FS A4

Radon Skeen Trail 10.0 HD

Prijs: 4199 euro / gewicht: 13,8 kilo / reizen: 140 / 120 millimeter

Terwijl de Skeen Trail met een aluminium frame al verkrijgbaar is vanaf 2499 euro, biedt het in Bonn gevestigde postorderbedrijf ook een carbonvariant met topuitrusting aan. Dankzij het Fox Factory chassis, Magura MT5 remmen, Newmen wielen en Sram X01 Eagle achterderailleur blijft niets te wensen over. Volgens onze laboratoriumbalans bespaart de upgrade naar het carbon frame alleen al een goede 900 gram.

>>Een review van de Radon Skeen Trail 10.0 HD vind je hier.<<
Radon Skeen Trail 10.0 HDFoto: Radon

Radon Skeen Trail 10.0 HD

Scott Vonk 970

Prijs 3199 Euro >>

/ Gewicht 15 kilo / Reis 130 / 120 millimeter

Scott betaalt meer om deel te nemen aan de trailbike-categorie dan de concurrentie. Hiervoor is ook de X-Fusion schokdemper met Twinloc-technologie in het aluminium frame geïntegreerd. Scott combineert een Rockshox Judy Silver-vork en een drive-mix van Sram SX en NX Eagle om een nuchtere basisuitrusting te creëren. Ook visueel zo’n absolute blikvanger!

Scott Vonk 970Foto: Scott

Scott Vonk 970