Bike Junior Team: Openingswedstrijd in Hausach

Het weekend in Hausach is verdeeld in twee racedagen. Zaterdag moeten er twee slalomlopen worden afgewerkt. Het circuit van Hausach is technisch zeer veeleisend en altijd een uitdaging voor de starters. Op de slalom worden de technische punten uitgereikt en zondag wordt de startplaats voor de XCO toegekend. Op zondag stond de XCO-race op het programma. De route werd nog uitdagender gemaakt door de nachtelijke regen. Steile beklimmingen en technische passages kenmerken deze klassieker in de waarnemingskalender. Nico Brandl vierde zijn debuut in het BIKE Junior Team in de U15 categorie. 2023 is zijn eerste seizoen bij de ploeg.

Wedstrijdverslag Elias Hückmann, U17

Voor mij was de wedstrijd in Hausach van groot belang, omdat het de openingswedstrijd was van de nationale juniorenscouting. Al op vrijdag bekeek ik met mijn technische trainer Philipp Richter de snelste lijnen in de slalom. Daarna trainde ik de rest van de dag op de afdaling tot ik een goed gevoel had en vooral vlotte afdalingen.

Slalom op zaterdag

Op zaterdagmiddag vond de slalomwedstrijd plaats, maar daarvoor was er nog een officiële trainingstijd. Deze heb ik weer gebruikt voor drie schone afdalingen. Zo kon ik met een goed gevoel naar de start rollen. Mijn eerste run was soepel en veilig, maar ook snel, dus ik kon een van de snelste tijden behalen in de eerste van twee runs. Een uur later ging ik vol vertrouwen naar de tweede run. Ik heb dit nog sneller afgerond. Door deze races verzekerde ik me van de zevende plaats en dus een startpositie op de eerste rij voor de XCO-race die de volgende dag plaatsvond.

Elias Hückmann laat zijn hardtail over de technische wortelpassage vliegen.

XCO race op zondag

Mijn voorpret was groot, want ik wist van mijn vorige wedstrijden dit seizoen (Obergessertshausen, Gränichen en Capoliveri/Elba) dat ik “goede benen” heb. Zo wist ik na een succesvolle start na de startlus de leiding te nemen. Een valpartij in het veld hielp me om een klein gaatje te slaan naar het achtervolgende veld. Een sterke coureur (Benedikt Benz) reed deze echter weer naar binnen. Niemand kon dit echter volgen en we vochten twee ronden lang voor de eerste plaats. Maar toen merkte ik dat ik wat sterker was op de berg, dus ging ik voluit voor de volgende langere afdaling. Ik wist een gat te slaan. Aangezien dit in de laatste ronde in het laatste deel van de race was, hield ik dit gat vast en kon ik mijn raceweekend in Hausach afsluiten met een overwinning. Al met al had ik drie spannende dagen met veel race-actie, wat me veel plezier bracht op mijn fiets.

Lees ook:   Evil Epocalypse: extravagante e-enduro in de test - High-end Amerikaanse enduro's

Wedstrijdverslag Paulina Lange, U17

Uiteindelijk ben ik met het hele team teruggegaan naar Hausach voor de eerste nationale juniorenscouting. Na aankomst op vrijdag was het tijd om een baancheck te doen en je zo goed mogelijk voor te bereiden op de slalom. Ik had mijn lijnkeuze gemaakt en had er vertrouwen in dat de wedstrijd de volgende dag goed zou werken.

Paulina Lange op weg naar de 5e plaats in de slalomrace.

Races op zaterdag

Mijn eerste run was eigenlijk best goed, op een struikelpartij en een slechte start na, want ik trapte een tijdje niet op het pedaal. Daarom was ik toch een beetje teleurgesteld omdat het niet genoeg was voor de topplaatsen. Daarna was het echter nodig om je te concentreren en je te concentreren op de tweede run. Dit keer was het geluk aan mijn kant en kon ik een zeer goede run naar de finish brengen en kon ik opschuiven naar de vijfde plaats. Ik was meer dan tevreden over mijn tweede run, maar het irriteerde me natuurlijk des te meer dat de eerste run een podium had verpest.

Gemotiveerde zondag

Met volle motivatie voor een podiumfinish begonnen ze zondag vanaf de eerste startrij aan de race. Helaas merkte ik na een paar minuten dat mijn benen niet fris en goed genoeg waren om met de andere meiden mee te rijden. Ik probeerde voor het eerst mijn weg te vinden in de wedstrijd en mijn ritme te rijden. Maar de voorste plaatsen lagen al voor me. Halverwege de tweede ronde werden mijn benen iets beter en probeerde ik alles weer in te halen. Uiteindelijk moest ik de nederlaag opnieuw toegeven met een zeer ondankbare vierde plaats, maar ik hoop heel erg dat ik dat in Gedern op mijn lief kan doen.Om mijn kracht weer te vinden en te kunnen vechten voor de absolute topplaatsen.

Lees ook:   cube mountainbike kind 24 inch

Wedstrijdverslag Max Ebrecht, U17

Het eerste raceweekend van de MTB-BNWS vond ook dit jaar weer plaats in Hausach. Zoals elke wedstrijd in de BNWS-serie bestaat de competitie uit een kwalificatie (slalom, trail) en een hoofdrace (XCO). De slalom vond plaats op het gebruikelijke Hausach-parcours, dat steile stukken heeft, maar niet al te technisch is. De XCO-route is gemiddeld, heeft langere kronkelende trailpassages en korte maar steile beklimmingen keer op keer. De tactiek voor mij in het weekend was om veilig en soepel de slalom af te dalen en zo in de top 20 te komen om zo een goede startpositie te hebben voor de XCO-race.

De Slalom

Het parcours van de slalom is een gedeeltelijke passage van het XCO-parcours, met een rotstuin en een paar krappe bochten. Mijn runs waren beide zeer stabiel en ik kon mijn tactiek om niet te veel risico te nemen en een redelijke startpositie veilig te stellen goed implementeren. In de 2e run kon ik me met een seconde verbeteren. Over het algemeen eindigde ik als 19e, waar ik best blij mee ben – vooral omdat ik mijn kwalificatiereeks van vorig jaar heb kunnen beëindigen.

De XCO Race

Met een 19e plaats op de slalom mocht ik vanaf de vierde startrij starten. Mijn doel was om in de top 5 te eindigen. De start verliep prima en ik kon me in de startlus in de kopgroep nestelen. In de volgende vier ronden lag ik stabiel voor de 4e plaats tussen het leidende duo Hückmann/Benz en het achtervolgende veld – soms zelfs vrij alleen, wat niet zo eenvoudig is omdat je gemakkelijk je gevoel voor het racetempo kunt verliezen. Aan het begin van de laatste ronde naderde een achtervolgend duo langzaam. Gelukkig wist ik mijn kracht goed te managen en kon ik de aanval pareren en wegrijden. Kort voor de finish gleed ik nog eens domweg weg, maar kon in een eindsprint mijn vierde plaats behouden. Ik ben erg blij met het weekend en ik kijk nu al uit naar mijn volgende race op de ÖKK Cup in Chur (CH).

Lees ook:   Black Friday 2023: Er is een enorme korting op deze fietsen
Max Ebrecht cirkelt door het Steinfeld in de slalomrace.

Wedstrijdverslag Nico Brandl, U15

In het weekend ging ik naar Hausach voor de eerste run van de nationale junior scouting. Het was een speciaal weekend voor mij, want het was de eerste met het nieuwe BIKE Junior Team.

Zaterdag Trail Course

Zaterdag vond de slalom plaats in twee rondes. In de eerste run wist ik een indrukwekkende run neer te zetten met de derde snelste tijd. Helaas lukte dat niet in de tweede, ik maakte een gedenkwaardige fout in de bovenste derde die bijna tot het einde duurde. Ik was dolblij dat het nog genoeg was voor de 10e plaats overall. Dit betekende starten vanaf de tweede startrij voor zondag.

Nico Brandl in volle aanvalsmodus tijdens de slalomrace.

Zondag: Top 5 voor de nieuwkomer

Volledig gemotiveerd ging ik naar de start en kon ik in de eerste ronde meedoen met de uiteindelijke winnaar. Helaas kon ik het tempo niet bijhouden en werd ik gegrepen door een groep van drie renners. Het was een felle strijd tot het einde, die ik op de vierde plaats eindigde. Ik ben er blij mee, het seizoen is nog maar net begonnen en de vorm lijkt al goed te zijn. Volgende week ga ik naar de volgende Bayernliga-wedstrijd in Waldkirchen, dicht bij huis, waar ik de winnaar van dit weekend weer ontmoet.

Source link