Alle mountainbikes tot 5000 euro: Specialized Stumpjumper Evo in de test

Met een totaalgewicht van slechts 14,3 kilo start de Specialized Stumpjumper Evo Comp als lichtste fiets in deze vergelijking. De Amerikanen slagen daarin vooral door het lichtframe. Want qua uitrusting is de fiets een van de zwakkere kandidaten, samen met de concurrentie van Scott en Marin. De versnellingen worden op de “Stumpi” gewisseld via Sram’s eenvoudige GX-groep. De aluminium cockpit komt uit eigen productie. Hoewel het chassis afkomstig is van Fox – maar alleen van de goedkope Rhythm-lijn. Aan de andere kant rolt de Specialized Stumpjumper op zeer solide banden. De grip en het rolgedrag van de eigen rubbers zijn even overtuigend.

Bergop kan de achterste driehoek van de Specialized Stumpjumper Evo echt zeer vermogensneutraal worden getrapt, wat in combinatie met het lage gewicht zorgt voor eersteklas voortstuwing. De motor hoeft de Scott dus alleen maar te laten trekken in het bergopklassement. Bergaf maakt de Specialized indruk met zijn gemakkelijk te slikken en tractieve achterdriehoek. De mix van comfort en tegensteun past perfect. In combinatie met de vlakke stuurhoek en de zeer diepe trapas blijft de kandidaat letterlijk aan de grond plakken en genereert hij massaal gladheid. Alle testers hielden ook van de rijpositie. Je staat laag achter de kuip en mooi centraal op de fiets. Op deze manier kan het intuïtief door het terrein worden geleid.

De eenvoudige Rhythm-verende voorvork pareert ook harde slagsequenties behoorlijk, maar de Fox-vorken met Grip2-cartridge op YT, Radon en Cube kunnen veel beter worden afgestemd op de rijstijl van de rijder. Tot slot lof voor de servicevriendelijkheid. Hier is de Stumpjumper de enige fiets die groen licht heeft gekregen in onze All Mountain Bike Test.

Lees ook:   21. Adventskalender Deur: Hyperice - Massage Gun

¹Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).

²Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.