Alle mountainbikes tot 5000 euro: Cube Stereo One55 C:62 SLX 29 in test

Een 1,5 graden vlakkere balhoofdhoek, 20 millimeter meer bereik en een diepere trapas – Cubes All Mountain onderging een radicale transformatie voor het modeljaar 2023. Met de geometrie-update is de One55 duidelijk een all-mountain van de downhill-zware variëteit. De lange wielbasis en vlakke voorkant zorgen voor een zeer hoge mate van rijveiligheid op hogesnelheidspassages en steil terrein. De veelzijdige instelbare Fox-ophanging met de X2 Enduro-schokdemper laat geen twijfel bestaan over de downhill-vaardigheden van de Cube One55.

Hoewel het niet een van de fietsen is met de meeste veerweg in de groepstest met 150 millimeter veerweg aan de achterkant en voorkant, getuigde onze testploeg van de meest soevereine chassisprestaties van de One55. Cube maakt ook geen compromissen als het gaat om bandenkeuze en specificeert een 2.5 Maxxis Assegai in de zachtste rubbersamenstelling op het voorwiel. Dit draagt soms voor een groot deel bij aan de overwinning van de Kubus in het downhill klassement.

Met een framegewicht van 2614 gram neemt de kandidaat ook de leiding in deze ranking. Zo belandt de Cube, ondanks het zware materieel bergafwaarts, qua totaalgewicht nog steeds in het middenveld.

Door de comfortabele zitpositie zet je geen beste tijden bergop, maar kun je toch op een ontspannen manier lange beklimmingen beklimmen – net zoals het hoort voor een all-mountain.

Als u op zoek bent naar technische uitdagingen op de helling, profiteert u van de aangenaam steile zithoek. Dit verschuift het zwaartepunt naar het voorwiel en vergemakkelijkt de controle. Als je niet graag een rugzak meeneemt, zul je blij zijn met een extra bevestigingspunt op de bovenbuis en het opbergvak in de onderbuis.

Lees ook:   Banden: Specialized Butcher + Eliminator – Allround combinatie in praktijktest

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk.

BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).