Cube Stereo Hybrid vs. Haibike Nduro: goedkope Enduro E-Bikes op de proef gesteld

Testduel: Goedkope enduro e-bikes van Cube &Haibike in vergelijking

Goedkoop fotograferen: Zijn er dikke e-enduro’s voor weinig geld?

Geometrie: Hoe rijden Cube en Haibike in vergelijking?

Conclusie: Cube vs. Haibike – mening van de testers

Goedkoop fotograferen: Zijn er dikke e-enduro’s voor weinig geld?

Goedkoop fotograferen was onze werktitel voor dit testonderwerp. Dikke e-enduro’s voor de slanke portemonnee. Een combinatie die niet makkelijk te vinden is op de markt. De term ‘goedkoop’ moet sowieso gerelativeerd worden: Mensen die voor het eerst met e-mountainbikes te maken hebben, zullen zich in de ogen wrijven met het oog op de prijzen rond de 5500 euro.

Het voorbeeld van Haibike laat in dit duel zien dat de prijsspiraal nog verder omhoog kronkelt: Begin december, toen de NDuro 6* bij ons arriveerde, kostte hij precies hetzelfde als de Cube Stereo Hybrid. Nu ligt de Haibike 500 euro boven de oorspronkelijk geplande adviesprijs. Dergelijke ad-hoc prijsaanpassingen zijn nu gebruikelijk in de industrie en volgens de fabrikant een reactie op stijgende productiekosten.

Natuurlijk is het voor fabrikanten, vooral in de enduro-categorie, moeilijk om een goedkoop pakket samen te stellen. Het toepassingsgebied vereist een bijzonder krachtig chassis en robuuste hulpstukken, en deze hebben hun prijs. Toch is het niet onmogelijk om voor relatief weinig geld een aantrekkelijk pakket samen te stellen.

Dat bewijst prijs-prestatiespecialist Cube eens te meer. Het in Waldershofen gevestigde bedrijf ziet grotendeels af van naamloze add-on-onderdelen en biedt zelfs enige luxe op cruciale punten: een Rockshox ZEB-vork, een XT-achterderailleur, plus Newmen-cockpit en wielen, hoewel niet van de dure prijsgroepen. Zeker in combinatie met het Bosch Smart System en carbon hoofdframe is het Cube pakket echt indrukwekkend.

Concurrent Haibike is wat lastiger. Het spaarprogramma komt vooral tot uiting in de SX-schakelgroep en de goedkope domeinvork. De hoogwaardigere demper met reservoir is iets royaler – een verstandige investering in deze e-MTB-categorie, die je liever verwacht van duurdere enduro e-bikes.

Lange wielbasis, vlakke stuurhoek: De Haibike NDuro 6 biedt veel veiligheid op vervelend terrein.Foto: Max Fuchs

Lange wielbasis, vlakke stuurhoek: De Haibike NDuro 6 biedt veel veiligheid op vervelend terrein.

Geometrie: Hoe rijden Cube en Haibike in vergelijking?

Met zijn veerweg misstaat de Cube niet in de Enduro-competitie, maar met zijn steilere stuurhoek, kortere liggende achtervorken en compacte wielbasis zou de Stereo Hybrid ook in de all-mountain klasse in goede handen zijn. Daarnaast: Volgens de fabrikant zijn sprongen van meer dan 50 centimeter hoog en het gebruik in het bikepark niet toegestaan – althans dan geldt de aansprakelijkheid voor materiële gebreken niet meer. Een vreemde beperking in deze E-MTB categorie.

>> Test Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX <<

>> Test Haibike NDuro 6 <<

Test Duel Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX vs. Haibike NDuro 6 – Conclusie

“Haibike en Cube zijn twee enduro’s met fundamenteel verschillende kenmerken. Beide fietsen hebben moderne geometrieën, maar zijn gericht op verschillende doelgroepen: met zijn zeer lange geometrie en uitpuilende verplaatsing heeft de massieve NDuro duidelijke voordelen op snelle afdalingen in ruw terrein – zodat u gemakkelijk te zien bent in het fietspark. De compacte Cube Hybrid is meer gericht op gematigde trails en tours. De beperking van de fabrikant op het toepassingsgebied doet geen recht aan de Enduro-categorie.” Josh Welz, EMTB Hoofdredacteur

Josh Welz, EMTB HoofdredacteurFoto: Markus Greber/Skyshot

Josh Welz, EMTB Hoofdredacteur

Dit zeggen de testers over de 5500 Euro Enduro’s.

“Een 27,5-Zoll voorwiel zoals op de Cube is zelden te zien op E-MTB’s. Dit brengt voordelen met zich mee op het gebied van wendbaarheid, nadelen op vervelende routes en ruwe obstakels. De geometrie van de kubus is ook gematigder. Dit betekent dat de Stereo Hybrid een breder scala aan toepassingen heeft, maar inferieur is aan de Haibike met zijn lange, vlakke Geo in extreme afdalingen.” Florentin Vesenbeckh, EMTB Test Manager

Florentin Vesenbeckh, EMTB Test ManagerFoto: Adrian Vesenbeckh

Florentin Vesenbeckh, EMTB Test Manager

“Als het echt steil bergop wordt, worstelt de Cube met een opkomend voorwiel. Tractie, ophangingscomfort en de krachtige Bosch-motor overtuigen onderweg. De Haibike heeft alleen echt een voordeel op vervelende hellingen, maar de combinatie van een lager motorvermogen en een te strakke transmissie vereist een toegewijde piloot.” Adrian Kaether, EMTB-redacteur

Adrian Kaether, EMTB-redacteurFoto: Privatfoto

Adrian Kaether, EMTB-redacteur

De motoren in vergelijking

Cube Stereo Hybride &Bosch Performance CX Smart

De Schwaben-unit levert volledige maximale prestaties met tegelijkertijd een goede dosering. Maar: zelfs in de turbomodus vereist de Bosch een relatief hoog persoonlijk vermogen van de bestuurder als je al je vermogen wilt oproepen. Dit maakt het een sportief, levendig hulpmiddel, want wanneer de bestuurder aankomt, accelereert de motor ook. Zelfs bij hoge cadensen blijft de Bosch-eenheid aandrijven. Op veeleisende bergopwaartse paden is de maat van alle dingen, vooral in de E-MTB-modus.

Lees ook:   duurste mountainbike ter wereld

Max Vermogen 616 W1 | koppel 85 NM2

Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX met Bosch Performance CX SmartFoto: Max Fuchs

Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX met Bosch Performance CX Smart

Haibike Nduro 6 & Yamaha PW-X3

De Yamaha viert zijn première in EMTB met deze test. Tot nu toe hadden we alleen kennis gemaakt met de identieke, maar softwarematig gemodificeerde Giant Syncdrive Pro2. De Yamaha-eenheid hield van goede modulatie en levendige vermogensafgifte, en het is ook vrij stil. De PW-X3 blijft echter aanzienlijk achter bij de Bosch op het gebied van maximaal vermogen. Kenmerk: Zelfs bij lichte druk op het pedaal wordt de motor nerveus en wil hij wegstormen. Dit helpt bij het starten op de berg.

Max Vermogen 537 W1 Max Koppel 85 NM2

Haibike NDuro 6 met Yamaha PW-X3Foto: Max Fuchs

Haibike NDuro 6 met Yamaha PW-X3

Motorgeluidsvergelijking

De Bosch is over het algemeen geen uitgesproken stil pedaal. Kenmerk: Bij hogere cadensen wordt het geluid ook frequenter en dus meer aanwezig. Toch vonden we het motorgeluid nogal onopvallend. Hetzelfde geldt voor de Yamaha, die iets lager in toonhoogte staat. Heel goed: Beide fietsen rammelen nauwelijks.

Bosch en Yamaha in geluidsvergelijkingFoto: EMTB testafdeling

Bosch en Yamaha in geluidsvergelijking

De bereikhoogtes in vergelijking

Op het eerste gezicht lijkt de totale actieradius van de Haibike wat groter. Maar: De NDuro maakt maar liefst 361 meter hoogteverschil in noodloop. Hier ondersteunt de motor slechts licht. Daarnaast ligt de gemiddelde snelheid van de Cube 150 watt aan rijdersinput iets boven de Haibike. Beide motoren leveren hier nog niet hun maximale vermogen. Over het algemeen loopt de Cube voor qua bereik.

Vergelijking van de actieradiushoogtes van Cube en HaibikeFoto: EMTB testafdeling

Vergelijking van de actieradiushoogtes van Cube en Haibike

Gewichten in vergelijking

Met bijna 27 kilo is de Haibike zelfs in het segment van de robuuste enduro’s een van de zwaargewichten. Dit is merkbaar in het dagelijks weggedrag, maar ook op het parcours. Het hoge wielgewicht van de NDuro is niet in de laatste plaats te danken aan de enorme banden. Vooral op de weegschaal drukt Schwalbes 2.6 Big Betty op het achterwiel. Het maximaal toegestane gewicht maakt zware rijders mogelijk – en ze zullen ook gemakkelijker zijn met de Haibike.

Vergelijking van de gewichten van Cube en HaibikeFoto: EMTB testafdeling

Vergelijking van de gewichten van Cube en Haibike

EMTB-Urteil: Enduro e-bikes in vergelijking – Cube vs. Haibike

*Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: super (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), inclusief onbevredigend.Foto: EMTB testafdeling

*Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: super (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), inclusief onbevredigend.

Lees ook:   gary fisher mountainbike

Testcriteria – zo test EMTB

Heuvelopwaarts

Hoe presteert de E-MTB op moeilijke beklimmingen? We onderscheiden ons in de evaluatiecategorieën Uphill steep en Uphill technical. In de eerste categorie evalueren we het rijgedrag op steile hellingen. Er zijn hier aftrekposten voor een vroeg opkomend voorwiel, ongunstige zitposities en te weinig motorvermogen of tractie. Het klassement voor technische hellingen gaat over paden bergop met obstakels. Is de fiets makkelijk te sturen? Genereert het chassis tractie zonder te diep te zinken? Hoe beheerst de fiets strakke bochten en stappen? Er is een aftrek voor moeilijk te besturen motoren, passieve zitposities en vaak voorkomende crank mounts.

Heuvelafwaarts

Net als in het bergopklassement verdelen we ook afdaling in twee verschillende categorieën. Trail flowig staat in het teken van rijplezier. Dit is waar handige fietsen scoren met een levendige en wendbare handling. Er is een aftrek voor hoge (waaier)gewichten, trage chassis en geometrieën die te stabiel zijn. Downhill rough daarentegen gaat over nemerskwaliteiten in vervelend terrein en bij hoge snelheden. Wat hier telt is het absorptievermogen van het chassis, veilige geometrieën en robuuste apparatuur.

Op tournee

In het Tourklassement komt het bereik van de fietsen om de hoek kijken, wat we in een gestandaardiseerde veldtest aanzwengelen. Naast rijcomfort gaat het in het Easy-Riding-klassement ook over de vraag of minder ervaren rijders goed met de fiets om kunnen gaan en hoe gemakkelijk de fiets verplaatst kan worden. Kantelbare stuursystemen en geometrieën die nodig zijn, worden negatief beoordeeld.

Rijden

Hier kennen we gestandaardiseerde punten toe, die we voor elke rit individueel hebben bepaald. Vermogen draait om vermogen en koppel. Naast de waargenomen stuwkracht worden complexe laboratoriummetingen meegenomen in de evaluatie. Vooral de rijervaring is van belang bij de lichte motoren, net als het achtergrondgeluid. Er zijn aftrekposten voor ruwe of onharmonische ondersteuning. Onder Details staan punten voor beeldschermen en afstandsbedieningen en de respectievelijke apps.

Kwaliteit

Punt één is de uitrusting. We evalueren alle componenten volgens vaste parameters, van versnellingspook en chassis tot cockpit en telescopische ondersteuning tot wielen en banden. Onder Processing/Details kijken we zowel naar de ambachtelijke kwaliteit van het frame, als naar de integratie van de aandrijfdelen zoals accu en snelheidssensor. Daarnaast kennen we punten toe voor het gewicht, de fabrieksgaranties en het toegestane totale gewicht van de wielen.

De nieuwe diamant

Welke sterke en zwakke punten en dus welk karakter een fiets heeft, laten we in één oogopslag zien met het nieuwe testschema. Kortom, hoe groter het rode gebied, hoe beter de fiets. Maar ook de evaluatie in de individuele criteria is hier zichtbaar. We passen de criteria aan afhankelijk van de fietscategorie. De lichte fietsen scoren natuurlijk punten in trail handling, maar scoren punten als het gaat om actieradius.

Ons diagram toont in één oogopslag de sterke en zwakke punten van de fietsen in de test (voorbeeld).Foto: EMTB testafdeling

Ons diagram toont in één oogopslag de sterke en zwakke punten van de fietsen in de test (voorbeeld).

Op sommige van onze websites maken wij gebruik van zogenaamde affiliate links. Deze zijn gemarkeerd met sterretjes. Als u op een dergelijke affiliate link klikt en via deze link winkelt, ontvangen wij een commissie van de betreffende online shop of aanbieder (zoals Rose of Amazon). Voor u verandert de prijs niet.

Source link