Canyon Neuron: Op CF: New Canyon e-bike voor tour en trail

De Canyon Neuron:On CF moet de nieuwe allrounder worden voor tochten en trails in het E-MTB-portfolio. Om dit te doen heeft Canyon de populaire e-volledig volledig binnenstebuiten gekeerd. De nieuwkomer heeft niet veel meer gemeen met zijn voorganger. Tijdens de herlancering nam de tourer een voorbeeld aan zijn grote broer, de Spectral:On CF. In termen van zowel geometrie als ophangingskinematica hebben de ingenieurs het succesvolle model als blauwdruk gedeponeerd en het nieuwe ontwerp op een vergelijkbare manier ontworpen. De Canyon Neuron:On CF is dus veel moderner en sportiever geworden. Het aluminium frame heeft plaatsgemaakt voor een nobel chassis, dat van voor tot achter is gemaakt van koolstofvezel.

Tevreden

De volgende overeenkomst met de Spectral:On: The Canyon Neuron:On had ook een laag gewicht hoog op de specificaties. Maar met het slimme systeem van Bosch en de zware 750-batterij is dit geen gemakkelijke taak. Dus besloot Canyon een radicale stap te zetten: de batterij is permanent geïnstalleerd in de onderbuis en kan niet worden verwijderd om op te laden of te veranderen tijdens de tour. Dit ontwerp bespaart gewicht, maar heeft bepaalde beperkingen. Met 22,6 kilo in maat L is de Neuron:On CF 8 eigenlijk de lichtste e-fully met een 750 eindbuis die we ooit in het EMTB-laboratorium aan de weegschaal hebben kunnen hangen.

Canyon Neuron:Op CF 8 // Bosch Perf. CX // 750 Wh // 22,6 kg // 5599 EuroFoto: Adrian Kaether

Canyon Neuron:Op CF 8 // Bosch Perf. CX // 750 Wh // 22,6 kg // 5599 Euro

De feiten over de Canyon Neuron:Over CF

  • Motor: Bosch Performance CX Smartsystem
  • Batterij: Bosch Powertube 750, optionele PT 625 in het instapmodel
  • Batterij permanent geïntegreerd in de onderbuis
  • Volledig carbon frame
  • Veerweg: 140 mm voor en achter
  • Wielmaat: 29 inch
  • Bosch Connect-module inbegrepen (GPS-tracker voor diefstalbeveiliging)
  • Gewicht: vanaf 22,6 kg (model CF8, maat L, gemeten in het EMTB laboratorium)
  • Vier uitrustingsniveaus tussen 4799 en 6999 euro
  • Vier maten S – XL

Fietsen die gewichtsrecords breken, spelen meestal in de high-end competitie. Voor E-MTB’s betekent dit een prijs van meer dan 10.000 euro. Op het gebied van e-bikes met het slimme systeem van Bosch is dit bijvoorbeeld de nieuwe Orbea Wild. De nieuwe Canyon Neuron:On CF is een verfrissende uitzondering. Het lichtste model, onze testfiets CF8, heeft een relatief eerlijke prijs en dwaalt voor 5599 euro over de virtuele toonbank. Met royaal gebruik van carbon (bijv. wielen, stuur, cranks) zou een aanzienlijke gewichtsreductie nog steeds mogelijk zijn. Het in Koblenz gevestigde bedrijf laat echter weinig besparingspotentieel over voor vorken en banden. Met Fox 34 en dunwandige Nobby Nics verlegt de E-Fully de grens van wat logisch is op zware E-MTB’s. Dit versterkt het toepassingsgebied vrij duidelijk in het ondiepe trail- en toersegment.

Lees ook:   Cadeaus voor mountainbikers: Gitta Beimfohr: Mijn top 3 voor Kerstmis voor 30 – 100 euro
Schwalbe's Superground karkas is erg licht - maar biedt ook weinig lekbescherming. Dit is niets voor serieus off-road gebruik.Foto: Adrian Kaether

Schwalbe’s Superground karkas is erg licht – maar biedt ook weinig lekbescherming. Dit is niets voor serieus off-road gebruik.

De aandrijving van de Canyon Neuron:On CF

Na de onlangs geïntroduceerde E-Enduro Strive:On CFR en de al even frisse aluminium hardtail Grand Canyon:On, is de Neuron:On CF nu de derde E-MTB in het volwaardige Canyon-portfolio die vertrouwt op de Performance CX-motor van Bosch. Zoals reeds beschreven is de Powertube accu permanent in de onderbuis geïnstalleerd. Maar maak je geen zorgen: mocht de accu ooit een defect hebben, dan kan deze natuurlijk vervangen worden. Het enige wat je hoeft te doen is de motor verwijderen. Als u echter de batterij tijdens de tour wilt vervangen of uw batterij apart in uw huis moet opladen, kunt u in de buis kijken met de Neuron: On CF. De dikke versie met 750 wattuur wordt gebruikt, het instapmodel CF 7 is optioneel ook leverbaar met de kleinere Powertube 625.

Bosch in plaats van Shimano: De nieuwe Neuron:On wordt aangedreven door de krachtige Performance CX. De aluminium voorganger was onderweg met EP8.

De Bosch aandrijflijn in de Canyon Neuron:Op CF in detail

Als het gaat om de besturing, gaat Canyon er helemaal voorf de slanke combinatie van de Mini-afstandsbediening van Bosch en de LED-module System Controller. Deze is slim geïntegreerd in de bovenbuis en maakt gebruik van LED’s om het geselecteerde ondersteuningsniveau en het laadniveau van de batterij aan te geven. Een snelheidsmeterdisplay voor gegevens zoals snelheid wordt door het minimalistische deel achterwege gelaten. Als u meer informatie nodig hebt, kunt u achteraf een Kiox-scherm inbouwen. Een bijzonder kenmerk van de slanke Mini Remote is de draadloze verbinding met het systeem. Ook de bediening is succesvol en intuïtief.

Antidiefstalbeveiliging dankzij de Bosch Connect-module

Een ander onderdeel van het slimme systeem van Bosch is de Connect-module, die op alle Bosch Canyon-fietsen is geïnstalleerd. Met deze GPS-module kunt u op elk gewenst moment de locatie van uw e-bike op uw smartphone weergeven. De e-bike alarmfunctie geeft ook akoestische signalen als de fiets zonder digitale sleutel wordt verplaatst. In geval van diefstal stuurt het systeem een bericht naar de smartphone en start de automatische tracking. Wanneer u een Canyon E-MTB koopt, zijn deze functies, die afhankelijk zijn van hun eigen mobiele verbinding, twaalf maanden gratis. Volgens de huidige stand van zaken is er 40 euro per jaar verschuldigd voor Bosch-service.

De Bosch-app, in combinatie met de Connect-module, kan worden gebruikt om op elk gewenst moment de locatie van de fiets weer te geven.Foto: Canyon

De Bosch-app, in combinatie met de Connect-module, kan worden gebruikt om op elk gewenst moment de locatie van de fiets weer te geven.

De geometrie van de Canyon Neuron:On CF

Langer, platter, dieper – zijn dit niet de trends op wilde endurofietsen? Dat klopt. Maar op kleine schaal bedient Canyon deze kuur ook met zijn touring runabout Neuron:On CF. Bereik en wielbasis groeien, maar blijven binnen gematigde grenzen. Ook stuur- en zithoeken nemen geen extreme waarden aan. De vier maten bestrijken een breed scala – maar het kan krap zijn voor zeer kleine rijders. De voorganger was zelfs verkrijgbaar in een XS-formaat met aanzienlijk compactere afmetingen. Zowel de lengte van de zitbuis als het bereik zijn nu aanzienlijk toegenomen met de kleinste beschikbare maat.

De Neuron:On CF is verkrijgbaar in vier maten: S tot XL. De tabel geeft een overzicht van alle waarden (specificaties van de fabrikant).Foto: Canyon

De Neuron:On CF is verkrijgbaar in vier maten: S tot XL. De tabel geeft een overzicht van alle waarden (specificaties van de fabrikant).

De vergelijking van de Neuron:On CF met zijn aluminium voorganger maakt de modernisering duidelijk: langer, met een steilere zithoek en vlakkere stuurhoek.Foto: Canyon

De vergelijking van de Neuron:On CF met zijn aluminium voorganger maakt de modernisering duidelijk: langer, met een steilere zithoek en vlakkere stuurhoek.

Lees ook:   koga mountainbike

Uitrusting en prijzen

Vier uitrustingsvarianten tussen de 4799 en 6999 euro zijn verkrijgbaar bij de nieuwe Canyon-alleskunner. Het ontwerp als een gematigde toerfiets is te zien in de uitrusting van alle modellen van de Canyon Neuron: Op CF. Dempers zonder expansievat, Schwalbe’s Nobby Nic-banden met dun karkas en dunne vorken van de Pike- en 34-klasse. Hier staan extreme afdalingen niet bovenaan de lijst. Dit vermindert het gewicht, maar gaat ook ten koste van lekbescherming en rijveiligheid.

Canyon Neuron: Op CF 7 – vanaf 4799 Euro

Het instapmodel CF 7 is verkrijgbaar met een 625 of 750 eindbuis. Prijsverschil is 200 euro, qua gewicht bespaar je 800 gram met de kleine accu. Volgens Canyon is het gewicht van de complete fiets met een kleine accu 22,8 kilo. Het chassis komt van Rockshox en bestaat uit een Pike Base voorvork en een Deluxe Select schokdemper. Versnellingen en remmen zijn Shimano Deore. Er zijn drie kleurvarianten om uit te kiezen.

Canyon Neuron: Op CF 7, Color Dunes

De drie kleurvarianten van de Canyon Neuron:On CF 7

Canyon Neuron:Op CF 8 – 5599 Euro

De Neuron:On CF 8 is het lichtste model in de serie. In maat L wogen we hem op 22,6 kilo. Comfort en tractie worden geleverd door een Fox-ophanging met 34 Performance voor en DPS-dempers achter. Versnellingen en remmen komen uit Shimano’s XT-schap. Hiervoor is 5599 euro verschuldigd.

Canyon Neuron: Op CF 8, Kleur Ocean Teal

Het Neuron: Over CF 8 in detail

Canyon Neuron: Op CF 9 – 6999 Euro

Het topmodel van de Neuron:On CF wordt op een later tijdstip door Canyon uitgebracht. Details volgen!

Canyon Neuron: Op 6

Ook in 2023 komt er nog een variant van het oude aluminium model met Shimano-aandrijving. De Neuron:On 6 is verkrijgbaar vanaf 3799 euro.

Praktische test: Zo rijdt de E-Fully Canyon Neuron:On CF 8

We hadden ons eerste contact met de Neuron:On CF tijdens de presentatie in Toscane. Daarna smokkelden we het over onze thuistestbanen en door het EMTB-testlaboratorium.Foto: Markus Greber

We hadden ons eerste contact met de Neuron:On CF tijdens de presentatie in Toscane. Daarna smokkelden we het over onze thuistestbanen en door het EMTB-testlaboratorium.

Het karakter van de nieuwe Canyon Neuron:On wordt snel uitgelegd: evenwichtig en ongecompliceerd! Bergop of bergaf? Handig of stabiel? Sportief of gezellig? De Tourer raakt in al deze vragen de gulden middenweg. Dit maakt het spannend voor een brede doelgroep. Maar het is ook duidelijk, en dit is al duidelijk uit de uitrusting alleen: als je je richt op wilde afdalingen, vind je meer geschikte kandidaten in het Canyon-portfolio. De Neuron:On CF heeft echter aanzienlijke vooruitgang geboekt in deze discipline in vergelijking met zijn voorganger en doet het opmerkelijk. Maar daarover later meer.

Zitpositie en bergop

De rijpositie van de fiets is comfortabel en evenwichtig. De zithoek is nominaal vrij steil, maar wordt wat vlakker met een brede zadelverlenging. Je zit dus niet nadrukkelijk ver naar voren in de fiets, maar licht gestrekt. Een klassieke toergeometrie die ook op lange vlakke passages aangenaam is. Maar zelfs op steile beklimmingen kan de Neuron:On CF overtuigen. Hier is de e-bike zeer eenvoudig te bedienen. De voorkant stijgt laat, de motor duwt krachtig maar goed gecontroleerd, het stuurgedrag is zeer neutraal. Dit betekent dat je zelfs in technische passages bij langzaam rijden geen probleem hebt met kantelende besturing. Manoeuvres, zoals krappe haarspeldbochten, zijn meer ontspannen dan bij een progressieve endurogeometrie. Het onderstel werkt ook zeer zelfverzekerd op moeilijke beklimmingen. Het genereert veel tractie zonder oncomfortabel te dobberen of door te zakken. Al met al is de klimvaardigheid van de fiets echt sterk!

Lees ook:   Cadeaus voor gravelfans: Sandra Schuberth's top 3 voor Kerstmis voor 30 – 100 euro
Steile hellingen? De Neuron:On CF doet het rustig aan.Foto: Markus Greber

Steile hellingen? De Neuron:On CF doet het rustig aan.

Trailsurfen

Op vlakke paden is het lage gewicht positief merkbaar en is er ook een zeer poppy achterdriehoek. Levendig en lichtvoetig, de canyon nieuwkomer scharrelt door bochten en over golven. De E-MTB is met zijn iets langere liggende achtervork echter niet overdreven speels. Als je hem op het achterwiel wilt trekken, heb je een goede techniek en wat fysieke inspanning nodig. Het voordeel: De wegligging is zeer goedmoedig en evenwichtig. In bochten heb je altijd voldoende druk op het voorwiel, ook zonder al te actief over het stuurcentrum te hangen. En het rijplezier blijft over het algemeen bovengemiddeld.

De Neuron:On CF houdt vooral van kronkelende paden met niet al te ruwe grond. Hier scoort het levendige, uitgebalanceerde weggedrag punten.Foto: Markus Greber

De Neuron:On CF houdt vooral van kronkelende paden met niet al te ruwe grond. Hier scoort het levendige, uitgebalanceerde weggedrag punten.

In de afdaling

Als het ruiger wordt, blijft de achterwielophanging erg zelfverzekerd. Je hebt nooit het gevoel dat je hier de grens bereikt. De geometrie zorgt ook voor een moeilijker tempo. De nieuwkomer straalt dus veel zekerheid en vertrouwen uit. Ook op moeilijkere afdalingen kun je het een beetje laten lopen. Ten opzichte van zijn voorganger is dit een grote stap vooruit. En ook in vergelijking met andere E-MTB’s in de categorie matig toeren kan de Canyon Neuron:On CF volledig scoren. Als je echter overstapt op een echt goede e-all-mountainbike met iets meer slag, zul je een duidelijk verschil voelen. Dat komt vooral door de tamme uitrusting, meer bepaald de voorvork en banden. Beiden zullen binnenkort niet meer in staat zijn om de neerwaartse kracht van de Neuron:On CF bij te houden en te beperken. Maar je voelt dat het chassis met zijn geometrie en de goede HiNterbau nog meer zou kunnen! Met een iets krachtigere 150-vork en stevige banden zou de Neuron:On aanzienlijk meer pocheren op veeleisende paden. Uiteraard ten koste van het gewicht en de differentiatie ten opzichte van de andere E-MTB’s in het Canyon portfolio.

Sportieve rijstijl op ruigere paden? Kan het neuron: op CF. Maar zijn paradedisciplines zijn anders!Foto: Markus Greber

Sportieve rijstijl op ruigere paden? Kan het neuron: op CF. Maar zijn paradedisciplines zijn anders!

En de lichtgewicht componenten bieden nog een voordeel: in onze gestandaardiseerde bereiktest op asfalt behaalde de Neuron:On CF veruit de beste waarde van alle E-MTB’s met Bosch Powertube 750. Een echte bonus op lange tochten in gematigd terrein. Zolang je niet op al te boze paden draait, zullen zelfs sportieve trailpiloten veel plezier hebben met de Neuron:On CF. Door de lichtvoetige handling kan hij zelfs de meeste E-MTB’s met lange slag aftroeven.

Conclusie van EMTB-testmanager Florentin Vesenbeckh

De Canyon Neuron:On CF is volwassen geworden, maar blijft nog steeds een bijzonder leuke en directe E-MTB. Dit maakt zowel ontspannen toerrijders als sportieve trailfans blij. De wegligging is super gebalanceerd en absoluut geslaagd. Zelfs bergop kan geen enkele concurrent de nieuwkomer zo snel verslaan. Alleen in ruwe afdalingen heeft de Neuron:On grenzen. In matig terrein heeft de speedster echter nauwelijks zwakke punten. Alleen de ingebouwde batterij kon geïnteresseerden afschrikken. Lichtgewicht e-bike voor een eerlijke prijs!

EMTB-redacteur Florentin Vesenbeckh tijdens het eerste contact en de installatie met de Canyon Neuron:On CF.Foto: Markus Greber

EMTB-redacteur Florentin Vesenbeckh tijdens het eerste contact en de installatie met de Canyon Neuron:On CF.