BMC Viertakt 01 Twee: Marathon Volledig in de BIKE Test

De cross-country en marathon scene staat voor een dilemma. Aan de ene kant zorgen bredere banden, intrekbare zadelpennen en vooral meer veerweg op de huidige modellen ervoor dat mountainbikes sneller bergafwaarts gaan. Aan de andere kant remt de moderne ontwikkelingsbenadering de voortstuwing bergopwaarts vanwege het hogere gewicht. Deze tweedeling maakt het voor veel racefietsers moeilijk om een aankoopbeslissing te nemen.

BMC Fourstroke 01 Two: lichtgewicht, snel en innovatiefFoto: Max Fuchs

BMC Fourstroke 01 Two: lichtgewicht, snel en innovatief

BMC Fourstroke 01: getrimd voor downhill

Maar de gloednieuwe BMC Fourstroke 01 gaf na onze laboratoriumcontrole hoop. De belangrijkste gegevens: BMC combineert klassieke 100 millimeter veerweg aan de voor- en achterkant en een geïntegreerde Vario-ondersteuning met een downhill-zware geometrie. Gewicht: 10,5 kilo in maat L – voor de eenvoudigste uitrustingsvariant Fourstroke 01 TWO* (8999 euro), let wel. Ter vergelijking: In dezelfde prijsklasse weegt de Scott Spark RC 470 gram meer met een veerweg van 120 millimeter. De smallere standpijpen van de Rockshox SID SL-vork alleen al besparen 162 gram in vergelijking met de stabielere 120 SID SID.

Maar een lichte mountainbike alleen is niet genoeg om de kloof tussen bergopwaartse en bergafwaartse kwaliteiten te overbruggen. Ook de ingenieurs van BMC waren hiervan op de hoogte en ontwikkelden de Fourstroke 01 vanuit het niets. De voor de hand liggende primeur: Ten opzichte van zijn voorganger zit de demper niet meer in de framedriehoek, maar klemt hij onder de bovenbuis. Om de fiets voor lange afstanden te optimaliseren, zitten twee bevestigingspunten voor bidonhouders op de onderbuis. Daarnaast heeft het Zwitserse bedrijf de eerste in serie geproduceerde Vario-ondersteuning ontwikkeld, die zichzelf met één druk op de knop verlaagt. In termen van geometrie geeft het ontwikkelingsteam de BMC Fourstroke 01 een radicale langer-vlakkere behandeling om zelfs met minder reizen competitief te blijven.

De demper wordt met een geschroefde aluminium houder aan de bovenbuis bevestigd. U kunt dus gemakkelijk converteren naar nieuwe normen. Helaas zit de demper zo dicht bij de bovenbuis dat je de rebound alleen met speciaal gereedschap kunt aanpassen.Foto: Max Fuchs

De demper wordt met een geschroefde aluminium houder aan de bovenbuis bevestigd. U kunt dus gemakkelijk converteren naar nieuwe normen. Helaas zit de demper zo dicht bij de bovenbuis dat je de rebound alleen met speciaal gereedschap kunt aanpassen.

Lees ook:   Bosch e-bike ABS review: remhulp in een lezerscontrole

De BMC Fourstroke 01 beklimt ook steile hellingen

Tot zover de theorie. In de praktijk laat de testkandidaat geen twijfel bestaan over het beoogde toepassingsgebied. De zitpositie lijkt gemaakt voor het racen op bochtige langlaufloipes. De steile zithoek en de korte stuurpen plaatsen de rijder in de BMC Fourstroke 01 op een compacte en voortstuwingsgerichte manier, ondanks ruime reikwijdte. Zo klim je met de Fourstroke zelfs steile hellingen, zonder dat je actief hoeft te vechten tegen een opkomend front. De achterdriehoek van de BMC mountainbike werkt gevoelig onder kettingtakel en genereert veel tractie. Ook qua efficiëntie maakt het chassis zich nergens schuldig aan. Vervelend schommelen? Nee, helemaal niet. Wil je echter de laatste aandrijfinvloeden op asfalt of voor sprintinzetstukken elimineren, dan kun je de vork en demper tegelijkertijd aanspannen via de Twistloc draaihendel. Bergop blijven geen wensen onvervuld.

Met de nieuwe Twistloc Remote kan het chassis worden gesloten en ontgrendeld met een roterende beweging. Bij de voorganger moest je de duim losmaken van het stuur om de veerbeweging met een druk op de knop los te laten.Foto: Max Fuchs

Met de nieuwe Twistloc Remote kan het chassis worden gesloten en ontgrendeld met een roterende beweging. Bij de voorganger moest je de duim losmaken van het stuur om de veerbeweging met een druk op de knop los te laten.

En hoe zit het met de afdaling van de BMC Fourstroke 01?

Hier vereist de slag van 100 mm iets meer tact dan het geval is bij MTB-races met 120 mm vorken. De achterste driehoek aan de andere kant laat royaal voorjaarsreizen los en reageert het ook gevoelig op fijne oneffenheden. De achterkant voelt dus krachtiger aan dan de 97 millimeter doet vermoeden. Dankzij zijn lange wielbasis en 67 graden vlakke stuurhoek blijft de BMC Fourstroke 01 zelfs bij hoge snelheden op koers – betrouwbaarder dan de meeste andere 100 millimeter fulls op de markt. Toch is de BMC-racefiets allerminst traag bergafwaarts. Integendeel. De nieuwkomer beheerst ook snelle richtingsveranderingen en bochtige routes speels dankzij korte liggende achtervorken. Het enige nadeel: de interne autodrop zadelpen biedt slechts 80 millimeter slag. Andere modellen bieden hier meer bewegingsvrijheid. Anders kunnen de afdalingen ook volledig overtuigend zijn.

Testconclusie door Max Fuchs, BIKE test editor:

Lichtgewicht, snel en innovatief – dit vat de kerncompetenties van de BMC Fourstroke 01 samen. De geometrie en rijeigenschappen zijn door de Zwitser met succes verder ontwikkeld ten opzichte van zijn voorganger. De prijs van 8999 euro – voor het eenvoudig uitgeruste instapmodel – is echter onevenredig hoog.

Max Fuchs, BIKE testredacteur | rFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE testredacteur | r

Alternatief voor down-country rijders:

Voor fans van de down-country trend biedt BMC de Fourstroke ook aan in een LT-versie met 120 millimeter travel. Prijzen: 4499 euro tot 11999 euro.

De LT versie van de BMC FourstrokeFoto: Max Fuchs

De LT versie van de BMC Fourstroke

BMC Autodrop Vario ondersteuning in detail

Telescopische zadelpennen behoren tot de meest baanbrekende uitvindingen in het mountainbiken. Zal BMC erin slagen om met zijn automatische functie een revolutie teweeg te brengen in de revolutie?

Autodrop - dat is de naam van de technologie achter de nieuwe editie. De naam doet al vermoeden wat de ingenieurs van BMC hebben verzonnen: De zadelpen zakt automatisch met een druk op de knop.

Geïntegreerde telescopische steunen zijn niets nieuws in BMC-fietsen. Zelfs in de oude BMC Fourstroke kon de unit bestaande uit zitbuis en zadelpen met een druk op de knop met 80 millimeter worden verlaagd – net als een normale Vario-ondersteuning, maar net geïntegreerd. Bovendien vertrouwde de zogenaamde RAD-Tele-ondersteuning op een ovaal ontwerp om draaien te voorkomen, zelfs zonder interne begeleiding. Op het eerste gezicht zou je dezelfde technologie verwachten in de nieuwe BMC Fourstroke 01. Maar verre van dat. Wat er binnen gebeurt, is een wereldprimeur.

Autodrop – de technologie achter de nieuwe editie

De naam doet al vermoeden wat de ingenieurs van BMC hebben verzonnen: De zadelpen zakt automatisch met een druk op de knop. De bestuurder hoeft niet langer de druk van het pedaal te halen om de steun met zijn eigen lichaamsgewicht naar beneden te bewegen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een luchttank in de onderbuis, die via een klep boven de trapas gevuld kan worden. Maximale druk: 14 bar. Als de tweetrapshendel volledig wordt doorgedrukt, ontsnapt er lucht uit de tank in een reservoir aan de onderkant van de ondersteuning. Onder deze druk trekt een veer samen en verdwijnt de steun in de zitbuis. Met de hendel half ingedrukt ontsnapt de lucht uit het reservoir en duwt de veer de steun weer omhoog. Volgens onze metingen verliest de tank 0,08 bar per slag. Bij een minimale druk van 2,5 bar laat de autodrop in de BMC Fourstroke 01 theoretisch 144 runs toe totdat de lucht moet worden bijgevuld.

Lees ook:   Interview met Johannes Fischbach: Downhill racer Fischi is helemaal verbaasd.

Drukval van de autodrop-ondersteuning bij koud weer

Maar de realiteit is anders. Vooral bij temperaturen onder de 10 graden neemt de druk veel sneller af. Tijdens onze tests aan het Gardameer moest het systeem al na één testdag worden bijgevuld. Als de tank alle lucht heeft verloren, wordt de ondersteuning aan de boven- of onderkant niet ingeschakeld en wordt de viertakt onbegaanbaar. Er is kritiek op de functie vanwege de snelheid waarmee de ondersteuning wordt verlaagd. Rechtop zitten en zakken gaat vaak sneller in het heetst van de strijd dan het verlagingsmechanisme van de autodrop. Bovendien daalt de ondersteuning alleen als de externe hendel tijdens het proces ingedrukt blijft.

Zelfs als het nieuwe systeem nog steeds zijn zwakke punten heeft, blijft het een absolute nieuwigheid, inspireert het technologiefreaks en geeft het de BMC-fietsen nog steeds een USP in vergelijking met andere fabrikanten.

Specificaties BMC Fourstroke 01 Two

 • Prijs: 8999 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • verkrijgbaar bij speciaalzaken
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Frame maat: S / M / L (geteste maat) / XL (48 cm)
 • Gewicht zonder pedalen: 10,46 kg
 • Frame gewicht: 2286 g
 • Gewicht wielen: 4046 g
 • Acceleratie wielen: 2943 kg x cm²
 • Stuurbreedte: 760 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 40 N/mm
 • Wielen: DT Swiss XR 1700
 • Banden: Vittoria Mezcal Graphene 2.0 XC-Race 29 x 2,35
 • Vork: Rockshox SID Select + afstandsbediening
 • Demper: Rockshox SID Luxe Select+
 • Veerweg voor/achter: 102/97 mm
 • Remmen: Sram Level TLM / 180/160 mm
 • Aandrijflijn: Sram GX Eagle AXS 1 x 12
 • Verhouding / Bandbreedte: 34; 10-52 / 520%
 • Telescopische ondersteuning / slag: BMC Autodrop / 80 mm
 • Behandeling Heuvelopwaarts: 27 van 30
 • Efficiëntie ophanging: 22,5 van de 25
 • Rolweerstand: 11.25 uit 15
 • Gewicht: 20 bij 25
 • Traagheidswielen: 10,5 van de 15
 • Bidonhouder: 8 van de 10
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 27 van 30
 • Voorwielophanging: 8 van 10
 • Achterwielophanging: 12,75 uit 15
 • Intrekbaar zadel: 10 van de 10
 • Remmen: 7 van de 10
 • Grip bij banden: 12.75 uit 15
 • Rijstabiliteit: 2 van de 10

OVERALL BERGOP: 99.25 UIT 120

TOTAAL: 79.5 UIT 100

 • Overig: 23.75 uit 30
 • Onderhoudsgemak: goed

Testresultaat*: zeer goed – 202,5 van de 250 punten

BMC Fourstroke 01 Two - MeetkundeFoto: BIKE testafdeling

BMC Fourstroke 01 Two – Meetkunde

BMC Fourstroke 01 Two - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

BMC Fourstroke 01 Two – Kenmerken

BMC Fourstroke 01 Two - VeerkenmerkenFoto: BIKE testafdeling

BMC Fourstroke 01 Two – Veerkenmerken

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-vonnis is prijsonafhankelijk. BIKE-beoordelingen: super (250-205 p.), zeer goed (204,75-170 p.), goed (169,75-140 p.), bevredigend (139,75-100 p.), met zwakke punten, onvoldoende.

Op sommige van onze websites maken wij gebruik van zogenaamde affiliate links. Deze zijn gemarkeerd met sterretjes. Als u op een dergelijke affiliate link klikt en via deze link winkelt, ontvangen wij een commissie van de betreffende online shop of aanbieder (zoals Rose of Amazon). Voor u verandert de prijs niet.

Source link