Atherton AM.150.1 versus Hope HB916 – Testduel over de hele wereld – Engeland

BIKE duel over de hele wereld: In onze nieuwe serie strijden twee motoren uit elk land om de testoverwinning. Om af te trappen staan de Atherton AM.150 en Hope HB916 enduro's tegenover elkaar.Foto: BIKE Magazine

BIKE duel over de hele wereld: In onze nieuwe serie strijden twee motoren uit elk land om de testoverwinning. Om af te trappen staan de Atherton AM.150 en Hope HB916 enduro’s tegenover elkaar.

Alle onderwerpen in dit testduel:

Het testrapport Atherthon vs. Hope

Specificaties en bladmuziek Atherton AM.150.1

Specificaties en bladmuziek Hope HB916

Rachel, Dan en Gee Atherton

Van exotische sportwagens tot hovercrafts, in Groot-Brittannië zijn al allerlei handige en bizarre dingen bedacht. Altijd vergezeld van een gezonde snufje Britse humor en grote passie voor de eigen ideeën. De eilandstaat is vooral beroemd om grote uitvindingen gemaakt van kleine schalen. Dit was ook het geval bij misschien wel de snelste familie in de fietswereld. Dankzij de WK-successen van de drie broers Rachel, Dan en Gee kent de hele scene de naam Atherton.

Met het verlangen naar verandering verlieten ze in 2019 het WK-podium en keerden korte tijd later niet alleen terug met hun eigen raceteam, maar ook met hun eigen fietsbedrijf. Dan’s voormalige monteur Ed Haythornthwaite had zich gespecialiseerd in carbon frames met titanium sleeves onder het label Robot Bikes en fuseerde zijn bedrijf met het trio broers en zussen. Sinds 2022 kunnen ook niet-racers de productiemodellen van Atherton Bikes rechtstreeks bij Machynlleth in Wales bestellen.

Het bedrijf Hope

150 mijl verder naar het noorden in het Engelse graafschap Yorkshire ligt een kleine gemeenschap die al lang bekend is bij liefhebbers van kleurgeanodiseerde en CNC-gefreesde fietsonderdelen. De freesmachines draaien in Barnoldswick sinds twee voormalige Rolls-Royce-ingenieurs in 1991 het bedrijf Hope oprichtten. Aanvankelijk bleef de productie beperkt tot schijfremmen. Al snel werd een kleurrijk portfolio van aluminium add-on onderdelen toegevoegd, daarna een eerste carbon stuur.

Toen Hope echter aankondigde dat ze een complete fiets zou lanceren, waren fans van de Engelse kunst van het frezen enthousiast. Iedereen die vandaag voor het nieuwste HB916-model staat, kan deze opwinding voelen. De race enduro met high-pivot achterdriehoek is een prachtige puzzel gemaakt van carbon en aluminium. Het hoofdframe, de zitting en de liggende achtervork zijn gemaakt van carbon. Met de rocker, lagerstoelen, katrol en geïntegreerde kettinggeleider leven de meesters van de aluminium freesmachine hun paradediscipline ten volle uit. Natuurlijk is de HB916 helemaal opgehangen met Hope-onderdelen, waar klanten kunnen kiezen uit de acht typische geanodiseerde kleuren – dit is niet verkrijgbaar bij een andere complete fietsfabrikant. Een flip-chip maakt de mullet-carrosserie mogelijk met een 27,5-inch achterwiel en de stuurhoek kan worden gevarieerd via headset-inzetstukken.

Lees ook:   23. Adventskalender deur: Goal Zero - Zonnelader en powerbank
Hope HB916 - gevolgd door de Atherton AM.150.1Foto: Max Fuchs

Hope HB916 – gevolgd door de Atherton AM.150.1

Herziening: Atherton AM.150.1 versus Hope HB916

Niet minder boeiend is de eerste indruk van de Atherton AM.150.1. Eenvoudige buizen gemaakt van Mitsubishi carbon worden in titanium hulzen gestoken. Het duurt 16 uur voordat een 3D-printer de 3500 lagen titaniumdeeltjes tot tien micrometer groot heeft gelast om een set stopcontacten te vormen. Deze worden vervolgens op de carbon buizen gelijmd. De Athertons hebben hier uiteraard het volste vertrouwen in, want tijdens de ontwikkeling hebben ze alle modellen niet alleen in het laboratorium getest, maar ook zichzelf en volgens downhill-normen – of het nu de trailbike van een klant was of de persoonlijke racemachine van Gee. De levenslange garantie verdient veel punten, net als het hoge onderhoudsgemak van het frame, dat volledig afziet van draden, behalve de trapas en de bidonhouder.

Voor de Atherton is het pad een speeltuin. Aan de andere kant rijdt de Hope als een volwaardige enduro.Foto: Max Fuchs

Voor de Atherton is het pad een speeltuin. Aan de andere kant rijdt de Hope als een volwaardige enduro.

Als u op de Atherton-startpagina de Rekenmachine met zijn lichaamsmaten, een algoritme suggereert twee van de 22 mogelijke framematen. Een intensieve studie van de keuze van de maat is aan te raden, omdat een knik in de zitbuis voorkomt dat de zadelpen volledig wordt ingebracht en zo de feel-good factor bergafwaarts kan verminderen. Omdat het familiebedrijf onafhankelijk is van carbon en gesmede vormen, kan het ook individuele aangepaste frames implementeren en bijvoorbeeld de zitbuis in de gewenste configuratie inkorten. Atherton-rijders moeten het echter doen zonder een geometrie-aanpassingsoptie.

De verschillende zitposities

In het zadel biedt de Atherton AM.150.1 een uitgebalanceerde rijpositie. De lange balhoofdbuis en het hoge riser stuur zorgen voor een ontspannen lastverdeling. Dit is niet het geval met de Hope HB916, die nominaal één framemaat onder de Atherton ligt: hier duwen een steilere zithoek en de lage voorkant de bestuurder ver naar voren. Hierdoor klimt de endurofiets stoïcijns steile hellingen op met een aangename hoeveelheid druk op het voorwiel. Op vlakke hellingen lijkt de compacte zitpositie echter wat gehurkt. Voortstuwingsefficiëntie is niet de belangrijkste discipline van de high-pivot fiets. Onder de enduro’s in onze groepstest van BIKE 6/23 is de Hope nog steeds een van de goede klimmers. De achterkant van de Atherton is nog levendiger. Zonder platformdemping is hij niet erg stabiel in de veerweg bergop en schommelt hij constant. Kritiek voor beide partijen: Ondanks hightech materialen eindigen beide kandidaten ruim boven de 15 kilo.

Lees ook:   Muc-Off Ride Pack: Robuuste MTB-rugzak voor tochten vol actie

De downhill prestaties van de Atherton en Hope Enduros

Zodra het bergafwaarts gaat, voel je dat de Athertons iets weten van ophangingen. De AM.150.1 filtert stenen en wortels van het pad met sensationele gevoeligheid. Tegelijkertijd voelt de veerweg veel meer aan dan de 142 millimeter die we hebben bepaald. De Fox 36 ziet er een beetje ondermaats uit in vergelijking met de Öhlins-vork met enorme 38 stanchions op de Hope. Omdat de Athertons het qua geometrie zonder extremen doen, toont de motor in een endurovergelijking een opvallend karakter. Sportief en lichtvoetig, het moedigt de bestuurder aan om een actieve rijstijl aan te nemen. In bekwame handen muteert de Atherton AM.150.1 snel in een leuke fiets en cirkelt speels door krappe parcoursen zonder richtingsstabiliteit op de racelijn te missen.

3D-geprinte sleeves houden de carbon buizen bij elkaar op de Atherton. | Max Fuchs

3D-geprinte sleeves houden de carbon buizen bij elkaar op de Atherton. | Max Fuchs

Ondertussen klassieke high-pivot rijeigenschappen met de Hope HB916: wanneer gecomprimeerd, verlengt de achterste driehoek merkbaar. Met een naar achteren gerichte wielhoogtecurve zorgt het systeem voor een extreem soepele rijervaring bij hoge snelheden. Zelfs bergafwaarts zorgt het lage controlecentrum voor een zeer directe controle over het voorwiel. Tegelijkertijd implanteert de onderste trapas de rijder beter in de fiets en geeft een hoger gevoel van veiligheid in ruw terrein. Hoewel het Öhlins-chassis iets meer tijd nodig heeft om de juiste setup te vinden, overtuigen de Zweedse weekmakers met veel tractie. Zelfs bij harde klappen springt de HB916 niet, maar fladdert rijk en krachtig over grote brokken.

Luide remmen op Hope en zachte banden op Atherton

Helaas dwarrelt de sterke Hope luid door het schijfontwerp en snijdt hij door de anders Brits gecultiveerde soundscape. Bovendien kan de Maxxis-bandencombinatie het potentieel van geometrie en chassis niet volledig benutten. Een zachtere compound aan de voorkant en meer lekbescherming aan de achterkant zou beter zijn. Hier scoren de antislip, zachte Conti downhill banden op de Atherton AM.150.1 punten. In directe vergelijking met Hope’s Enduro Ballermann voelt de Atherton ondanks dikke pantoffels aan als een lichter kaliber en vraagt hij meer werk van de rijder.

Niet ton-sur-ton: de lagerschroeven van Hope zijn goudkleuriger dan het materiaal van Öhlins.Foto: Max Fuchs

Niet ton-sur-ton: de lagerschroeven van Hope zijn goudkleuriger dan het materiaal van Öhlins.

Verschillende karakters onder testers en testfietsen

Testconclusie door Max Fuchs, BIKE test editor:

Atherton en Hope maken duidelijk dat Britse merken hun vak kennen. Beide endurofietsen zijn technisch maximaal fascinerend. De AM.150.1 maakt indruk met zijn zeer gevoelige achterdriehoek en nauwkeurige rijgedrag. Het komt echter niet helemaal in de buurt van de downhill-mogelijkheden van de soeverein krachtige HB916.

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

Technische gegevens en bladmuziek voor de Atherton AM.150.1

Fabrikant

 • Prijs: 7505 Euro¹
 • Verkrijgbaar bij de verzender
 • Frame Materiaal: Carbon / Titanium
 • Framemaat: 1–22; 12 (geteste maat 42 cm)

Meetgegevens

 • Gewicht zonder pedalen: 15,42 kg
 • Frame gewicht: 3359 g
 • Gewicht wielen: 5432 g
 • Wielversnelling: 4477 kg x cm²
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 51 N/mm

Uitrusting

 • Wielen: Stans Flow MK4
 • Banden: Continental Kryptotal Fr/Re; Afdaling Super Zacht 29 x 2,40
 • Voorvork: Fox 36 Float Factory FitGrip2
 • Schok: Fox Float X2 Factory
 • Veerweg voor/achter: 160/142 mm
 • Remmen: Sram Code RSC / 200/180 mm
 • Versnellingen: Sram X01 Eagle 1 x 12
 • Vertaling / Bandbreedte: 32; 10–50 / 500%
 • telescopische ondersteuning / slag / Ø: Fox Transfer Factory / 170 mm / 31,6 mm

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 16 van de 20
 • Efficiëntie van het chassis: 14 van de 20
 • Rolweerstand: 6,5 uit 10
 • Gewicht: 1.5 uit 15
 • Traagheidswielen: 3 van de 10
 • Bidonhouder: 2.5 uit 5
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 36 van de 40
 • Voorwielophanging: 22,5 van de 25
 • Achterwielophanging: 23.75 uit 25
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 13,5 uit 15
 • Grip op de banden: 14.25 uit 15
 • Rijstabiliteit: 4 van de 10

TOTAAL BERGOP: 43,5 UIT 80

TOTAAL: 124 VAN DE 140

 • Overig: 23.75 uit 30
 • Onderhoudsgemak: goed

BIKE testresultaat²: zeer goed – 191.3 van de 250 punten

Atherton AM.150.1Foto: Max Fuchs

Atherton AM.150.1

Technische gegevens en bladmuziek voor de Hope HB916

Fabrikant

 • Prijs: 8500 Euro
 • Verkrijgbaar bij speciaalzaken
 • Frame Materiaal: Carbon / Alu
 • Framemaat: H1, H2, H3, H4 (geteste maat H2, 40 cm)

Meetgegevens

 • Gewicht (zonder pedalen): 15,47 kg
 • Frame gewicht: 3158 g
 • Gewicht wielen: 5532 g
 • Acceleratie wielen: 4499 kg x cm²
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 33 N/mm

Uitrusting

 • Wielen: Hope Fortus 30 SC/Hope Pro 4
 • Banden: Maxxis Assegai/Minion DHR II; 3C MaxxTerra Exo+ Protection TR 29×2,50
 • Vork: Öhlins RXF38 m.2 HSC-LSC
 • Schokdemper: Öhlins TTX Air
 • Veerweg voor / achter: 164 / 158 mm
 • Remmen: Hope Tech4 E4 / 200/180 mm
 • Versnellingen: Hope Evo / Sram GX Eagle 1 x 12
 • Vertaling / Bandbreedte: 32; 10–52 / 520 %
 • Telescopische ondersteuning / naaf / Ø: One UP Dropper / 210 mm / 30,9 mm

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 18 van de 20
 • Efficiëntie van het chassis: 16 van de 20
 • Rolweerstand: 8,5 uit 10
 • Gewicht: 1.5 uit 15
 • Traagheidswielen: 3 van de 10
 • Bidonhouder: 3.5 uit 5
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 38 van de 40
 • Voorwielophanging: 23.75 uit 25
 • Achterwielophanging: 23.75 uit 25
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 15 van de 15
 • Grip op de banden: 12.75 uit 15
 • Rijstabiliteit: 2 van de 10

TOTAAL BERGOP: 50,5 UIT 80

TOTAAL: 125.3 VAN 140

 • Overig: 25.25 uit 30
 • Onderhoudsgemak: slecht

BIKE testresultaat²: zeer goed – 201 van de 250 punten

Hoop HB916Foto: Max Fuchs

Hoop HB916

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: geweldig (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onbevredigend.