Nieuwe Transalp-videoserie: Van Penzberg naar het Gardameer in 7 dagen met de MTB

Voor degenen die de Andes, de Kaukasus en de Himalaya zijn overgestoken, zouden de Alpen een soort thuiswedstrijd moeten zijn. De hoogste bergketen van Europa is immers beter ontwikkeld dan welke andere bergketen ter wereld dan ook. Zeker als je een meer klassieke MTB-route van Penzberg naar het Gardameer hebt gepland. En toch laat de nieuwe Transalp-videoserie van avonturenfilmmaker Peter Baumeister eens te meer zien dat de Alpen – zelfs met de beste voorbereiding – gewoon onvoorspelbaar blijven.

In 7 etappes met de mountainbike van Penzberg via de Karwendel en de Dolomieten naar het Gardameer: Landschappelijk zal de geplande route een echt vuurwerk afsteken. Sommige deelnemers hebben ook technisch geüpgraded: dit jaar bevat de geplande route meer singletrails. Om dit te doen, zijn sommigen van hen overgestapt van hun oude hardtail naar een gloednieuwe volledig geveerde fiets. Maar is dat genoeg? Om de klassieke route nog meer pit te geven, heeft routeplanner Peter Baumeister opnieuw de glow-pen omgedaan en een paar veelbelovende knooppunten op de papieren kaart gemarkeerd. Paden waarvan hij zelf de berijdbaarheid nog niet kent en zijn 10 metgezellen ook niet. Natuurlijk mag een vleugje avontuur een must zijn en de filmische dramaturgie niet schaden. We hebben er zin in.

En dat is waar het bij deze oversteek van de Alpen om draait: Peter Baumeister had in augustus weer een filmcamera en drone bij zich om de belevenissen van deze Transalp vast te leggen. Net als vorig jaar zal hij nu de afzonderlijke etappes als een zevendelige serie uploaden op zijn YouTube-kanaal. Als je weer mee wilt doen aan de opwinding: Om ervoor te zorgen dat je geen afleveringen mist, zullen we de serie begeleiden en elke clip hier tijdig aankondigen met voorafgaande informatie.

Lees ook:   Update MTB Kleding & Accessoires: Fietsaccessoires die in Europa worden gemaakt

In het leerboek van Transalp staat: De eerste etappe moet altijd iets korter zijn. Om in te rollen bijvoorbeeld, en omdat er op de eerste dag meestal nog veel moet worden bijgesteld aan de fiets en uitrusting. Vooral bij grotere groepen kunnen er veel pauzes zijn. Maar baanmanager Peter haalt vanaf het begin de sportievere kanonnen tevoorschijn voor zijn vrienden: de start is voor de deur in Penzberg, het eerste huttenbed is geboekt in het Hallerangerhaus in het achterste Karwendeldal. Dit betekent: 80 kilometer en 1750 hoogtemeters wachten op je op de eerste dag. Dat de hoogte zich zou opstapelen, vooral bij de laatste beklimming, werd alleen vermoed door degenen die van tevoren op de kaart hadden gekeken…

Kleine spoiler: er was deze keer geen slecht humeur toen we bij de hut aankwamen. Dit jaar werden de bedden in de juiste hut gereserveerd. Maar er waren natuurlijk heel andere problemen.

Deel 1 met de eerste etappe start op zondag 12 november om 18 uur. De andere podiumclips volgen op woensdag en zondag tegelijkertijd.