Corratec RS 140 EL: Twee nieuwe lichte eMTB’s bij Corratec

Er is nauwelijks iets waar de in Raubling gevestigde fietsenfabrikant Corratec zo trots op is als zijn sportieve successen. Of het nu gaat om het racefietsteam of de successen van mountainbikesprintspecialist Simon Gegenheimer in de verder weinig bekende eliminatordiscipline, dit is waar het hart van het bedrijf klopt. Het is geen wonder dat Corratec de nieuwe Bosch SX-aandrijving aangrijpt om zijn e-bikevloot uit te breiden met drie nieuwe modellen die ook sportieve rijders aanspreken met e-support.

De drie fietsen heten RS 140 EL (Trail/All Mountain Fully), X Vert EL Pro (E-Hardtail) en E-Gravel EL (Gravel Bike)ve en worden allemaal geleverd met de nieuwe Performance Line SX-aandrijving van Bosch, die permanent tot 400 watt en 40 Newtonmeter levert en voor korte tijd zelfs tot 600 watt en 55 Newtonmeter. Kenmerkend voor de nieuwe Bosch is de progressieve ondersteuning: Pas als de rijder zelf goed trapt, levert de kleine Bosch zelf ook veel vermogen en wil zo een sportieve e-bike-doelgroep openen.

>> Klik hier voor een gedetailleerde test van de nieuwe Bosch SX motor <<

Alle drie de fietsen worden aangedreven door de nieuwe accu van 400 wattuur van Bosch. Voor langere tochten zijn alle drie de fietsen compatibel met de Range Extender Power-More 250 – framedraad en oplaadaansluiting zijn al dienovereenkomstig voorbereid. Wat alle drie de modellen ook gemeen hebben, is dat er elk maar één uitrustingsvariant zal zijn, met draden voor een zijstandaard moeten de fietsen ook in het dagelijks leven presteren. Geplande beschikbaarheid: Vanaf 2024.

De nieuwe Corratec RS 140 EL met Bosch SX motor voor 6599 euro.Foto: Adrian KaetherDe nieuwe Corratec RS 140 EL met Bosch SX motor voor 6599 euro.

De Light E-MTB Corratec RS 140 EL in een oogopslag

RS 140 EL: Stabiel e-full voor trail en all-mountain

Het hoogtepunt voor serieus terrein is de Corratec RS 140 EL, een E-MTB volledig met 150/140 millimeter veerweg voor uw trail en all-mountain gebruik. Om de prijs niet te veel omhoog te laten schieten, heeft Corratec hier gekozen voor een aluminium frame, maar volgens de fabrikant moet het gewicht nog steeds minder dan 20 kilogram zijn. Gezien de handige klassieke batterijverwijdering naar voren, is dit een aankondiging.

De kabels lopen in het frame van de RS 140 EL bij de headset.Foto: Adrian KaetherDe kabels lopen in het frame van de RS 140 EL bij de headset.

De fiets zal slechts in één variant verkrijgbaar zijn voor 6599 euro adviesprijs. De apparatuur behoort tot de hogere middenklasse. Het hoogtepunt is het Select+ chassis met Lyrik voorvork en luxe schokdemper van Rockshox, de dempingstechnologie aan de voorzijde is al identiek aan het topmodel Lyrik Ultimate. De Crossmaxx XL wielen komen van Mavic, schakelen gaat met Sram’s GX in de klassieke mechanische versie, geremd met de nieuwe code stealth remmen van Sram. De geometrie is modern, maar de fiets is vrij lang, niet in de laatste plaats achterin, en geeft dus duidelijk prioriteit aan rijstabiliteit bergop en bergaf boven speelse handling.

Lees ook:   E-bikes tot 20 kilo: De Riese & Müller UBN Five Touring in de test

>> Alle fietsen met Bosch SX-aandrijving vind je hier in het overzicht <<

De geometrie van de Corratec RS 140 EL

  • Bereik: 440, 460, 485, 510 mm
  • Stapel: 638
  • Stuurhoek: 65°
  • Zithoek: 77°
  • Achtervork lengte: 464 mm
  • Wielbasis: 1275 mm (maat 47)

Corratec X-Vert EL: Hoogwaardige hardtail met Bosch Performance Line SX motor

Rijd je in minder extreem terrein, of gebruik je de fiets veel in het dagelijks leven, dan kun je naast de Fully RS 140 EL ook de hardtail X-Vert EL gebruiken. De E-MTB heeft ook een aluminium frame, 29-inch wielen, de SX-motor van Bosch en een klassiek verwijderbare 400-batterij.

De X-Vert EL is een all-terrain hardtail met luxe functies.

De uitrusting is luxe voor een hardtail: Tele-ondersteuning, Pike-vork met 130 millimeter veerweg, Sram GX-versnellingen, Sram-niveauremmen en Mavic-wielen zijn van hoge kwaliteit, maar de prijs voor het enige model met 5499 euro is navenant hoog. Het beoogde gewicht van minder dan 17 kilo klinkt immers aantrekkelijk, en met de uitrusting in combinatie met een vlakke stuurhoek van 66 graden zouden zelfs lichte trailexcursies geen probleem moeten zijn.

Antidiefstalbeveiliging via Apple-netwerk: de nieuwe C-Finder

Voor dagelijkse gebruikers sind beide fietsen zijn uitgerust met standaard mounts, de batterij is beschermd tegen diefstal door een sleutel. En Corratec heeft nog iets anders bedacht om dieven het leven zuur te maken: Vanaf 2024 worden de meeste e-bikes van Raubling uitgerust met de nieuwe C-Finder af fabriek. Dit is een trackingtool die werkt via het Apple-netwerk. In principe is een luchtlabel geïntegreerd in het frame, dat wordt aangedreven door de hoofdaccu van de fiets.

Lees ook:   Windbreaker-test: de Cube Teamline - lichtgewicht van de fietsgigant

In het frame zit de C-Finder, die de Corratec e-bikes in de toekomst moet beschermen tegen diefstal.Foto: Adrian KaetherIn het frame zit de C-Finder, die de Corratec e-bikes in de toekomst moet beschermen tegen diefstal.

Het voordeel van deze oplossing is dat het in de meeste delen van de wereld vrij soepel werkt vanwege het wijdverbreide gebruik van Apple-apparaten en geen maandelijkse kosten vereist. Het nadeel: Het systeem is alleen te gebruiken met een Apple-apparaat en de Apple Finder werkt maar in zeer beperkte mate voor Android. Corratec biedt, in samenwerking met Axa Insurance, ook gereduceerde verzekeringstarieven voor fietsen met C-Finder, wat bedoeld is om het dagelijks gebruik van de fietsen nog meer te verhogen.

Overigens: Trackingoplossingen tegen diefstal zijn nu beschikbaar op veel e-bikes. Tot slot bijvoorbeeld op veel fietsen uit de nieuwe Canyon vloot. Met de Connect-module biedt Bosch ook een overeenkomstige oplossing die compatibel zou zijn met de SX-aandrijving en nog steeds superieur is aan de Air-tags in termen van functionele details. In tegenstelling tot de Apple-oplossing gaat dit echter gepaard met permanente kosten: 40 euro per jaar of 5 euro per maand is verschuldigd, bij andere trackingproviders is het prijsniveau vergelijkbaar.

>> Van de Airtag naar de BikeTrax: Hoe goed werken digitale trackers als diefstalbeveiliging? We hebben de meest opwindende oplossingen op de markt getest <<