mountainbike schoenen zonder kliksysteemMountainbike schoenen zonder kliksysteem

Mountainbike schoenen zonder kliksysteem: voor- en nadelen

Als mountainbiker is het belangrijk om goede schoenen te hebben. Deze moeten stevig zijn en goede grip bieden. Maar moet je per se kiezen voor schoenen met een kliksysteem? In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van mountainbike schoenen zonder kliksysteem.

Wat zijn mountainbike schoenen zonder kliksysteem?

Mountainbike schoenen zonder kliksysteem zijn schoenen die geen speciale bevestiging hebben voor de pedalen. Je kunt dus op normale platte pedalen fietsen met deze schoenen. Dit in tegenstelling tot schoenen met een kliksysteem, waarbij je schoenen vastklikken in de pedalen.

Voordelen van mountainbike schoenen zonder kliksysteem

Meer flexibiliteit

Met mountainbike schoenen zonder kliksysteem ben je veel flexibeler. Je kunt gemakkelijk afstappen en lopen als dat nodig is. Dit is handig als je bijvoorbeeld een lastige passage tegenkomt of als je even wilt pauzeren. Je hoeft dan niet steeds je schoenen uit te klikken.

Goedkoper

Schoenen zonder kliksysteem zijn doorgaans goedkoper dan schoenen met een kliksysteem. Dit kan een groot voordeel zijn als je nog niet zeker weet of je wel echt fanatiek gaat mountainbiken. Je kunt dan eerst ervaren of de sport bij je past zonder meteen veel geld uit te geven.

Lees ook:   Supertrail in Helsinki: de Keskuspuisto MTB Trail - Enduro in het stadspark

Geschikt voor beginners

Als beginner kan het lastig zijn om te wennen aan schoenen met een kliksysteem. Het vergt namelijk wat oefening om je schoenen goed vast te klikken en ook weer los te krijgen. Met schoenen zonder kliksysteem heb je dit probleem niet en kun je je volledig richten op het fietsen zelf.

Nadelen van mountainbike schoenen zonder kliksysteem

Minder efficiënt

Met schoenen zonder kliksysteem kun je minder efficiënt trappen. Je kunt namelijk niet gebruikmaken van de trekkracht die je krijgt als je schoenen vastzitten in de pedalen. Dit kan vooral een nadeel zijn als je langere afstanden fietst of als je veel hoogtemeters maakt.

Minder controle

Met schoenen zonder kliksysteem heb je minder controle over je fiets. Je kunt namelijk niet zo goed kracht zetten op de pedalen als je schoenen niet vastzitten. Dit kan vooral een nadeel zijn als je op technisch uitdagende routes fietst.

Conclusie

Mountainbike schoenen zonder kliksysteem hebben zowel voor- als nadelen. Het is afhankelijk van jouw voorkeur en fietsstijl welke schoenen het beste bij jou passen.

FAQs

Zijn mountainbike schoenen zonder kliksysteem veilig?

Ja, mountainbike schoenen zonder kliksysteem zijn veilig om te gebruiken. Zorg er wel voor dat je platte pedalen hebt met voldoende grip.

Kunnen mountainbike schoenen zonder kliksysteem ook met kliksysteem gebruikt worden?

Nee, mountainbike schoenen zonder kliksysteem zijn niet geschikt om te gebruiken met een kliksysteem. Ze hebben namelijk geen speciale uitsparingen voor de bevestiging van de schoenplaatjes.

Hoe kies ik de juiste maat mountainbike schoenen zonder kliksysteem?

Net als bij schoenen met kliksysteem is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Meet je voeten op en bekijk de maattabel van het merk dat je op het oog hebt. Houd er rekening mee dat sommige merken wat groter of kleiner uitvallen.

Lees ook:   Fietspodcasts en YouTube-kanaal: aanbevelingen voor uw fietsentertainment

Kan ik ook met gewone sportschoenen mountainbiken?

Ja, je kunt ook met gewone sportschoenen mountainbiken. Echter, deze bieden vaak minder grip op de pedalen en zijn minder stevig dan speciale mountainbike schoenen. Ook loop je het risico dat de zool van je schoen beschadigd raakt door de pedalen.

Moet ik speciale pedalen hebben voor schoenen zonder kliksysteem?

Nee, je kunt gewone platte pedalen gebruiken in combinatie met schoenen zonder kliksysteem. Zorg er wel voor dat de pedalen voldoende grip hebben.