PFC-vrij regenjack: Gorewear Spinshift-fietsjack met nieuw Gore-Tex ePE-membraan

Het belang van Gore-Tex voor de gehele outdoor industrie is immens. Bijna geen enkele prestatiegerichte kledingfabrikant kan voorbij de eigenschap “waterdicht” en dus gore tekst komen. Met de introductie van zijn microporeuze, waterdichte en dampdoorlatende materiaal in de eerste Gore-Tex regenjas in 1976 zorgde de fabrikant voor een revolutie. Sindsdien is de naam van het regenmembraan synoniem met een hele categorie – net zoals Tempo dat is voor zakdoeken.

Met het nieuwe ePE-membraan begeeft Gore-Tex zich nu op volledig nieuw terrein. Het is het eerste membraan van de fabrikant dat niet meer van PTFE maar van polyethyleen is gemaakt. Gore wil milieubelastende PFC’s bij de productie vermijden en een kleinere CO2-voetafdruk bereiken.

De nieuwe Spinshift van Gorewear is een sportief gesneden regenjack en is verkrijgbaar voor zowel dames als herenFoto: Empire Green CreativeDe nieuwe Spinshift van Gorewear is een sportief gesneden regenjack en is verkrijgbaar voor zowel dames als heren

>> Pas in het najaar kondigde Patagonia aan dat het nu samen met Gore-Tex zou overstappen op het minder giftige membraan.

Gorewear Spinshift met nieuw ePE-membraan

De Gorewear Spinshift is het eerste fietsjack met het nieuwe Gore-Tex ePE-membraan. Het is ontworpen om bescherming, comfort en onbeperkte bewegingsvrijheid te bieden, waardoor het de ideale metgezel is voor dagelijkse ritten. Bij Gorewear valt de Spinshift onder de categorie racefietsen, maar het zou ook een goede keuze moeten zijn voor sportieve mountainbikers, racers en marathonrijders. Met zijn slanke pasvorm – gebaseerd op innovatieve body mapping – voelt hij aan als een tweede huid. Reflecterende elementen op de mouwen, rug en borst zorgen ervoor dat fietsers zich onderscheiden van hun omgeving. Accessoires, evenals de jas zelf, kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in de ruime zak met ritssluiting.

Lees ook:   BIKE Transalp: Etappekoersen vanaf 2024 met eigen klassement voor E-MTB's

Op zoek naar een regenjas? Dat is waar wij kunnen helpen. Hier vind je onze laatste diepgaande review van fietsregenjassen.

Geen regen in zicht? Dan weg met de Spinshift in de kleine pakzakFoto: W.L. Gore & AssociatesGeen regen in zicht? Dan weg met de Spinshift in de kleine pakzak

Nieuw ontwerp: kinetisch kledingontwerp

Met Kinetic Garment Design stapt gorewear af van het traditionele, overwegend 2D-kledingontwerp, dat gebaseerd is op de statische en rechtopstaande positie. Deze nieuwe aanpak maakt gebruik van 3D-visualisatie om het bewegingsbereik van fietsers te oriënteren om een optimale pasvorm en bewegingsvrijheid te garanderen. Op deze manier moet de Spinshift zich moeiteloos aanpassen aan natuurlijke bewegingen en aanvoelen als een tweede huid. Voor dit doel werd elk textielonderdeel dienovereenkomstig gesneden en geplaatst. Bovendien zijn naden en gewicht verminderd.

Met het zogenaamde Kinetic Garment Design wil Gorewear een optimale pasvorm bereikenFoto: W.L. Gore & AssociatesMet het zogenaamde Kinetic Garment Design wil Gorewear een optimale pasvorm bereiken

Gorewear Spinshift Gore-Tex fietsjack – details en prijs

  • Nieuw Gore-Tex ePE-membraan
  • Duurzame waterdichte en winddichte bescherming
  • Gemaakt van gedeeltelijk gerecycled materiaal
  • Draagt als een tweede huid, dankzij innovatieve body mapping
  • Ergonomisch gevormde kraag vermindert materiaalophoping
  • Zak met ritssluiting doet ook dienst als fietstas
  • Getapete naden
  • Reflecterende details
  • Prijs 249,95 Euro >> hier beschikbaar
De nieuwe Spinshift is verkrijgbaar in drie kleuren voor heren - groen
Foto: W.L. Gore & Associates

Wat zit er achter het nieuwe ePE-membraan?

In de afgelopen jaren is de sterke positie van Gore aan het wankelen gebracht. Sinds Greenpeace in 2011 het gebruik van gevaarlijke chemicaliën in functionele kleding aan de kaak stelde met de campagne “Detox my Fashion”. De chemische groep PFK’s speelde hierbij een belangrijke rol. Deze zijn te vinden in de omgeving.Het kan nu zelfs in de meest afgelegen uithoeken van de aarde worden gedetecteerd. PFC’s worden beschouwd als kankerverwekkend en hormonaal actief. Ze zijn nodig in de kledingindustrie om PTFE te produceren. Bovendien worden PFC’s al lang gebruikt om functionele kleding waterafstotend te maken en zo gelamineerde stoffen – zoals die van Gore-Text – permanent waterdicht en ademend te maken. In de tussentijd gebruiken de meeste fabrikanten geen PFC in hun DWR-coating (duurzaam waterafstotend).

Lees ook:   mountainbike routes brabant

In het geval van waterafstotende coatings worden producten op basis van PFC nu grotendeels achterwege gelatenFoto: W.L. Gore & AssociatesIn het geval van waterafstotende coatings worden producten op basis van PFC nu grotendeels achterwege gelaten

Keerpunt voor Gore-Tex

In 2017 beloofde Gore ook om tegen het einde van 2020 af te zien van gevaarlijke PFC’s voor algemene weerbestendige laminaten en tegen eind 2023 voor speciale laminaten. Daarnaast wilde de fabrikant nieuwe, milieuvriendelijkere processen ontwikkelen en publiekelijk documenteren dat er gedurende de gehele levensduur van zijn producten geen schadelijke PFC’s in het milieu terechtkomen.

Het nieuwe ePE-membraan van polyethyleen

Gore-Tex was niet helemaal in staat om zijn ambitieuze plannen waar te maken. Pas in 2021 werden de eerste producten met het nieuwe ePE-membraan aangekondigd. Het duurde nog eens drie jaar voordat de definitieve marktintroductie plaatsvond. Aan de andere kant kan Gore-Tex ook een duidelijk succes boeken met het nieuwe membraan. Het nieuwe membraan is niet meer gemaakt van PTFE zoals voorheen. Gore gebruikt nu polyethyleen voor de productie. De kleine “e” in de naam van het membraan staat niet voor ecologisch, zoals men zou kunnen veronderstellen, maar voor uitgebreid. Gore heeft dus een manier gevonden om polyethyleen op een vergelijkbare manier te verwerken als PTFE. Daarmee geeft de fabrikant echter zijn status als “uitvinder” op. Gore is niet de enige fabrikant die op deze manier polyethyleen membranen produceert.

Het nieuwe Gore-Tex membraan is gemaakt van geëxpandeerd polyethyleenFoto: W.L. Gore & AssociatesHet nieuwe Gore-Tex membraan is gemaakt van geëxpandeerd polyethyleen

Geen PFC’s meer?

Maar in hoeverre is ePE duurzamer dan PTFE? Het nieuwe membraan en de waterafstotende afwerking van het laminaat zijn vrij van ecologisch twijfelachtige PFC’s. Daarnaast is het nieuwe membraan bedoeld om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Hun betere sterkte-gewichtsverhouding zou dunnere en lichtere stoffen met dezelfde duurzaamheid mogelijk maken. Dit zou een positief effect moeten hebben op de hulpbronnenefficiëntie. Tegelijkertijd moet het materiaal permanent waterdicht, winddicht en ademend zijn.

Lees ook:   cube mountainbike kind 24 inch

Een klein succes voor het milieu

Greenpeace beschouwt de ontwikkeling van het ePE-membraan als een succes en ziet de belofte van Gore als waargemaakt. PFC’s lijken echter niet volledig te zijn verboden. Gore benadrukt alleen dat “ecologisch twijfelachtige PFC’s” niet worden gebruikt. Er is echter geen sprake van een algemene afwijzing van PFC’s. Het onderwerp is zeer complex, aangezien de groep PFK’s meer dan 5000 chemische stoffen omvat. Het varieert van vluchtige stoffen, die de afgelopen jaren zwaar onder vuur zijn komen te liggen, tot grotere, stabiele moleculen. Gore heeft een bepaalde groep PFK’s geïdentificeerd als zijnde van belang voor het milieu. Deze PFC’s zijn sterk gefluoreerd, klein genoeg om biologisch beschikbaar te zijn en gaan lang mee. Hoewel niet alle PFC’s die van belang zijn voor het milieu schadelijk zijn, kunnen ze zich via water in het milieu verspreiden, waar ze vele generaties blijven.

Dankzij het nieuwe ePE-membraan mogen er geen ecologisch twijfelachtige PFC's meer in het milieu terechtkomenFoto: W.L. Gore & AssociatesDankzij het nieuwe ePE-membraan mogen er geen ecologisch twijfelachtige PFC’s meer in het milieu terechtkomen

PFC’s nog niet volledig verboden

Volgens Gore is PTFE geen ecologisch twijfelachtige PFC. Het is onoplosbaar in water, zeer stabiel, te groot om biologisch beschikbaar te zijn en wordt niet afgebroken tot andere stoffen in de natuur. Voorlopig zal ePE gewoon een ander product in Gore’s portfolio zijn. Membranen van PTFE zullen in de producten gebruikt blijven worden, ook omdat er op sommige gebieden, zoals werkkleding, nog geen geschikte vervanger is gevonden. Hoe de ontwikkelingDe toekomstige ontwikkeling van ePE hangt volledig af van hoe het materiaal wordt ontvangen door consumenten en de verwerkende merken.