E-bikes tot 20 kilo: De Riese & Müller UBN Five Touring in de test

De UBN Five van de Duitse e-bikefabrikant Riese & Müller is een allrounder: hij is beschikbaar voor tochten met lichte tot middelzware bagage en voor forensen- en stadsroutes van bijna elke lengte. De Fazua-aandrijving met zijn 60 Newtonmeter, die met een 430-accu behoorlijk dynamisch is, vormt de basis van dit concept. Het levert voldoende en zeer direct vermogen bij het starten – belangrijk voor stop and go in de stad – en over het hele bereik zonder de batterij te snel leeg te maken. 70 grotendeels vlakke kilometers rond de 25 km-grens waren in de mediummodus met 10 kilogram bagage goed mogelijk. Voor het opladen kan de batterij snel en eenvoudig worden verwijderd – de lichtgewicht hoes wordt op zijn plaats gehouden door vier magneten – een mooi, eenvoudig te gebruiken bevestiging.

De drie rijmodi worden geselecteerd met de draaigreep aan de linkerkant van het stuur, het paneel op de bovenbuis geeft het respectieve niveau aan, de vijf LED’s communiceren de laadtoestand. Maar het is niet alleen met ondersteuning dat de Riese & Müller goed loopt: de Fazua Ride 60, zoals geïnstalleerd in drie testkandidaten, ontkoppelt wanneer je het zonder zijn stuwkracht doet. De UBN rolt dus als een bio-bike. Soepel lopende banden zoals de Marathon Supreme met een breedte van 42 millimeter ondersteunen dit. Op het vlakke merk je vrijwel niet dat je op een uitgeschakelde e-bike zit – tenzij je vaak moet schakelen tussen starten en remmen.

De zitpositie is matig sportief op het comfortabele toerzadel van Fizik. Het bijna rechte, relatief smalle stuur ondersteunt dit. Ook in de stad kun je er goed mee overweg. Het wiel loopt levendig door de bocht, maar is zeker gericht op rechtuitstabiliteit. Het schakelen van de 11-traps derailleur onder belasting wordt echter een luidruchtige gebeurtenis – een probleem dat e-bikes met derailleurversnellingen bijna fundamenteel hebben. De rechtuitstabiliteit overtuigt, net als de wendbaarheid in de stad. Lichtveiligheid: Met het Supernova-voorlicht wordt een van de meest betrouwbare, minimalistische armaturen op de markt gemonteerd.

Lees ook:   Van Nicholas Ventus Titanium Jr.: Waaier voor de volgende generaties

De Riese & Müller-drager biedt plaats aan kantoor-, forensen- of bagagetassen zonder zelf visueel significant te zijn. Riese und Müller doet zijn goede naam ook eer aan op het gebied van vakmanschap bij UBN. Details zoals de stuurstop verborgen in het stuurhoofd zijn een genot. Bij Riese & Müller kunt u zelf op grote schaal uw gewenste model configureren. Bij registratie krijgt u een premiegarantie van vijf jaar. Daarnaast biedt het bedrijf nu een heel netwerk aan diensten zoals diefstalverzekering, bewegingsalarm, tracking en meer.