Comeback Mathias Flückiger: “Van de ene seconde op de andere was alles weg”

Mathias Flückiger, Zwitsers mountainbikeprof, heeft veel meegemaakt. Onlangs verscheen hij voor het eerst sinds de dopingbeschuldigingen voor de pers en deed hij zijn verhaal. Het is vooral belangrijk voor hem om te verduidelijken: “Wat mij is overkomen, kan elke Zwitserse atleet overkomen. Er mag geen tweede lot zijn zoals het mijne.” Met het lot bedoelt hij de vermeende positieve dopingtest van de Zwitserse bond op 5 juni 2022, die werd afgenomen op de Zwitserse kampioenschappen in Leysin en waarmee hij voorlopig werd verbannen (BIKE gemeld).

Op 19 maart 2023 maakt Flückiger zijn echte comeback als onderdeel van de Zwitserse seizoensopenerrace in Gränichen. De voorbereidingen zijn in volle gang. Eerder kwam hij al als zesde over de finish bij de race in het Spaanse Banyoles. Maar niet alleen fysieke fitheid, maar ook met zijn psyche wil Flückiger in vrede zijn en dus is het zijn zorg om te verduidelijken: “Om als atleet bevrijd naar het parcours te kunnen gaan, moet ik eerst mijn verhaal vertellen en belangrijke feiten over de zaak presenteren”.

Waar ging de dopingzaak Mathias Flückiger over? Op 5 juni 2022 werd Flückiger door de Zwitserse bond en zijn team voorlopig geschorst na een positieve dopingtest. De beschuldiging: positieve test op een anabole stof. De mountainbikeprofessional gaf na 3 weken commentaar op de aantijgingen en verwierp ze. De stof was zeranol, dat hij niet bewust had geconsumeerd. Er werden kleine hoeveelheden van deze stof gevonden, maar deze konden ook worden verklaard door de consumptie van besmet vlees. De hoeveelheid van het monster zou echter zo klein zijn geweest dat het niet als een positief, maar als “atypisch” resultaat moet worden beschouwd. Daarnaast testte Flückiger enkele dagen na de eigenlijke test negatief bij twee andere dopingtests. Op 17 december 2022 hief de Tuchtkamer het tijdelijke verbod op. Het zou correct zijn geweest om het monster als “atypisch” te beschrijven. Bijgevolg had er geen voorlopig verbod moeten komen, aangezien een positieve steekproef een voorwaarde is voor een dergelijke maatregel.

Lees ook:   BIKE Festival Riva 2023: Marathon en meer - de hoogtepunten van dag 2

Hoewel de atleet nu weer kan terugkeren in het mountainbiken, wil hij met zijn verhaal aandacht vragen voor fouten in het systeem: “Het gaat niet om oordelen of oordelen. Ik wil laten zien dat mijn zaak een dopingzaak is geworden, al had het dat nooit mogen worden.” Het definitieve vonnis in deze zaak is echter nog in behandeling.

Sinds 18 augustus 2022 werkt Mathias Flückiger in München samen met zijn advocaat, Dr. Thilo Pachmann en zijn wetenschappelijk adviseur, Dr. phil. Nat. Matthias Kamber, om de zaak door te werken en tot een oplossing te brengen. Tot nu toe is er echter nog geen definitief oordeel geveld en dus trekt de onzekerheid naar de grond van Flückiger: “Ik hoop van harte dat de bevoegde autoriteiten mijn zaak zo snel mogelijk zullen sluiten. Pas dan zal ik eindelijk van deze constante, soms ondraaglijke last verlost zijn.” Hij wil terugkeren naar het grote podium van MTB cross-country racen. De Swiss Bike Cup-race komt er over tweeënhalve week aan en Mathias Flückiger wil maar één ding: “… Mountainbiken! Met onbegrensde passie en vreugde.”

Source link