Atherton AM 130.X: Bike park playmate op de proef gesteld – Droomfietsen 2023

Zoals we allemaal weten, is anticipatie de grootste vreugde. Dat dacht onze testcrew toen duidelijk werd dat de Atherton AM 130 aan deze test zou deelnemen. Maar waarom die ophef? Gemakkelijk. Achter het merk zit niet zomaar een fietsfabrikant, maar de Athertons zelf – misschien wel de meest succesvolle fietsbroers en -zussen aller tijden. Rachel en Gee zijn beiden meervoudig wereldkampioene downhill. Broer Dan won het door hem geïnitieerde hardcore-evenement voor downhillers, de zogenaamde Red Bull Hardline, en won verschillende vier-crosstitels. Met behulp van de framebouwexpertise van het bedrijf Robot Bike, de
Broers en zussen zetten hun geconcentreerde fietsexpertise nu op twee wielen.

Levenslange garantie bij Atherton

Het modellengamma bij Atherton is duidelijk: een downhiller genaamd AM 200M, de Enduro AM 150 en sinds eind 2022 nu ook de trailbike AM 130 – dat is het. De afkorting AM staat voor “additive manufacturing” en onthult, naast de prominente stamboom, het tweede hoogtepunt van de fietsen uit het Verenigd Koninkrijk. Dit komt omdat de frameconstructie is gebaseerd op individuele carbon buizen, die bij elkaar worden gehouden door twaalf 3D-geprinte titanium sleeves. Deze hybride oplossing van titanium en koolstofvezels combineert de sterke punten van beide materialen. Titanium wordt gebruikt op plaatsen die in verschillende richtingen worden geladen. In gebieden met rechte belastingen tonen de ronde buizen van carbon hun sterke punten, omdat ze maximale stabiliteit garanderen met een minimaal gewicht. Ook goed: dankzij dit ontwerp kunnen de Athertons hun klanten naast 22 verschillende standaardmaten ook individuele frames aanbieden. Daarnaast geven de Britten hun trailbike onbeperkt bikepark-goedkeuring ondanks de krappe veerweg. Dat de ontwikkelaars het volste vertrouwen hebben in de socketconstructie blijkt ook uit de levenslange garantie. Zoveel exclusiviteit heeft natuurlijk ook een prijs. De frameset alleen al kost 3955 euro. Maar genoeg van de flauwe theorie.

Lees ook:   Special Sustainability: Hoe kan fietsen nog beter zijn voor het milieu?
Blikvanger: ronde buizen en mouwen. Sommigen zeggen verfrissend anders, anderen ouderwets – het uiterlijk van de Atherton-fietsen polariseert.Foto: Max Fuchs

Blikvanger: ronde buizen en mouwen. Sommigen zeggen verfrissend anders, anderen ouderwets – het uiterlijk van de Atherton-fietsen polariseert.

Atherton AM 130.x: Rijke rijervaring met slechts 121 mm veerweg achteraan

In de praktijk kenmerkt de trailbike zich door de Atherton-typische DW-6 achterdriehoek. De naam is bedoeld om chassis meesterbrein Dave Weagle te herdenken. Het bevindt zich achter de zes-gewrichts achterste driehoek kinematica. Het reactievermogen maakte een eersteklas indruk op alle testrijders. Of het nu bergop of bergaf is, de achterkant genereert uitstekende tractie in elke situatie. Zelfs op ruw terrein heeft een trailbike met slechts 121 millimeter veerweg (BIKE-meting) een ongewoon rijke rijervaring. De vlakke stuurhoek van 64,8 graden en het lange bereik zorgen voor de nodige soepelheid. Het hoge front plaatst de bestuurder altijd zelfverzekerd achter het controlecentrum, zelfs bij steile afdalingen. We waren ook aangenaam verrast door het harmonieuze samenspel met de veel langere 150 Fox Factory voorvork.

Uitstekend onderhoudsgemak: alle kabels in het frame lopen door geleidebuizen.Foto: Max Fuchs

Uitstekend onderhoudsgemak: alle kabels in het frame lopen door geleidebuizen.

Zwakke punten bergop

De kandidaat Atherton AM 130.X heeft zwakke punten in de uphill. Door de combinatie van korte achterkant en hoge voorkant moet je op steile beklimmingen actief vechten tegen het stijgende voorwiel. Een stuur met minder stijging zou dit kunnen verhelpen. Bovendien maakt het hoge totaalgewicht het moeilijk om levendige starts te maken op belangrijke technische punten. Op lange beklimmingen maakt men graag gebruik van de platformfunctie op de demper. Anders gaat de achterkant bij elke draai van het pedaal op de knieën.

Lees ook:   trek 800 mountainbike

De AM 130.X als sVrolijke metgezel in het bikepark

Dit betekent dat het gebruiksbereik van de Atherton trailbike beperkt is tot minder pedaalintensieve tochten, jump-heavy trails of bochtig terrein. Dit is waar de AM 130.X echt bloeit onder de dictaten van speelse piloten. Dankzij de zeer korte liggende achtervork en veel steun in het onderstel kun je met de Atherton ravotten als een springende muis door het terrein. Handleidingen, trucs en sprongen – dit alles is een van de paradedisciplines van de AM 130. Dit betekent dat de rijervaring met Atherton’s leuke voertuig zelfs onze aanvankelijke verwachting ver overtreft.

Voor meer grip zouden we Conti's endurance compound aan de voorkant inruilen voor een model met een zachte compound.Foto: Max Fuchs

Voor meer grip zouden we Conti’s endurance compound aan de voorkant inruilen voor een model met een zachte compound.

Conclusie over de Atherton AM 130.X door Peter Nilges, BIKE test manager:

De Atherton AM 130 is de perfecte speelkameraad voor newschool jibbers. De bikepark release maakt zelfs vette stunts mogelijk. Ons absolute hoogtepunt: de geweldige achterdriehoekfunctie. Daarnaast maakt de trailbike ook naam met zijn ongewone constructie.

Peter Nilges, BIKE Test ManagerFoto: Max Fuchs

Peter Nilges, BIKE Test Manager

Technische gegevens en bladmuziek voor de Atherton AM 130.X

Fabrikant

 • Prijs: 7410 Euro¹
 • Beschikbaar via postorder
 • Frame Materiaal: Carbon / Titanium
 • Bereik framemaat: 410–530 mm (490 mm)

Meetgegevens

 • Gewicht (zonder pedalen): 15 kg
 • Frame gewicht. 3177 gr
 • Gewicht wielen: 5228 g
 • Acceleratie wielen: 4196 kg x cm²
 • Breedte stuur:: 800 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 45 N/mm

Uitrusting

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 22.5 van 30
 • Efficiëntie van het chassis: 14 van de 20
 • Rolweerstand: 12 van 15
 • Gewicht: 2 van 20
 • Traagheidswielen: 4 van de 10
 • Bidonhouder: 5 van 10
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 27 van 30
 • Voorwielophanging: 15 van de 15
 • Achterwielophanging: 19 van 20
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 12.75 uit 15
 • Grip op de band: 12 van de 15
 • Rijstabiliteit: 3 van de 10

TOTAAL BERGOP: 59,5 UIT 105

TOTAAL: 98.75 UIT 115

Onderhoudsgemak: goed

BIKE testresultaat²: zeer goed 182 van de 250 punten

Atherton AM 130.X - Geometrie gegevensFoto: BIKE testafdeling

Atherton AM 130.X – Geometrie gegevens

Atherton AM 130.X - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Atherton AM 130.X – Kenmerken

Atherton AM 130.X - Veereigenschappen: Door de succesvolle achterdriehoek is de verschillende slag bij de voorvork en achterkant nauwelijks merkbaar.Foto: BIKE testafdeling

Atherton AM 130.X – Veereigenschappen: Door de succesvolle achterdriehoek is de verschillende slag bij de voorvork en achterkant nauwelijks merkbaar.

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).

Dit is Atherton

De Athertons hebben altijd hun eigen ding gedaan: hun eigen downhill team, hun eigen videoseries en hun eigen evenementen. Omdat de drie broers en zussen tijdens hun racecarrière al ervaring konden opdoen met de ontwikkeling van fietsen, richtte het trio in 2019 ook een eigen merk op. Atherton Fietsen. Het productieconcept: 3D-geprinte titanium sleeves en ronde buizen van carbon. De productie van de titanium onderdelen en de assemblage met de carbon buizen worden door de nieuwkomers direct op het hoofdkantoor in Machynlleth in Wales uitgevoerd.

Source link