BC Bike Race: 7 dagen op MTB door Vancouver Island

Al bijna twee decennia wordt de BC Bike Race gehouden in de Canadese provincie British Columbia in het uiterste westen van het land. De eerste etappe van de inaugurele race begon in Victoria op Vancouver Island. Nu is de etappekoers terug op het legendarische eiland, dat MTB-grootheden voortbracht zoals Andreas Hestler en Ryder Hesjedal – beiden uit Victoria op Vancouver Island – of Canadese gelezen raceprofs zoals Catharine Pendrel, Geoff Kabush en Max Plaxton.

De BC Bike Race heeft al races georganiseerd in 39 verschillende gemeenschappen in British Columbia (BC). Het doel van de organisator en de race in de regio is om de “ultieme singletrack-ervaring” te creĆ«ren.

BC Bike Race 2024: Het parcours van de MTB-etappekoers

Dit is de manier om te gaan: op Vancouver Island kunnen fietsers idyllische landschappen verwachten, maar ook zware en technisch veeleisende paden.Foto: BC Bike RaceDit is de manier om te gaan: op Vancouver Island kunnen fietsers idyllische landschappen verwachten, maar ook zware en technisch veeleisende paden.

Volgens de organisator zou British Columbia de grootste voorraad singletrails ter wereld hebben – de legendarische Whistler in de Rocky Mountains maakt immers ook deel uit van de staat. Het afwisselende terrein in de deels ongerepte wildernis van Canada en de uitdagende trails vormen het decor voor de BC Bike Race 2024. Laten we eens kijken waar het naartoe gaat.

Dag 1 & 2: Victoria

De eerste etappe heeft het allemaal: uitdagende passages wachten op de renners en stellen hun vaardigheden op de proef.Foto: Jens KlettDe eerste etappe heeft het allemaal: uitdagende passages wachten op de renners en stellen hun vaardigheden op de proef.

Vanuit Victoria loopt de route via Hartland en Mount Work Park via de naburige Partridge Hills. Beide gebieden worden gekenmerkt door technisch veeleisende passages bergop en bergaf, die bedoeld waren om de vaardigheden van de renners te testen.

“We zijn dolblij dat we de ongelooflijke paden en het land kunnen laten zien dat we hier het voorrecht hebben om hier thuis te noemen”, zei SIMBS-president Brendon Earl. Van technische afdalingen tot vloeiende singletracks, van kust- tot rotsachtig terrein, van zachte beklimmingen met haarspeldbochten tot lastige slagen, atleten kunnen volgens de organisatoren veel afwisseling verwachten.

Dag 3: Twee bergen en een basiskamp

Op dag 3 is er een dubbele aankomst bergop. Het vergt spierkracht en uithoudingsvermogen. Na zo’n 47 kilometer gaat het eerst omhoog naar Maple Mountain…

Op dag 3 gaan we naar Maple Mountain. Hier is veel technische finesse nodig - niet alleen aan de Northshores, waar Canadese trails bekend om staan.Foto: Margus RigaOp dag 3 gaan we naar Maple Mountain. Hier is veel technische finesse nodig – niet alleen aan de Northshores, waar Canadese trails bekend om staan.

Maple Mountain is berucht om zijn technische afdalingen die een snelle lijnselectie en toewijding vereisen. Het “overleven” van Maple Mountain was vorig jaar een hoogtepunt voor de atleten.

Daarna gaan we naar de berg Tzouhalem. Deze berg daarentegen biedt snelle, bergachtige afdalingen, zoals op een van de hoofdpaden, de Double D.

De berg Tzouhalem biedt enige gelegenheid om op adem te komen - het gaat in ieder geval af en toe bergafwaarts. Maar ook hier, in de snelle secties, moeten de coureurs klaarwakker zijn.Foto: Margus RigaDe berg Tzouhalem biedt enige gelegenheid om op adem te komen – het gaat in ieder geval af en toe bergafwaarts. Maar ook hier, in de snelle secties, moeten de coureurs klaarwakker zijn.

We zijn er nog niet, maar er is wel een tussendoel bereikt: Het eerste basiskamp in Crofton.Foto: Dave SilverWe zijn er nog niet, maar er is wel een tussendoel bereikt: Het eerste basiskamp in Crofton.

Dag 4: Nanaimo

Het basiskamp in Crofton ligt nu achter de atleten en we gaan verder naar het noorden. Nanaimo ligt op ongeveer een uur rijden. Kort na de start rijden de deelnemers enkele van de favoriete routes van de lokale bevolking.

De reis naar Nanaimo wordt gekenmerkt door afwisselende natuur en afwisselende routes.Foto: Margus RigaDe reis naar Nanaimo wordt gekenmerkt door afwisselende natuur en afwisselende routes.

Mount Benson in Nanaimo, dat wordt onderhouden door de Nanaimo Mountain Bike Club, biedt een gevarieerde rijervaring met enkele hoogtepunten – en blijkbaar ook enkele klimatologische uitdagingen: “Ik sprak vorig jaar met een rijder die zei dat hij het gevoel had dat hij tijdens deze etappe in vier verschillende klimaten reed”, zegt circuitdirecteur Jeff Stromgren.

Na het bereiken van de finish in Nanaimo ligt het laatste basiskamp verder naar het noorden in Cumberland.

Dag 5: Cumberland – een mountainbikedorp

Dag 5 is de langste van de twee Cumberland-etappes en gaat over meer technische paden. Het kleine dorp heeft een reputatie opgebouwd voor paden van wereldklasse.

De startlijn op Dunsuir Street in het rustige dorpje Cumberland. De bewoners hier zijn erg enthousiast over MTB.Foto: Dave SilverDe startlijn op Dunsuir Street in het rustige dorpje Cumberland. De bewoners hier zijn erg enthousiast over MTB.

Het is ook erg idyllisch - of eenzaam - rond Cumberland. Op het pad komt het echter aan de orde van de dag.Foto: Dave SilverHet is ook erg idyllisch – of eenzaam – rond Cumberland. Op het pad komt het echter aan de orde van de dag.

De United Riders of Cumberland onderhouden het 197 km lange padennetwerk van de gemeenschap. Op de laatste dag 7 keert de BC Bike Race hier in 2024 weer terug.

197 kilometer aan paden slingeren rond de gemeenschap van Cumberland.Foto: Dave Silver197 kilometer aan paden slingeren rond de gemeenschap van Cumberland.

Dag 6: Campbell Rivier

Campbell River is niet het meest bekende gebied, maar de paden voldoen aan de hoge eisen die de organisator van de BC Bike Race stelt.

Door het platteland: Net als in het regenwoud loopt de route onder een dicht bladerdak door.Foto: Dave SilverDoor het platteland: Net als in het regenwoud loopt de route onder een dicht bladerdak door.

De meer dan 100 km singletracks, die door de bossen van het Snowden Demonstration Forest en Elk Falls Provincial Park leiden, zijn van indrukwekkende aard – in de ware zin van het woord…

Het unieke aan dit gebied is het continu rijden onder het weelderige groenEen bladerdak op bruine klei. Hoewel deze etappe erg lang is, bestaat 90 procent uit vloeiende singletrails met matige hoogtemeters, maar die voor veel beenplezier zorgen.

Dag 7: De finale in Cumberland

Beheerd! De 7 dagen eindigen met de finish in Cumberland.Foto: Margus RigaBeheerd! De 7 dagen eindigen met de finish in Cumberland.

De laatste etappe van de BC Bike Race 2024 is een kortere route met enkele van de beste afdalingen die Cumberland te bieden heeft. Wie hier finisht, heeft het gehaald – en misschien nog genoeg energie voor het feest daarna. Dit jaar is er een barbecuediner.

Cijfers liegen niet. Een vermoeiende, maar ook onbetaalbare ervaring, zoals deze twee finishers uitdrukken.Foto: Jens KlettCijfers liegen niet. Een vermoeiende, maar ook onbetaalbare ervaring, zoals deze twee finishers uitdrukken.