Accucompressoren: Fietsbanden snel en zweetvrij oppompen

Om een slappe 42 mm band in minder dan twee minuten naar een volle zes en een halve bar te brengen zonder een druppel zweet te verliezen of zonder op snelheid te komen, dat klinkt geweldig. Pompondersteuning is nog gelukkiger voor degenen die een hele vloot fietsen moeten meenemen om de juiste druk te bereiken – bijvoorbeeld voor een groeps- of familierit. Standaard zijn compacte handpompen of efficiënte vloercompressoren beschikbaar voor het oppompen van fietsbanden. Sommige zijn vrij omvangrijk en vergen het hele lichaam, andere niet zozeer in termen van pompprestaties en eerder nog inspannender. Dus waarom zou u geen helper op batterijen in de kofferbak plaatsen of de elektrische pomp naast de haak voor de fiets in de garage plaatsen?

>> 10 vloerpompen voor mountainbikers in vergelijking.

Batterijcompressoren: het beste alternatief voor hand- en vloerpompen?

Er zijn geen accucompressoren specifiek voor fietsen, maar u kunt gebruik maken van het assortiment gereedschaps- of elektronicamerken. Van een tiental apparaten die in dit land beschikbaar zijn en die ook voldoende druk voor een fiets zouden kunnen genereren, hebben we er zes besteld. Belangrijk: Ze zijn niet allemaal uitgerust met een accu, soms moet deze apart worden aangeschaft, tenzij je al een accugereedschap van hetzelfde merk hebt. Dit is ook mogelijk over merken heen, met een CAS-afdichting passen de stroombronnen ook op elkaar, ongeacht de fabrikant.

De pompkoppen van alle testapparaten zijn ontworpen voor autoventielen, ook wel Schrader-ventielen genoemd, die momenteel op bijna de helft van alle fietsen in de fabriek te vinden zijn. Voor alle anderen werd elk apparaat echter geleverd met een adapter voor de klassieke Dunlop-fietsventielen of sportieve Sclaverand-aansluitingen.

Hardheidsgeval fietsbanden?

Je zou het misschien niet per se denken, maar fietsbanden zijn niet heel eenvoudig als het gaat om de eisen die aan een pomp worden gesteld. Zelfs op vrachtwagens met 40 ton wordt geen hogere druk toegepast. De overgrote meerderheid van de moderne fietsbanden in de toersector kan worden opgepompt met maximaal zes en een halve bar, in de wielersport zijn negen bar en meer realistisch. Zeer weinig mensen profiteren van deze maximale drukken, maar als u geld gaat uitgeven aan een compressor, moet deze op zijn minst het potentieel hebben. Op één uitzondering na liggen de door de fabrikant opgegeven maximale drukken van de batterijcompressoren daarom ook in het bereik van tien of elf bar.

Maar lucht comprimeren met zoveel mogelijk kracht is een talent dat alleen zo’n apparaat kan hebben. Door gebruik te maken van verschillende pompcilinders kan hetzelfde motorvermogen worden gebruikt om veel volume of meer maximale druk te genereren. Naast de voeding en het wattage van de motor zijn de algehele prestaties van een elektrische compressor voornamelijk gerelateerd aan de lengte en diameter van de pompzuiger; Moeilijk te zien van buitenaf. Vuistregel: hoe groter de diameter van de cilinder, hoe minder druk deze kan genereren voor hetzelfde motorvermogen, maar het pompvolume per slag en dus het debiet per tijd neemt toe. Andersom geldt dit natuurlijk ook.

Lees ook:   witte mountainbike banden

Zo hebben we de accucompressoren getest

Ondanks deze correlaties waren we verrast om heel verschillende resultaten te zien in de vergelijkingstest van de batterijcompressoren, zelfs wanneer deze twee kenmerken werden vergeleken. Zo zijn er specialisten voor hoge drukken op racefietsbanden of SUP boards en die vooral bij grote volumes zoals in zwembaden of luchtbedden blinken. Bosch, Einhell en Black & Decker presteerden verrassend goed.

Om de pompprestaties te testen, gaven we de kandidaten twee taken, die elk zoiets als extremen vertegenwoordigden in termen van druk en volume: we lieten ze een lege racefietsband op tijd oppompen tot acht bar, en hetzelfde pompsysteem moest een lege zitbal vormen met ongeveer 1150 liter lucht tegen de klok. We hebben ook het volume in elk geval gemeten. Eerlijkheidshalve zijn voor beide tests de pompkoppen gebruikt. Er moet echter worden opgemerkt dat de apparaten van B&D, Metabo en Einhell extra “ventilatorblazers” hebben, die nog betere waarden zouden hebben bereikt met een dikker luchtkanaal met een brede sproeieropening. Trouwens, naast de fietsadapters werden alle modellen geleverd met tips voor ballen, matrassen, enz.

Eenvoudig testcentrum: Vul de zadelbal en pomp racefietsbanden (RR) op, een uitdaging voor compacte apparaten!Foto: Horst FadelEenvoudig testcentrum: StoelVul de bal en pomp racefietsbanden (RR) op, veeleisend voor compacte apparaten!

Bijzonderheden van accucompressoren

Naast de werkelijke pompwaarden vielen ook andere kwaliteiten op in de test, het compacte Bosch-apparaat past bijvoorbeeld in elk dashboardkastje, dat van AGT zelfs in een jerseyzak in geval van nood. U hoeft de apparaten tijdens het pompen niet te bewaken met digitale bediening en display, ze schakelen gewoon uit bij ingestelde druk en u hoeft niet lang met uw vinger op een knop te blijven. Vooral binnenshuis is het loopgeluid ook een doorslaggevende factor voor het gebruiksgemak.

Wat de levensduur van de batterij betreft, hoeven fietsers zich helemaal geen zorgen te maken. Enkele tientallen fietsen zouden met één lading kunnen worden opgeblazen, alleen het handheld-apparaat van AGT zou in de tussentijd op het net moeten worden aangesloten, de stroom is gemakkelijk genoeg voor het gezinswagenpark. En ook al is een tiende van een bar niet belangrijk voor fietsen buiten extreem gebruik, zowel de digitale als de analoge manometers gaven de druk aan met een maximale afwijking van 0,1 bar. Naast de geteste waarden hangt het uiteindelijk van de afmetingen, de prijs en extra functies af welk apparaat het meest geschikt is voor de fietsliefhebber. Volgens onze tests zijn de beste allrounders waarschijnlijk Einhell en Black & Decker, de bikertip is de goedkope peuter van AGT.

>> Hier vind je een overzicht van andere fietspomptesten.

De 6 accucompressoren in detail

Bosch Universele Pomp 18V

Accucompressoren: Bosch Universele Pomp 18VFoto: BoschAccucompressoren: Bosch Universele Pomp 18V

Kerngegevens

 • Prijs compressor: 73,49 euro >> hier beschikbaar
 • Batterij + oplader: 79,99 euro
 • Gewicht: 1.54 kg
 • Statistieken: 26 x 20 x 7 cm
 • Capaciteit van de batterij*: 18 V / 2,0 Ah / 36 Wh
 • Vermogen/uitgang*: 30 liter/min
 • Volume**: 73 dB
 • Zitbal 0 tot 1 bar: 5:09 min
 • RR 0 tot 8 bar: 0:28 min
 • Maximale druk*: 10,3 staaf
 • Accessoires/Extra’s: analoog verlichte manometer, LED-lampje, uit-vergrendelingsknop, opzetstukken voor AV, SV en DV, kogel- en LuMa-tip, oplaadindicator

Behandeling

Het compacte apparaat ligt als een decoupeerzaag in de hand, slang en adapter zijn netjes geïntegreerd. De pompprestaties zijn geweldig en de druk ondanks anaal. Manometer kan fijn gedoseerd worden. Als handheld-apparaat kun je bijzonder goed bij fietsen op de fietsendrager komen, maar de hoofdschakelaar (rood) kan alleen in de UIT-stand worden vergrendeld, wat betekent dat je met veel pompwerk lang met de wijsvinger moet vasthouden. De accucapaciteit van het 2 Ah-model is gemakkelijk genoeg voor een heel wagenpark.

Lees ook:   YT Jeffsy: Met de 27-inch Primus is het trio compleet

Resultaat

Het Bosch-apparaat heeft de beste hardware en de beste power-to-size-verhouding. Zonder een vooraf instelbare druk of een vergrendelbare hoofdschakelaar zijn luchtbedden en dergelijke moeilijk te vullen om “vermoeide” fietsbanden snel en nauwkeurig onder druk te zetten, maar het beste thuisapparaat in de test en vrij stil.

Revolt Powerpack 12V

Accucompressoren: Revolt Powerpack 12VFoto: OpstandAccucompressoren: Revolt Powerpack 12V

Kerngegevens

 • Prijs compressor: 66,99 euro >> hier beschikbaar
 • Batterij + oplader: geïntegreerd
 • Gewicht: 3.82 kg
 • Statistieken: 23 x 14,5 x 30 cm
 • Capaciteit van de batterij*: 12 V / 9 Ah / 108 Wh
 • Vermogen/uitgang*: N.V.T
 • Volume**: 77 dB
 • Zitbal 0 tot 1 bar: 11:08 min
 • RR 0 tot 8 bar: 0:48 min
 • Maximale druk*: 17 bar (10,5 bar)
 • Accessoires/Extra’s: groot LED-lampje, 12V-aansluiting, USB-poort, anaal. Manom., 220V en 12V laadkabel, jumpstarter (300 A), adapter voor DV, SV, ballen, LuMas

Behandeling

Naast de compressor en de geïntegreerde accu bevat de praktische box twee klemmen voor het starten van de auto, evenals een werklamp inclusief waarschuwingsmodus, een USB-oplaadpoort en een 12 V-aansluiting. De behuizing en compressor zijn niet hightech, maar qua prijs meer dan goed. De pomp loopt stroef, maar drukt goed tot zo’n 9 bar, waarboven hij zichzelf een beetje “martelt”. Zonder uitschakeling bij ingestelde druk moet u de manometer in de gaten houden. Matrassen en dergelijke kosten tijd.

Resultaat

De alleskunner uit de automobielsector is meer een vliegende start met een compressor als additief dan andersom, maar de pomp op het wiel doet het best goed. Het loopgeluid is een beetje ruw en de behuizing is vrij onpraktisch voor de vrij korte buis, maar het is een echte pechhulp op de auto, fiets of in de garage – en de prijstip!

Black & Decker 11 Bar Compressor

Batterijcompressoren: Black & Decker 11 Bar CompressorFoto: Black & DeckerBatterijcompressoren: Black & Decker 11 Bar Compressor

Kerngegevens

 • Prijs compressor / accu + lader: Complete set: 159,95 Euro
 • Gewicht: 2,49 kg (incl. accu)
 • Statistieken: 26 x 16,5 x 19,5 cm
 • Capaciteit van de batterij*: 18 V / 2 Ah / 36 Wh
 • Vermogen/uitgang*: 12 liter/min
 • Volume**: 79 dB
 • Zitbal 0 tot 1 bar: 5:56 min
 • RR 0 tot 8 bar: 0:53 min
 • Maximale druk*: 10,3 staaf
 • Accessoires/Extra’s: digitale manometer, vooraf ingestelde bediening, kogelnaald, 220 V netstekker, 12 V stekker, DV- en SV-adapter, LuMa-tip, extra volumeventilator

Behandeling

De B&D is ook verkrijgbaar als set inclusief accu en oplader, zodat hij autonoom, op de auto en 220 V netstroom te bedienen is. Ondanks 79 db best aangenaam geluid, vooral in ventilatormodus, b.v. op matrassen. Het display en de knoppen zijn klein, maar snel toegankelijk is voldoende. De pompprestaties zijn vergelijkbaar met die van Einhell, maar het apparaat is compacter, de kleinere batterij zou alleen onderuitgerust zijn op vier lekke banden. Kabels en slangen zijn vrij kort, maar netjes.

Resultaat

Flinterdun inferieur in de allround klasse, waarbij de lange 12V-kabel en de compacte afmetingen zeer geschikt zijn voor gebruik op of in de auto. Vanaf 6,5 bar werkt de compressor hoorbaar harder en iets langzamer, als racefietspomp dus eerder tweede keus, alle andere waardes inclusief de prijs inclusief de accu zijn geweldig.

AGT ALP-155

Batterij compressoren: AGT ALP-155Foto: AGTBatterij compressoren: AGT ALP-155

Kerngegevens

 • Prijs compressor: 49,99 euro >> hier beschikbaar
 • Batterij + oplader: geïntegreerd
 • Gewicht: 0,45 kg
 • Statistieken: 15,5 x 7,5 x 4 cm
 • Capaciteit van de batterij*: 3,7 V / 4 Ah / 14,8 Wh
 • Vermogen/uitgang*: 20 liter/min.
 • Volume**: 77 dB
 • Zitbal 0 tot 1 bar: > 15:00 min.
 • RR 0 tot 8 bar: 1:56 min.
 • Maximale druk*: 10,3 staaf
 • Accessoires/Extra’s: USB-oplaadkabel, display met achtergrondverlichting, balpunt, 2 LuMa-mondstukken, AV-opzetstuk, textieletui
Lees ook:   Scott Patron ST eRide 900 Tuned Review: de All Mountain E-MTB in ultieme stijl?

Behandeling

Een batterijcompressor met LED-licht en digitale bediening in een apparaat zo groot als een mobiele telefoon uit de jaren 90 is geweldig, en het is begrijpelijk dat zowel de batterijcapaciteit als de luchtopbrengst ver onder de concurrentie liggen. Aan de andere kant past de ALP-155 in een jerseyzak en dashboardkastje en heeft hij geen probleem met drukken tot 10 bar, meer heeft geen racefiets nodig! De korte slang stoort niet vanwege het lage gewicht, hang hem gewoon aan het ventiel. Programmeren is super eenvoudig.

Resultaat

Het apparaat van AGT is hoogstwaarschijnlijk de specialist voor fietsen en ballen. De dappere kleine auto perst met veel kracht, zelfs volumineuze banden van meer dan 50 mm breed het doet het in 3:00 min. Afmetingen, gewicht en graafkracht. Display maakt de bediening ideaal. Als je “slechts” wielbanden hebt om op te pompen, kun je hier veel werk uitbesteden!

Einhell Pressito 18/25

Batterij compressoren: Einhell Pressito 18/25Foto: EinhellBatterij compressoren: Einhell Pressito 18/25

Kerngegevens

 • Prijs compressor: 94,95 euro >> hier beschikbaar
 • Batterij + oplader: 79,90 euro
 • Gewicht: 2,2 kg (incl. batterij)
 • Statistieken: 34 x 14 x 28 cm
 • Capaciteit van de batterij*: 18 V / 4,0 Ah / 72 Wh
 • Vermogen/uitgang*: 17 liter/min.
 • Volume**: 77 dB
 • Zitbal 0 tot 1 bar: 4:50 min
 • RR 0 tot 8 bar: 0:31 min
 • Maximale druk*: 11 bar
 • Accessoires/Extra’s: Digitale manometer, vooraf ingestelde werking, Adapter voor AV, DV en SV, Kogelpunt, Luma-mondstuk, Extra blazer met slang voor volume

Behandeling

Net als de AK 18 heeft de Pressito aparte luchtkanalen voor druk of volume. Bediening via vooraf ingestelde drukken of één. De modus is intuïtief, het opbergen van accessoires ideaal. De gekozen accu is bijna overgedimensioneerd voor gebruik op de fiets. De compressor kan snel hoge drukken en uitgangsvolumes opbouwen, zelfs zonder de extra leiding met groot volume, beide testtijden zijn van topklasse en bij een laag gewicht.

Resultaat

Met de toptijden in alle tests en het uitgebreide assortiment accessoires is de Einhell de allrounder op het testveld. Het digitale display en de automatische uitschakeling bij het bereiken van de doeldruk zorgen voor veel gebruiksgemak. Beste “pompprestaties” voor een acceptabele prijs, hoewel het loopgeluid en het gevoel het niet helemaal bijhouden.

Metabo AK 18 Multi

Accucompressoren: Metabo AK 18 MultiFoto: MetaboAccucompressoren: Metabo AK 18 Multi

Kerngegevens

 • Prijs compressor: 145 Euro >> hier beschikbaar
 • Batterij + oplader: 164,10 euro
 • Gewicht: 2,9 kg (incl. batterij)
 • Statistieken: 25 x 18 x 30 cm
 • Capaciteit van de batterij*: 18 V / 4,0 Ah / 72 Wh
 • Vermogen/uitgang*: 16 liter/min
 • Volume**: 68 dB
 • Zitbal 0 tot 1 bar: 10:46 min
 • RR 0 tot 8 bar: 0:40 min
 • Maximale druk*: 11 bar
 • Accessoires/Extra’s: 2 V-laadkabel, werklamp, extra slang met groot volume en punt, DV-, SV- en AV-koppen, 2-weg batterijniveau-indicator, kogelnaald

Behandeling

De AK 18 springt vooral in het oog door zijn gebruiksgemak, geweldige weergave en opgeruimde uiterlijk, terwijl het oor blij is met het minste pompende geluid. Het lijkt meer ontworpen te zijn voor maximale druk, zelfs over de dikkere kabel was het volume lager dan bij de Bosch, maar het is volledig voldoende voor fietsen. Mocht de accu onderweg leeg zijn, dan heeft het model een 12 volt aansluiting voor auto’s. De pompslang is lang genoeg en opgeborgen.

Resultaat

De talenten van de Metabo liggen duidelijk in de fiets- en autosector, waar hij maximaal gebruiksgemak biedt, hij kan ook zelfstandig matrassen of zwembaden vullen, maar daar duurt het lang voor. Ideaal als snel hulpmiddel bij slappe fietspantoffels. Als je echter nog geen CAS-batterij hebt, moet je te diep in de buidel tasten.

*Specificaties van de fabrikant** gemeten aan de voorkant op een armlengte afstand van het apparaat