Alle mountainbikes tot 5000 euro: YT Jeffsy Core 4 Review

Het huidige frameplatform van de Jeffsy bestaat al vier jaar. Sindsdien heeft de all-mountain bike van het in Forchheim gevestigde bedrijf alleen een facelift gekregen in de vorm van nieuwe kleur- en uitrustingsvarianten. De Core 4-variant die we hebben getest, is het topmodel. Voor 4999 euro heeft de Jeffsy een Fox Factory chassis met 150 millimeter veerweg, een Sram X01 Eagle versnellingspook en aluminium wielen van DT Swiss. Dit betekent dat de robuuste all-mountain bike 14,4 kilo weegt zonder pedalen – de op één na beste waarde in vergelijking.

Een nadere blik op de apparatuur maakt het duidelijk: YT doet geen concessies aan de prestaties bergafwaarts. Net als bij Specialized, Radon en Focus worden aan de voor- en achterzijde 200 remschijven gebruikt. Een solide kettinggeleider is ook aan boord. Op het voorwiel genereert de Maxxis Minion DHR enorme tractie in de zachte MaxxGrip rubbercompound. Terwijl een Fox Float-X-schokdemper aan de achterkant wordt gebruikt, verzacht een Fox 36-verende voorvork met multi-instelbare Grip2-cartridge de klappen op het voorwiel. De achterkant is gemakkelijk te slikken, maar biedt een relatief grote hoeveelheid tegensteun bij het duwen in bermen of bij het wegduwen bij sprongen.

De rijpositie bevalt meteen. Door het matige bereik en de steile stuurhoek is de YT Jessy Core 4 intuïtief en zonder lange gewenningstijd te berijden. In combinatie met de kortste wielbasis blijkt de MTB de levendigste kandidaat op bochtige paden. Op ruwe volgas passages zorgen de langere en vlakkere geometrieën van de concurrentie echter voor meer veiligheid. Dankzij de compacte zitpositie overleef je lange dagen in het zadel. De achterste driehoek schommelt slechts licht in open modus.

Lees ook:   BIKE Festival Riva 2023: Marathon en meer - de hoogtepunten Dag 2

¹Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).

²Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.