Christian Textor: “Texis” World Cup Enduro YT Capra in detail

De droom van elke racer Christian Textor

Dit is waar veel racers van dromen: de YT Mob heeft een vrije keuze van componenten. Dit betekent dat elke coureur zelf de remmen, ophangingselementen, versnellingen of banden kan kiezen en niet gebonden is aan enige teamsamenwerking. “Dat is de filosofie van het team en pure luxe”, zegt Christian Textor. Maar dit voorrecht heeft ook zijn nadelen: “Er is zoveel keuze – in principe zou het maanden duren om alle componenten te testen en te vergelijken,” zegt Texi. Aan het begin van het jaar bereidde de ploeg zich voor op het nieuw opgerichte UCI World Cup-seizoen in Finale Ligure. Hier viel de keuze qua onderdelen en onderdelen. Texi heeft inmiddels twee wereldbekers achter de rug en is rijker aan inzichten: “Testen is allemaal goed en wel, fietsen in de race is iets anders”, zegt Texi.

Ik ben geen fan van de trend van mega grote frames. De Capra is matig van lengte. Op deze manier slaagt de balans tussen soepelheid en wendbaarheid heel goed. Het geeft me veel meer zekerheid dan met mijn oude fiets. Ik ben er dus veel sneller mee.

Hier is Christian Textor die zijn YT Capra uitlegt

Foto: Rick Schubert, YT Industries

Een L-frame met XL achterdriehoek. Zo groeien de liggende achtervorken tot 443 millimeter. “Hierdoor zit ik meer centraal in de fiets”, zegt Texi

Het frame: framemaat L met XL achterdriehoek

Met mijn hoogte van 1,83 meter heb ik gekozen voor een L-frame (carbon). Het bereik van 467 millimeter is matig. Na wat testen heb ik een XL achterdriehoek gemonteerd en kon er beter mee overweg. Hierdoor zijn de liggende achtervorken langer (443 mm). Ik sta dus centraler in het wiel en krijg meer druk aan de voorkant. Kortom, het is als een stoel met een rugleuning – de achterste driehoek geeft meer steun. Ik rijd 29 inch aan de voor- en achterkant – helaas heb ik nog geen tijd gehad om in detail met Mullet te experimenteren. Maar op dit moment heb ik niet de behoefte om op een kleiner achterwiel te rijden.

Lees ook:   Regenjassen: wat mountainbikers moeten weten over fietsregenjassen
Texi is fan van stalen veerdempers. Niet te onderschatten: ruimte voor een waterfles.Foto: Rick Schubert, YT Industries

Texi is fan van stalen veerdempers. Niet te onderschatten: ruimte voor een waterfles.

>> U kunt hier meer lezen over Christian Textor <<

Textor’s comfortgebied: chassisopstelling achterin

Ik rijd relatief zacht op mijn onderstel – dat geeft me comfort en garandeert voldoende grip. Met de huidige technisch, geblokkeerde sporen heb ik meestal gelijk. Achteraan (180 mm) heb ik gekozen voor een stalen veerschokdemper met een 375 veer. De opstelling was snel gevonden. Ik hou van de crèmerespons, en het past ook goed bij de progressieve achterdriehoek van de Capra.

Mijn basisopstelling achterin:
Schokdemper: RockShox Super DEluxe Ultimate Coil (180 mm)
Lente: 375 lente
Rebound: 10 klikken*
High-speed compressie: volledig open
Compressie bij lage snelheid: 3 klikken*
* vanaf gesloten

Christian Textor ziet af van tokens en werkt voorlopig met high-speed compressie.Foto: Rick Schubert, YT Industries

Christian Textor ziet af van tokens en werkt voorlopig met high-speed compressie.

Executive: Geen tokens, geen probleem!

Vooraan rijd ik met de RockShox ZEB Ultimate (170 mm). Ik gebruik geen tokens, omdat de vork in principe progressief genoeg kan worden aangepast – dus ik kan veel motorrijders adviseren om eerst met snelle compressie te werken in plaats van de luchtkamer met tokens te verminderen. Want de chassisfabrikanten hebben wel eens nagedacht over het volume van de luchtkamers.

Mijn basisopstelling in de vork:
Schokdemper: RockShox ZEB Ultimate (170 mm)
Druk: 65 psi
Rebound: 8 klikken*
Snelle compressie: 3 klikken*
Compressie bij lage snelheid: 10 klikken*
* vanaf gesloten

Geen fan van brede 800 sturen. Texi vertrouwt op een aluminium stuur van 760 millimeter met een stuurpen van 50 millimeter.Foto: Rick Schubert, YT Industries

Geen fan van brede 800 sturen. Texi vertrouwt op een aluminium stuur van 760 millimeter met een stuurpen van 50 millimeter.

Controlecentrum: smal, veilig en met aluminium

Ik hou van aluminium sturen (31,8 diameter) omdat ze beter dempen en niet trillen. Qua breedte kom ik goed overweg met 760 millimeter. Veel Enduro Worldcupers rijden nog smaller stuur. Als de baan smal is, verkort ik hem zelfs tot 740 millimeter, sommige zelfs 720 millimeter. Ik kan alle fans van een breed 800cc stuur alleen maar aanraden om een smaller stuur te proberen. Vooral in enduro-terrein, waar je je fiets vaak van de ene bocht naar de andere schommelt, helpt dit enorm. Je hebt minder armlengte nodig om de fiets in de bocht te leunen en dus betere houdkrachten en dus meer controle te hebben. Ik rijd momenteel op een stuurpen van 50 millimeter, maar ik neig naar een stuurpen met 45 millimeter. 35 millimeter stelen zijn absoluut te kort voor mij. De TRP-remmen ontwikkelen veel remfeedback via de hendel, dat is wat bij mij past. Bovendien zijn ze gemakkelijk te doseren en leveren ze constant vermogen, zelfs tijdens lange afdalingen.

Lees ook:   De nieuwe Rockshox Sid Luxe Ultimate schokdemper in de test
Foto: Rick Schubert, YT Industries

“Handguards worden onderschat: Want op overwoekerde paden kan ik het wel bijhouden. Ik kan me zelfs voorstellen dat ze me beschermen als ik een boom aanraak omdat die de kracht verdrijft. Een leuke bijkomstigheid in de winter: ze beschermen tegen de kou”, zegt Texi

Heb Texi's vertrouwen: Schwalbe's Magische Maria. Texi rijdt alleen op zeer boze sporen met bandeninzetstukken (achter).Foto: Rick Schubert, YT Industries

Heb Texi’s vertrouwen: Schwalbe’s Magische Maria. Texi rijdt alleen op zeer boze sporen met bandeninzetstukken (achter).

Bindstuk nr. 1: Christian Textor doet geen experimenten

Maxxis, Conti of Schwalbe – deze bandenfabrikanten winnen races over de hele wereld, maar hebben nog steeds verschillen in karakter. Alle banden van deze fabrikanten zijn goed, en uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur. Schwabe-banden passen bij mij omdat ik ze al een goede tien jaar gewend ben en de eigenschappen bij mij passen. Er is geen ander onderdeel waar je zo lang aan moet wennen om maximaal vertrouwen te hebben: remgedrag, demping, beperk gebieden die worden geactiveerd. Ik rijd Magic Mary, in de Super DH behuizing en de Ultrasoft rubber compound, voor en achter. Ik hou van een precieze rijstijl en ik rijd graag door bochten alsof ik op rails zit – dat werkt heel goed met de banden. Er zijn rijders die het helemaal niet leuk vinden als banden helemaal niet beginnen te slippen.
Als de sporen erg ruw zijn, plaats ik de Cushcore XC insert op de velg aan de achterkant. Kortom, ik ben geen fan van inserts omdat ze de dempende eigenschappen negatief beïnvloeden en de grip remmen. Het gaspedaal eruit moeten halen omdat je bang bent voor de velg is echter ook geen optie. Dan is het beter om een Inster op de rug te zetten.

Ontkoppelaar O-KettingFoto: Rick Schubert, YT Industries

Ontkoppelaar O-Ketting

Probleemoplosser: verminder de terugslag van het pedaal

O-Chain ontkoppelt de terugslagkrachten van het pedaal die via het achterwiel worden geïntroduceerd. Dit brengt gemoedsrust in cranks en pedalen en zorgt uiteindelijk voor meer rust en controle. Daarnaast werkt het chassis schoner omdat het vrijer is van de krachten (kettingtakel).
Stel je voor: Een open hoek, je hebt één voet eruit, met de andere sta je laag op een pedaal. Normaal gesproken geeft de grond hier de slagen onbevangen door aan de voet – deze slagen worden aanzienlijk verminderd dankzij O Chain.

Preciezer schakelen dankzij Sram XXFoto: Rick Schubert, YT Industries

Preciezer schakelen dankzij Sram XX

Precisiegereedschap voor de professionele christelijke tekstof: Sram XX AXS versnellingspook

Ik ben eigenlijk een fan van eenvoudige technologie zonder batterijen. De Sram XX AXS schakelt echter zo precies dat ik hem leuk vond. Dit is Next-Level! Daarnaast een kabeltrek minder, waardoor de cockpit er schoner uitziet. De montage is eenvoudig. Je moet echter zeggen: ik hoef het circuit niet te kopen. De voordelen hebben een hoge prijs.

Wielen: Beter aluminium dan carbon.Foto: Rick Schubert, YT Industries

Wielen: Beter aluminium dan carbon.

Carbon wielen? Niets voor Texi

Aluminium wielen hebben betere run-flat eigenschappen. Ik heb carbon wielen zien barsten tijdens races. Dat gebeurt niet met aluminium. Daarnaast zijn de meeste carbon wielen te stijf voor mij of springen ze als er snelle klappen komen. Dit is vooral merkbaar in natte omstandigheden in steenvelden. Het voelt alsof je te veel lucht in de banden hebt gepompt of een te harde setup in de ophangingselementen. Kortom: Aluminium wielen zorgen voor meer rust in Holter-Di-Polter.

Racer Textor met technische ondersteuning Patrick Eckl (rechts)Foto: Rick Schubert, YT Industries

Racer Textor met technische ondersteuning Patrick Eckl (rechts)

De man van vertrouwen: “Jezelf schroeven is goed, een monteur is beter.”

Ik heb mezelf jarenlang moeten schroeven. Dus bracht ik veel tijd door in de werkplaats, vaak tot één uur ’s nachts, om mijn fiets raceklaar te maken. Dat hoef ik niet meer te doen. Dus ik ben dankbaar voor mijn monteur Patrick Eckl. Maar ik geniet van het schroeven zelf, zolang het maar binnen de perken wordt gehouden.

Christian Textor’s specs tijdens de eerste twee UCI Enduro World Cups (EDR) in Australië

 • Lijst: YT Capra 29″ L (+5 mm langere staande achtervork vanaf XL frame)
 • Vork: Rockshox ZEB Ultimate 170 mm
 • Demper: Rockshox SuperDeluxe Ultimate Coil / 375lb Veer
 • Waaiers: Dt Swiss EX 511 / FR 541 geregen aan Industry Nine Hydra hub
 • Band: Schwalbe Magic Mary Eerste Rit DH Behuizing
 • Cockpit: Renthal Fatbar 31.8 mm 30 mm verhoging en 760 mm breed / Renthal Apex stuurpen 50 mm / ODI Elite Pro Grips
 • Zwengel: SRAM XX 170 mm, 32t / O-Chain R 9 graden
 • Pedalen: Crankbrother Mallet DH
 • Circuit: SRAM AXS XX
 • Rem: TRP DH-R Evo / 203 mm rotor / Shimano slangen & olie
 • Vario ondersteuning: OneUp V2 / 210 mm
 • Extra: Mudhugger Guard, Sendit Nock Handguards V2
 • Bedrijfsgewicht met pedalen: 17 kilo

Source link