mountainbike helm kind
Mountainbike helm kind

Mountainbike helm kind: alles wat je moet weten

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind veilig kan genieten van het mountainbiken. Een mountainbike helm is daarom een onmisbaar onderdeel van de uitrusting van je kind. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een helm? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over mountainbike helmen voor kinderen.

Hoe kies je de juiste maat helm?

De juiste maat helm is essentieel voor de veiligheid van je kind. Meet de omtrek van het hoofd van je kind op en vergelijk deze met de maattabel van de helm die je op het oog hebt. Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op het hoofd van je kind en niet te los zit. Een goede pasvorm is belangrijk om de helm goed te kunnen laten functioneren bij een valpartij.

Welke veiligheidseisen zijn er voor mountainbike helmen?

Een goede mountainbike helm voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN 1078. Dit betekent dat de helm getest is op schokabsorptie, stabiliteit, bandbevestiging, slijtvastheid en kinbandsterkte. Let er bij de aanschaf van een helm dus op dat deze voldoet aan deze veiligheidseisen.

Lees ook:   Test All-Mountain-Bikes 2023: 6 touring MTB's tot 3300 euro in vergelijking

Wat is het verschil tussen een hardshell en een in-mold helm?

Er zijn twee soorten mountainbike helmen: hardshell en in-mold helmen. Een hardshell helm bestaat uit een harde buitenschaal en een zachte binnenkant. Deze helmen zijn steviger en bieden meer bescherming bij harde klappen, maar zijn ook zwaarder en minder ventilerend. In-mold helmen hebben een harde buitenschaal die direct aan de schuimlaag is bevestigd. Deze helmen zijn lichter en beter ventilerend, maar bieden minder bescherming bij harde klappen.

Welke extra functies zijn er beschikbaar op een mountainbike helm?

Sommige mountainbike helmen hebben extra functies, zoals een vizier, een verstelbaar systeem of een insectennet. Een vizier beschermt de ogen van je kind tegen zonlicht of regen, terwijl een verstelbaar systeem ervoor zorgt dat de helm goed blijft zitten tijdens het fietsen. Een insectennet voorkomt dat insecten in de helm terechtkomen.

Hoe onderhoud je een mountainbike helm?

Een mountainbike helm heeft onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Maak de helm regelmatig schoon met een vochtige doek en milde zeep. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponsjes, omdat deze de helm kunnen beschadigen. Laat de helm na het schoonmaken goed drogen voordat je hem opbergt.

Conclusie

Een mountainbike helm is een belangrijk onderdeel van de uitrusting van je kind. Kies een helm die voldoet aan de veiligheidseisen en zorg voor een goede pasvorm. Let ook op extra functies die de helm kan bieden, zoals een vizier of een verstelbaar systeem. Door de helm regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden, kan je kind veilig en met plezier mountainbiken.

Lees ook:   Top 25 Freeriders: Interview met Kriss Kyle – Van BMX tot Mountainbike

FAQs

1. Moet ik altijd een mountainbike helm dragen?

Ja, het dragen van een mountainbike helm is altijd verplicht, ongeacht de leeftijd of ervaring van de fietser.

2. Kan ik een mountainbike helm tweedehands kopen?

Het is niet aan te raden om een tweedehands mountainbike helm te kopen. De helm kan beschadigd zijn door een valpartij en biedt mogelijk niet meer voldoende bescherming.

3. Hoe vaak moet ik de helm vervangen?

Als de helm beschadigd is door een valpartij of als de helm ouder is dan vijf jaar, is het tijd om de helm te vervangen. Ook als de helm niet meer goed past, is het tijd voor een nieuwe helm.

4. Mag mijn kind ook met een skatehelm mountainbiken?

Een skatehelm is niet geschikt voor het mountainbiken, omdat deze helmen niet voldoen aan de veiligheidseisen voor mountainbike helmen. Schaf dus altijd een speciale mountainbike helm aan.

5. Zijn er ook mountainbike helmen met MIPS?

Ja, er zijn ook mountainbike helmen met MIPS (Multidirectional Impact Protection System). Dit systeem zorgt voor extra bescherming bij schuine impact, wat de kans op hersenletsel vermindert.