Bikepacker Wiebke Lühmann fietst naar Kaap de Goede Hoop

Het begon al bij de voordeur. Op 3 oktober 2023, vandaag precies twee maanden geleden. Sindsdien is Wiebke Lühmann op weg naar Kaap de Goede Hoop, op weg naar Zuid-Afrika. Op de eerste kilometers, dus op 3 oktober, stond ze er niet alleen voor. Ze werd vergezeld door vrienden, kennissen en Instagram-volgers. Na een paar kilometer was de drukte echter voorbij. Vanaf nu tot het einde van het jaar gaan we samen met een vriendin, Hannah Rapp, eerst naar de Atlantische kust en dan steeds verder naar het zuiden. In december willen de twee het zuiden van Portugal hebben bereikt. En dan gaan ze uit elkaar. Voor Hannah is het terug naar huis, voor Wiebke naar Marokko, Westelijke Sahara, Mauritanië, Senegal, Gambia, Guinee… nou ja, altijd de westkust van Afrika in het zuiden – naar Kaap de Goede Hoop. De reis zal 14 maanden duren, omdat Wiebke Lühmann Kerstmis 2024 weer met haar familie wil doorbrengen.

Ik ben van plan om 14 maanden onderweg te zijn. Ik wil met Kerstmis 2024 weer bij mijn familie zijn. – Wiebke Lühmann

De ene of de andere vergelijking met Jonas Deichmann is snel getrokken. Niet in de laatste plaats omdat er enige overlap is in sponsors. Maar Wiebke is Jonas niet, Wiebke heeft haar eigen ideeën, haar eigen ideeën, haar eigen snelheid. Jonas Deichmann reist de wereld rond met onvoorstelbare platen in zijn hoofd – en komt thuis met deze platen in zijn bagage. Records zijn niet wat Wiebke motiveert. Ze wil reizen, onderweg zijn, mensen ontmoeten en laten zien dat het kan. Zelfs als vrouw. Iedereen die haar kent, weet hoe ideeën uit haar opborrelen, hoe actief ze is, hoe spontaan en tegelijkertijd goed georganiseerd.

2022 Noordkaap – 2024 Kaap de Goede Hoop

In 2022 nam Wiebke 30 dagen vrij. 30 dagen om een doel te bereiken. 30 dagen om met de fiets van Hamburg naar de Noordkaap te komen. Samen met Fabienne Engel is er een indrukwekkende film gemaakt. In haar eentje inspireert talloze mensen om hun eigen avonturen aan te gaan, of ze nu jong of oud zijn. Als je dit jaar een enquête had gehouden onder fietsers die naar de Noordkaap gingen met de vraag “Waarom de Noordkaap?”, had je vaak het volgende antwoord gekregen: “Wiebke Lühmann inspireerde me met haar film On her own en met haar Instagram-optreden en wekte moed in mij. En nu ben ik zelf onderweg.”

“Ik word aangetrokken door een abstract verlangen”

FIETS: Wiebke, waarom heb je Kaap de Goede Hoop gekozen als bestemming voor je huidige reis?

“De reis is de beloning. Ik wil Afrika doorkruisen op de fiets. Dat zijn 19 landen. Talloze plekken waar ik nog nooit ben geweest en die ik graag wil zien. Mijn verbeelding is niet genoeg om me al deze plaatsen, mensen, geuren, wind en uitgestrektheid voor te stellen, en daarom word ik daarheen getrokken door een abstract verlangen. Na afgelopen zomer op de Noordkaap te zijn geweest, is Kaap de Goede Hoop een prachtige bestemming, waardoor ik het noordelijkste punt van Europa kan verbinden met het zuidelijkste punt van Afrika.”

Lees ook:   fietsbanden mountainbike

Doe het nou maar?

Spullen bij elkaar rapen voor een fietsreis van een goed jaar en ze in fietstassen stoppen, is zeker niet iets wat we allemaal durven. Wiebke wel. Waarbij zomaar, is hier waarschijnlijk niet de juiste formulering voor, want het vergt veel voorbereiding en ook een flinke portie moed om überhaupt op pad te gaan.

Reisvoorbereiding op drie niveaus

Hoe zagen de voorbereidingen er concreet uit, de Wiebke in de aanloop naar haar reis? Grofweg kan de voorbereiding worden onderverdeeld in drie niveaus.

1. Organisatorische voorbereiding

Qua organisatie heeft Wiebke Lühmann met name gezorgd voor vaccinaties en de aanschaf van een uitgebreidere EHBO-doos, die bijvoorbeeld malariaprofylaxe bevat. Ook heeft ze een tweede paspoort aangevraagd, haar woonplaats opnieuw geregistreerd en een reisverzekering afgesloten.

2. Planning van de reis

Zo’n lange reis van tevoren plannen, tot in het kleinste detail, is moeilijk tot onmogelijk. En Wiebke’s manier ook niet. Er zijn talloze dingen die elke planning kunnen verpesten – weer, ziekte, veranderingen in de politieke situatie en meer. Om deze reden heeft Wiebke Lühmann een macroplan gemaakt van Freiburg naar Kaapstad, dat een ruw plan bevat, maar dat altijd kan worden aangepast aan de betreffende situatie. Onderweg zijn de dagetappes gepland.

De snel veranderende politieke situaties zijn erg belangrijk voor mij.b, maar beslis op korte termijn hoe en waar verder te gaan. – Wiebke Lühmann

Bij het voorbereiden van een dergelijke reisonderneming ontkomt men er niet aan om voor visa te zorgen. U moet weten waar welk visum nodig is en hoe u het kunt krijgen. Wiebke zorgt pas voor de benodigde visa als ze precies weet wanneer en waar ze het land binnenkomt. Met de app Veilig op reis van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft u bijvoorbeeld altijd op de hoogte van inreisvoorwaarden, veiligheidsinstructies, enz. En om dit te doen, moet nieuws uit de relevante regio’s regelmatig worden gevolgd.

3. Mentale en fysieke voorbereiding

Wiebke trainde niet om zich voor te bereiden op haar reis, maar ze fietste wel en fietsrugzak.Foto: Nick RotterWiebke trainde niet om zich voor te bereiden op haar reis, maar ze fietste wel en fietsrugzak.

Veel mensen vragen zich af, hoe bereid je je fysiek en mentaal voor op zo’n lange fietstocht? Wiebke’s antwoord op het tweede punt:

Mentaal was het vooral afscheid nemen en een mooi huis achterlaten, wat tot mijn verbazing moeilijker was dan verwacht. – Wiebke Lühmann

Afscheid nemen is dus moeilijker dan onderweg zijn. Later meer over hoe het afscheid succesvol was en wanneer Wiebke daadwerkelijk in het reizen arriveerde. Fysiek bereidde ze zich niet op een speciale manier voor – kortom, ze volgde geen trainingsplan. Maar natuurlijk maken alle tochten, kort of lang, ook deel uit van de fysieke voorbereiding. Wiebke zat regelmatig op een van haar fietsen:

Wiebke Lühmann is ervan overtuigd dat ze geen preciezere voorbereiding nodig heeft – uit eigen ervaring.

Ik reis in mijn eigen tempo en ik weet uit ervaring dat mijn lichaam zich aanpast aan de stress. – Wiebke Lühmann

De fiets van Wiebke Lühmann voor een tocht rond de halve wereld

Tot nu toe is Wiebke vooral op de gravelbike geweest, in de eerste helft van het jaar voor het eerst met de mountainbike – een avontuur in Georgië. Voor haar huidige fietstocht naar Kaap de Goede Hoop heeft ze het beste van beide categorieën in één fiets gecombineerd: de setup met flatbar doet denken aan de supergravel die fietstuner Dangerholm onlangs bouwde. De fiets bij uitstek is de Adlar van Wilier Triestina. Maar niet op de manier waarop je het kunt kopen. Ze had een plat stuur gemonteerd, wat meer ruimte biedt om de stuurtas vol te pakken in vergelijking met een dropbar. Racesturen daarentegen beperken het pakvolume. Verlichting, fietscomputers, etc. zijn ook gemakkelijker te monteren, omdat er meer ruimte voor is bij een platte stang. Vooral bij kleine fietsen of fietsen van kleinere mensen is de ruimte bij een dropbar zeer beperkt en is het stuur al vol als er verlichting en navigatie zijn gemonteerd. Door het gekozen stuur is de zitpositie op de fiets meer rechtop en biedt het brede stuur een ander rijgedrag. Beiden spreken ook voor Wiebke in het voordeel van deze variant.

Lees ook:   Marathon trailfiets: Rocky Mountain Element C70 duurtest

Naast de Ortlieb-stuurtas is de bikepacker deze keer onderweg met een bagagedrager en zijtassen – Ortlieb Backroller Plus. Deze bieden voldoende ruimte voor een comfortabele tent, een grotere keuken en vooral voor het thuiskantoor, bestaande uit een laptop en fotoapparatuur. Vooral als het om laptops gaat, lopen bikepacking-tassen tegen hun grenzen aan. Vorkpakketten vullen de tasconfiguratie aan en zorgen voor een goede gewichtsverdeling. Voor de fans van het nummer: de bagage op de fiets van Wiebke Lühmann weegt tussen de 28 en 30 kilo – haar thuis voor 14 maanden.

Geen tijd voor een proefrit

Hierboven verwaarloosd, maar ook heel belangrijk in de voorbereiding, was de configuratie van de toerfiets. Welke fiets het moest worden, was al lang besloten. Het was niet de bedoeling dat de fiets pas laat in de avond klaar zou staan op de dag voor het geplande vertrek. De fietsen voor Wiebke en Hannah arriveerden net voor de deadline in Freiburg. En er waren nog wel het een en ander dat geïnstalleerd moest worden, zoals een verlichtingssysteem met een oplaadsysteem voor navigatiesystemen of smartphones. “Het was niet makkelijk om weg te komen. De stress was groot, ondanks de eigenlijk lange voorbereidingstijd”, beschrijft Wiebke de tijd voor het vertrek. En omdat de motoren pas de avond voor vertrek klaar stonden en het tijd was voor een afscheidsfeestje, was er geen tijd voor een proefrit. De emoties waren overweldigend – vanwege het afscheid, niet zozeer vanwege het ontbreken van een proefrit. Het is geen wonder dat de eerste dag op de fiets werd gekenmerkt door hoofdpijn en innerlijke rusteloosheidzijn. Tegelijkertijd was het echter ook een heel fijn gevoel om op pad te gaan, beschrijft Wiebke het emotionele conflict.

We werden vergezeld door vrienden en volgers uit de stad. Dat was voor mij heel bijzonder. En aan het eind van de dag is vertrekken altijd een mooi moment voor mij. – Wiebke Lühmann

Als je nog nooit zo lang van huis bent geweest, is het moeilijk voor te stellen hoe het is om je geadopteerde huis, vrienden en familie de rug toe te keren. Het gevoel van vertrek is zeker heel onwerkelijk, je bent nog steeds zo dichtbij – en toch zo ver weg.

Aangekomen bij de Atlantische Oceaan was thuis eindelijk ver genoeg weg

Langzaam wordt de reis werkelijkheidFoto: Wiebke LühmannLangzaam wordt de reis werkelijkheid

Het was niet genoeg om weg te rijden. Het duurde een paar dagen en kilometers voordat ze op de reis aankwam. “Toen we aankwamen bij de Atlantische Oceaan, aan de andere kant van Frankrijk, ruim twee weken en een paar kleine uitdagingen later, was thuis eindelijk ver genoeg weg om te controleren of ik nu onderweg was en voorlopig niet meer terugkwam. Ik wist dat het nu aan het rollen was en ik ben blij dat ik onderweg ben. Nu ben ik op reis.”

Lees ook:   UCI MTB World Cup: Citaten over de première onder Warner Brothers Discovery

Met z’n tweeën 24/7 onderweg zijn. Gaat dat goed?

Kun je je voorstellen dat je drie maanden lang 24 uur per dag met één persoon onderweg bent? Ik weet het niet zeker. In ieder geval is communicatie het allerbelangrijkste om het te laten werken. Wiebke Lühmann en Hannah Rapp hebben hun ritme gevonden.

Ik had bijna niet durven dromen dat Hannah en ik het zo goed met elkaar zouden kunnen vinden en zo attent zouden zijn zonder dat het als een beperking zou voelen. We hebben ons ritme gevonden, lachen veel, ontmoeten nieuwe mensen en hebben een onvergetelijke tijd samen als vrienden. – Wiebke Lühmann

Naast de reispartner voor de eerste drie maanden van de reis, is Hannah een van Wiebke’s nauwste connecties met haar geadopteerde huis Freiburg. Samen reizen versterkt de band met de stad verder. En dat is precies wat Wiebke omschrijft als enorm belangrijk om zo lang en zo ver weg te kunnen zijn. Om te weten dat er een geliefd thuis is om naar terug te keren na zo’n lange reis. Wiebke beschrijft de reis samen als niet vanzelfsprekend en met grote dankbaarheid. En tegelijkertijd kijkt ze erg uit naar wat komen gaat, naar de tijd alleen, naar de onvoorspelbare en nieuwe ervaringen die haar na Europa te wachten staan. De voorpret groeit elke dag, zegt ze.

3 vragen aan bikepacker Wiebke Lühmann

Waar heb je het meeste respect voor tijdens je reis?

Van dingen waar ik geen controle over heb, die zeer waarschijnlijk zullen gebeuren. Vooral gezondheidsproblemen, zoals mogelijke voedselvergiftiging en het risico op het krijgen van malaria. Bureaucratische hindernissen bij het binnenkomen van het land of technische problemen met de fiets kunnen zeker ook onaangenaam zijn. Voor de rest word ik niet gek en heb ik veel zelfvertrouwen.

Is er iets waar je het meest naar uitkijkt?

Ik verheug me op de afwisselende natuur en eindeloze uitgestrektheid over 15.000 kilometer die me te wachten staan op de route over het Afrikaanse continent. En het gevoel van vrijheid op mijn fiets en het gevoel verbonden te zijn in het onbekende. Ik kijk ook uit naar nieuwe, korte en lange kennissen en vol verwachting om veel mensen te ontmoeten die vrienden zouden kunnen worden.

Wat is tot nu toe het grootste probleem geweest?

Bedwantsen. En constante regen. Maar beide zijn al voorbij en we rollen vrolijk naar het zuiden.

Wat zeker is, is dat veel onzeker is

Als er één ding zeker is tijdens een lange reis, dan is het wel dat er veel onzekerheid is. Veel dingen, situaties, gebeurtenissen zijn onvoorspelbaar. Na 3000 kilometer samen keerde Hannah terug naar huis, 1000 kilometer eerder dan gepland. De redenen hiervoor waren persoonlijk. Met veel ervaringen en herinneringen en een vriendschap die gegroeid is, fietst ze nu weer in de sneeuw rond Freiburg en niet meer onder de Portugese zon.

En met Hannah heeft ook de zon afscheid genomen van Wiebke, althans voorlopig. Stromende regen stort zich op hen neer, op de straten en fietspaden. Maar niets motiveert hen meer dan onderweg zijn. En zo vervolgt ze vol goede moed haar reis. Over drie weken krijgt ze bezoek van haar zus.

Veilige reis

Wij wensen Wiebke Lühmann een goede reis in de toekomst. Wij van BIKE zullen regelmatig updates geven over hun reis met spannende Inzichten, mooie ontmoetingen, ups en downs.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en weer verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hierdoor kunt u
Persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees hier meer over in ons privacybeleid.