Fietsfabrikant Haibike: Waar produceert Haibike?

Haibike is een fietsmerk uit Schweinfurt, Duitsland, opgericht in 1995. Samen met andere merken behoort het tot de Winora Group. Aanvankelijk werden echter de eerste fietsen verkocht onder het bekendere merk Winora – Winora-Staiger bestaat al sinds 1914 en is een Duitse fietsenfabrikant.

We zijn er in verschillende artikelen al achter gekomen waar bepaalde fietsen worden gemaakt, zoals: Reus of Rose Fietsen. Veel interessanter is echter de vraag: Waarom kan het ons überhaupt schelen waar de fietsen worden gemaakt?

Gaat het erom uit te zoeken of alles “Made in Germany” is en dus een bepaalde prijs rechtvaardigt of eerder om je eigen aanname bevestigd te krijgen dat de fietsen toch “aan de andere kant van de wereld” worden gemaakt en vervolgens voor duur geld worden verkocht? Zo simpel is het niet. We spraken met Christoph Mannel, Managing Director van het merk Haibike, over dit onderwerp om erachter te komen waar de fietsen van Haibike vandaan komen.

FIETS: Hoeveel Gemaakt in Duitsland Wat is inbegrepen in Haibike?

Christoph Mannel: Veel, want op het hoofdkantoor in Schweinfurt produceert de Transparent Factory niet alleen de high-end modellen – zo’n 10.000 fietsen per jaar – maar ook merk- en productmanagement, ontwikkeling, verkoop, marketing en service. Hier analyseren we de markt, evalueren we trends en ontwerpen we de e-mountainbikes van het volgende seizoen. Ook op de HDCM (noot van de redactie: Haibike Design Center München) in München gebeurt veel met betrekking tot de creatieve kant van het merk – van productontwerp, CTG tot merkcommunicatie.

Lees ook:   FREERIDE – Onderdelen in gevaar: Fietsen & Onderdelen onder constant vuur! (Deel 1)

Maar de frames komen toch vooral uit Azië?

Onze frames worden geproduceerd op verschillende locaties, voornamelijk in Azië. Daarnaast vindt het grootste deel van onze fietsproductie nu plaats in Europa. Hiervoor werken we samen met samenwerkingspartners en laten we bijvoorbeeld hoogwaardige koolstofvezelframes produceren in België.

Een van de nieuwste: Haibike Lyke SE vanaf modeljaar 2023Foto: Max FuchsEen van de nieuwste: Haibike Lyke SE vanaf modeljaar 2023

Zijn er speciale specificaties volgens welke u de frames laat produceren?
Ja, de frames moeten niet alleen de gebruikelijke standaardtests zoals ISO-normen doorstaan, maar ook onze interne testen volgens het Accell Test Protocol (ATP) om aan onze eigen – hogere – Accell-normen te voldoen.

Wat is de weg van een raamwerk van Azië naar Duitsland?
De meeste frames komen over zee naar ons toe. Om de CO2-uitstoot in onze transportprocessen zoveel mogelijk te beperken, gebruiken we rail in de logistiek voor het vervoer van bijna alle zeevrachtcontainers van onze leveranciers vanuit de Europese havens van aankomst. Alleen de laatste 2,6 km van de schweinfurt railterminal naar ons magazijn in Sennfeld zijn over de weg.

>> Meer mijlpalen in de ontwikkeling van E-MTB vindt u in dit artikel. <<

Haibike eQ XDURO vanaf 2010Foto: HaibikeHaibike eQ XDURO vanaf 2010

Waar is het bedrijf Haibike?

Waar wordt Haibike gemaakt?

Haibike laat haar frames produceren op diverse locaties, maar voornamelijk in Azië. Inmiddels is er echter een groot deel van de fietsproductie die in Europa plaatsvindt. Haibike werkt hiervoor samen met partners, bijvoorbeeld door hoogwaardige koolstofvezel frames in België te laten produceren. In de fabriek in Schweinfurt worden de onderdelen vervolgens geassembleerd en ontstaat er een Haibike.

Wat hebben een fietstocht door Australië, downhill en professioneel fietsen met elkaar gemeen? Het merk Haibike speelt in dit alles een belangrijke rol.

Haibike Slank Team 29 E:I Schok uit 2014Foto: Georg GrieshaberHaibike Slank Team 29 E:I Schok uit 2014

Haibike in de professionele sport

Haibike is ook vertegenwoordigd in het professionele wielrenneneten, d.w.z. de hoofdtrainer en sponsor van het Haibike Pro Team, waar professioneel mountainbiker Sabine Spitz deel van uitmaakt. De atleet won olympisch zilver voor het team in 2012. Buitengewone persoonlijkheden zijn altijd een onderdeel van Haibike. De Duitser, Maximilian Semsch, omzeilt bijvoorbeeld Australië met een XDURO-trekking – de tour genaamd “Around OZ” -tour is de langste tour op een moderne e-bike tot nu toe.

Haibike Heros – buitengewone persoonlijkheden

Onder deze noemer begeleidt het in Schweinfurt gevestigde bedrijf altijd fascinerende persoonlijkheden en hun relatie met Haibike-fietsen in verschillende categorieën. Dit is ook het geval met Yannick Graniere, die bij velen bekend staat als een van de beste MTB slopestyle en freeriders ter wereld. Hij zet zijn legendarische rijstijl voort op een e-bike van Haibike en betreedt zo voor het eerst nieuw terrein op het gebied van e-performance. Dit maakt de E-MTB ook een interessante optie voor mountainbiken.

Lees ook:   Gravelbikes in de test: 10 gravelbikes van aluminium en carbon voor 2000 euro