Canyon Lux Trail 2024: De nieuwe, snelle downcountry full suspension uit Koblenz

Lichtgewicht volledig geveerde fietsen voor trailtochten zijn erg in de mode. Canyon weet dit ook en trakteert de Lux Trail op een complete revisie voor 2024. Terwijl de vork nog steeds 120 millimeter veerweg heeft om veeleisende langlaufpaden glad te strijken, is de achterkant iets groter geworden en biedt nu 115 millimeter veerweg. Aanpassingen aan het chassis en de geometrie zijn bedoeld om de downcountry nog veelzijdiger te maken. Natuurlijk maakt Canyon ook van de gelegenheid gebruik om de eigenschappen van het nieuwe Lux Trail carbon frame naar een nieuw niveau te tillen.

Gebaseerd op de Canyon Lux Worldcup racefiets de nieuwe Lux Trail blijft de genen van een atleet dragen. Canyon brengt het carbon frame in twee verschillende lay-ups. Modellen met de afkorting “CF” worden geleverd met het standaard carbon frame van 2127 gram, terwijl Canyon het gewicht van de CFR-frames nog verder opdrijft en 2005 gram in maat M specificeert.

De twee nieuwe CFR-modellen worden niet alleen geleverd met een verfafwerking die tien gram lichter is, maar ook met een carboneenheid bestaande uit de stuurpen en het stuur. De cockpit, die 760 millimeter breed is en in totaal slechts 275 gram weegt, is ontworpen om vermoeidheid op lange trailafdalingen tot een minimum te beperken dankzij een ergonomisch ontwerp.

Ondanks het aanzienlijk lichtere frame voldoet de nieuwe Canyon Lux Trail aan dezelfde testnormen als de Canyon Neuron, de eigenlijke trailfiets in het portfolio van het bedrijf uit Koblenz. Canyon noemt de vernieuwde geometrie van de Lux Trail “all day geo”. Kleine aanpassingen zijn bedoeld om het lichtgewicht nog beter te maken op lange tochten en bij marathongebruik. Zo is de zitbuishoek van 76 graden nu maar liefst 1,5 graden steiler om motorrijders een krachtige trappositie te geven op steile beklimmingen. Een balhoofdhoek die met een halve graad is afgevlakt (nu 67 graden) belooft meer controle bij snelle afdalingen.

Lees ook:   8 nieuwe fietsen op één dag: Mayday, mayday! Dit zijn de nieuwe MTB's vanaf 2 mei

De meest opwindende innovaties zijn echter buiten de geometrietabel te vinden. Canyon rust de herziene Lux Trail uit met een framebevestiging voor een mini-tool onder de bovenbuis. De kleine pechhulp wordt op zijn plaats gehouden met behulp van een rubberen riem die rammelt. Opbergvakken in de onderbuis zijn een rage in nieuw ontwikkelde mountainbikeframes, en Canyon geeft de Lux Trail ook veel opbergruimte in het frame. Onder de toegang boven de bidonhouder bevindt zich een “kofferbak” die bijna de hele onderbuis bruikbaar maakt voor het opbergen van spullen. Naast een vak voor reserveonderdelen bevat het compartiment ook een CO²-patroon uit de fabriek. Langeafstandsfietsers zullen blijven genieten van twee bidonhouderbevestigingen in de framedriehoek.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Canyon Lux Trail lag ook de focus op het optimaliseren van de achterdriehoek. Als gevolg hiervan nestelt de schokdemper zich nu dieper in de bovenbuis, terwijl de koppeling harmonieuzer integreert. Natuurlijk hebben de ingenieurs de kinematica van de achterwielophanging niet onaangeroerd gelaten. Volgens Canyon perst dit nu 115 millimeter veerweg uit de kleine schok, wat in de praktijk als meer reizen zou moeten aanvoelen. In onze eigen meting hebben we eigenlijk 120 millimeter veerweg bepaald aan de achterkant van de nieuwe Canyon Lux Trail. Een drietraps compressieverstelling is ontworpen om te allen tijde de perfecte mix van efficiëntie, comfort en tractie te bieden op de schokdemper en verende voorvork. Het schakelbare platform kan worden bediend via een gemeenschappelijke hendel op het stuur.

Canyon biedt de nieuwe Lux Trail down-country volledig aan in zes verschillende uitrustingsniveaus. De twee topmodellen worden geleverd met het lichtgewicht CFR-frame en een carbon cockpitunit. Alle uitrustingsvarianten worden geleverd met een intrekbare dropper post en 30 millimeter brede velgen van DT-Swiss. Zoals altijd bij het drop-mailbedrijf Canyon is de prijs van de nieuwe 120 millimeter full-suspension absoluut concurrerend.

Lees ook:   mountainbike schoenen heren