E-fullys onder de 5500 euro: Vitus E-Sommet VR in de test

Als je op zoek bent naar uitdagende afdalingen, bikeparkexcursies en grote sprongen, dan is de E-Sommet VR de juiste keuze. Onze praktijktest laat zien dat met deze e-enduro iemand goed heeft nagedacht over de behoeften van gravity bikers. Voor 4500 euro is dit pakket ongeëvenaard. Er moeten compromissen worden gesloten in de
Maak drive. Shimano’s oude E7000 motor levert merkbaar minder stuwkracht en is tegelijkertijd zwaarder en groter dan de EP8. Daarnaast is er een kleine 500 Wh accu. De zitpositie heeft een sportieve touch. Steile paden bergop zijn niet het sterke punt van de fiets. Naast de zwakkere motor is de geometrie niet ontworpen voor vervelend klimmen. Eenmaal boven begint de paradediscipline van de E-Sommet. In de afdaling ben je dankzij de diepe trapas aangenaam geïntegreerd achter het hoge front. Dit geeft veel veiligheid op steile stukken. Het lage zwaartepunt zorgt ook voor uitstekend bochtenwerk.

De geometrie van de E-Sommet is geslaagd, voor enduro-omstandigheden zijn de stuurhoek en wielbasis matig. Samen met de korte liggende achtervork leidt dit tot een speels weggedrag. De fiets kan gemakkelijk in de bunny hop of op het achterwiel worden getrokken, waardoor hij bijzonder geschikt is voor actieve rijders die niet alleen onhandig over stenen velden willen rommelen. Het chassis biedt veel reserves en tegensteun. Het bodemloze stofzuigergevoel komt niet naar boven. De sterke Maxxis-banden met robuust karkas en zachte rubbersamenstelling zijn geen vanzelfsprekendheid, zelfs niet in de high-end competitie. Ook sterk: De fiets is erg stil op de afdaling, wat er erg waardevol uitziet.

¹ De actieradiushoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 90 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

Source link