Specialized Demo Race review: Loic Bruni’s wereldkampioen fiets

De demo kan zijn borst uitsteken: Direct na zijn aantreden (2019) werd de aluminium fiets wereldkampioen (Loic Bruni) en pakte tegelijkertijd de algehele wereldbekerzege. Wauw! En het succesverhaal ging door – tot op de dag van vandaag. Specialized biedt zijn grote fiets alleen aan in mul, groot aan de voorkant, klein aan de achterkant. Als je all-29-inch wilt rijden, moet je het zelf aanpassen. Verbazingwekkend genoeg heeft het grootste formaat (S4) van de Demo een bereik van slechts 466 millimeter. We hebben de fiets zelfs getest in S3 met de krapste wielbasis (1269 mm) en het kleinste bereik (43 mm) in het testveld. Toch voelde het prettig, alleen onze grote WK-tester had graag S4 gehad.

De kracht van de demo: De fiets is snel EN speels. Ga erop zitten, voel je goed – en het gevoel van welzijn blijft – of je nu met Vmax de steile, door wortels geteisterde wereldbekerbaan afsteekt of de 99 Jumps-baan opdraait voor zendtijd. Deze kwaliteit maakt de demo een favoriet van de testers en het chassis geeft de fiets te allen tijde de nodige stabiliteit. Bij de demo voelden we ons bomvrij. Het beste bewijs: Als je voor het eerst de roadgap wilt springen met je schetsmatige aanpak, grijp je graag naar de demo. Worldcupper Garlicki bekritiseerde de vork, maar de FREERIDE-testers hadden weinig te klagen aan het Zweedse front. Geweldig: De Specialized rijdt lekker rustig.

Eén fiets, twee versies. Bij Specialized is het prijsverschil met het low-cost model bijzonder groot. De Demo Expert kost 3300 euro minder dan bovenstaand model. In plaats van een Öhlins-vering is de fiets leverbaar met de goedkopere Rockshox Select-ophanging. De rest van de uitrusting is indrukwekkend, bijvoorbeeld remcode RS. Gewicht: 17,4 kilo. Prijs: 4800 euro.

Lees ook:   fox mountainbike kleding

Het getal (maximaal 10 punten) weerspiegelt de algemene indruk van de testers en is geen optelling van de prestatiepunten.