$ 17,500 duur – Clemens Kaudela’s eerste razernij: “Ik kom terug!”

Freeride-pro Clemens Kaudela uit de buurt van Wenen is de eerste Oostenrijker die deelneemt aan de Red Bull Rampage. Zijn deelname leverde hem zijn videomontage “The Minister” op, waarin Clemens de verste step-down drop in Utah sprong. We spraken met Clemens over lange rekeningen, jetlag, tijdsdruk, hartslagen en waarom het uiteindelijk niet ging zoals hij zich had voorgesteld.

FREERIDE: Heb je de Rampage een beetje opgewerkt?
Clemens Kaudela: Ja. Meteen daarna ging ik op vakantie naar Californië. Ik dacht vaak na over wat er goed ging en wat er fout ging. Ik ben er echter nog niet aan toegekomen om de herhaling te bekijken. Niet alleen mijn runs, maar allemaal. Want tijdens de wedstrijd merk je er niets van. Maar ik heb veel geleerd en nu weet ik wat ik volgend jaar beter wil doen.

Je zei dat het een droom was om überhaupt uitgenodigd te zijn. Hoe is het eigenlijk om je koffers te pakken en in het vliegtuig te stappen?
Het was pure vreugde, van begin tot eind. Natuurlijk was er ook stress of alles wel goed zou komen, of de fietsen allemaal zouden aankomen. Maar mijn team was geweldig met de gebroeders Ruso als Digger en Syo Van Vliet als persoonlijke fotograaf. De sfeer in de groep was geweldig en ik had het gevoel dat ik al mijn huiswerk had gedaan.

Zijn jullie er als team samen naartoe gevlogen?
We ontmoetten elkaar in Las Vegas, huurden een vrachtwagen en reden samen naar Uath naar het gehuurde appartement.

Moet je dit allemaal zelf organiseren en betalen?
Ja, je moet alles zelf doen. En betaal uit eigen zak. Pas als je gezond op de Riders-meeting verschijnt, krijg je een cheque van 9000 dollar.

Is dat genoeg?
Nee, nooit. Ik kan je precies vertellen wat mijn Rampage-deelname heeft gekost: $ 17.500.

Het is eigenlijk een slim concept, de Rampage. Je laat de ruiters alles organiseren, betalen ervoor en je eigen geweldige show hebben.
Wat dat betreft ben ik het met u eens. Aan de andere kant zijn er ook evenementen zoals de Erzberg Rodeo, waar je niets van de organisator krijgt. Maar dat is ook wat de Rampage zo aantrekkelijk maakt om deze stoere mannenuitdaging aan te gaan. Daarin ligt de uitdaging: Je staat acht dagen in de woestijn En je moet alles zelf organiseren, je moet je training organiseren, die veel te kort is, en dan is het al de finale.

Je kon dit goed zien bij Brendan Fairclough in zijn YouTube-clips. Heb jij ook zo’n YouTube-reportage gemaakt?
Nee, ik heb zelf geen YouTubing gedaan, daar had ik geen tijd voor. Maar de Ruso hebben een vlog op hun site staan, dus ik krijg een goede indruk van hoe het ging tijdens mijn Rampage deelname. Daar zie je het dagelijkse leven van Rampage.

Jetlag, spoorbouw, terrein – wat was bijzonder moeilijk voor u in Utah?
Ik had een goede indruk door mijn Ministerieel project, die ik in Utah heb gefilmd. Dus ik wist ongeveer wat ik kon verwachten. De jetlag was beheersbaar, we waren vroeg op, dus vroeg opstaan was gemakkelijk. Je moet er om 7.30 uur zijn, dus het is aangenaam koel om te werken, want ’s middags brandt de zon bij 30 graden onder. De moeilijkheid zit hem in het inschatten van wat je precies op tijd kunt bouwen en of het uiteindelijk gaat lukken. Daar ligt mijn kracht, want ik heb veel ervaring als circuitbouwer.

Er waren enorme verschillen. De lijn van Fairclough leek een enorme hoeveelheid werk met zich mee te brengen, wat pure mijnbouw was. Emil Johansson, aan de andere kant, leek een lijn te hebben genomen die al was gebouwd.
Emil nam de lijn van Brett Rheeder over en veranderde niet veel. Bienve (Best Trick Winnaar Bienvenido Aquada Alba, red.) nam een reeds voltooide lijn. De gedachte kwam ook bij mij op. Maar ik kan niet de slopestyle-trucs doen die Brett en Emil beheersen zoals een flip can dat kan over een vlakke drop. Daarom zou ik er slecht hebben uitgezien aan de lijn. Ik wilde iets voor mezelf bouwen dat mijn sterke punten zichtbaar zou maken. En uiteindelijk had ik een behoorlijk geweldige lijn.

Lees ook:   Focus Sam² 2023: Ga groot! E-Enduro voor het extreme

Vorig jaar was je er als graver voor Szymon Godziek. Nu als chauffeur. Wat was het verschil?
Als je er alleen als graafmachine bent, hoef je geen energie te besparen. Je kunt vol gas scheppen. Als bestuurder daarentegen moet je je krachten sparen. Niet alleen dat je de volgende dag weer de kracht hebt voor de grondwerken, maar ook dat je de kracht hebt om de grondwerken te doen.Je hebt genoeg energie om de stunts te trainen. Voor het proefspringen heb je 100 procent vermogen nodig. Dat zorgt voor veel druk.

Hoe ging je om met de druk? Kun je ’s nachts zelfs een oogje dichtdoen?
Ik bouw al tijden met veel tijdsdruk. Toch was de stress hoog. Ik heb bijvoorbeeld een stunt aan de top van mijn lijn nagebouwd, Dylan Stark had het het jaar ervoor gebruikt. Ik zag meteen dat dit veel werk ging worden. En in feite werkte de sprong alleen aan de vooravond van de finale.

En: ’s nachts kunnen slapen?
Ik had overwogen om slaappillen te nemen. Maar dat heb ik nog nooit gedaan, dus ik heb het niet gedaan. Mijn recept: ik doe precies wat ik alle avonden voor de Rampage deed.

Wat was dat?
We dronken als team elke avond 4 à 5 biertjes, de Amerikaanse bieren zijn sowieso niet zo sterk. We hebben goed gegeten, als team een slimme grap gemaakt en daarom heb ik de nacht voor de finale heel goed geslapen. Dat verbaasde zelfs mij. Maar ik was echt goed uitgerust.

Rampage bevat rookies zoals jij, veteranen zoals Cam Zink en Kyle Strait. Hoe kan ik me dat voorstellen? Ontstaan er magazijnen?
Eens. Zinc en Strait trekken met elkaar om en doen hun ding. Ja, er worden teams gevormd. Maar strikt: Team Europa of Team USA, dat mag je niet zeggen. De chauffeurs, die ook bevriend zijn met elkaar, slaan de handen ineen. Ik ben bevriend met Fairclough, dus we zaten meestal samen tijdens de lunch. Iedereen concentreert zich op zijn lijn. Ik ben bijvoorbeeld ook bevriend met Thomas Genon, maar die was ergens anders aan het scheppen, dus ik heb hem helemaal niet gezien. Behalve tijdens de lunch.

En tijdens de lunch klopt Cam Zink je op de schouder en wenst je succes als nieuwkomer?
Zomaar. Maar ik was geen echte nieuwkomer die daar op 21-jarige leeftijd voor het eerst verscheen. Ik ken elk van de vele gebeurtenissen. De andere ruiters weten dat ik ervaring heb met bouwen. Uiteindelijk werd ik ook gerespecteerd vanwege mijn ministeriële project. Omdat nog niemand anders de sprong heeft gesprongen. Dus de vibe was: je kunt dit doen en het is cool dat je er bent.

Is de Rampage te vergelijken met het Darkfest?
Bij Darkfest heb je waanzinnig veel tijd om te trainen. Bij Darkfest zijn de landingsheuvels enorm, dus je kunt ze niet missen. En bij Darkfest zet je de stap wanneer je er klaar voor bent. Dit kan op de eerste dag zijn, het kan op dag 7 zijn. Maar met de Rampage doe je je beste zet wanneer de klok je dat aangeeft. Met de Rampage heb je nul training. Zeker in het eerste jaar. De teams die in hun tweede jaar op hun lijn zitten, kunnen beter trainen en hoeven alleen nog maar te finetunen. Ik, aan de andere kant, sprong slechts enkele van de stunts van mijn lijn in de finale, bijvoorbeeld een drop hoog in mijn lijn. Of het stuk van het starthuis naar de dropping op het slagschip – dat heb ik niet één keer gereden. Zoiets is enorm stressvol en zenuwslopend.

En je superdrop die je knock-out sloeg in de finale?
Dat is degene die ik het meest heb getraind. Zes keer ging ik er ’s ochtends heen voor de Fianle en daarna over de Canyon Gap – en het werkte geweldig. Ironie van het lot.

Lees ook:   MTB-onderdelen in een korte test: banden, schoenen, helm en rugzak in één keer

Hoe verklaar je dan je crash?
Op de een of andere manier zag ik het aankomen. Omdat ik veel te veel momentum had. Ik wist dat ik bij de eerste stap vol gas moest gaan, daarna nog een keer na een dubbele sprong. Oorspronkelijk wilde ik daar een scooter bouwen, maar er was niet genoeg tijd. Het was dus een kwestie van alle vaart eruit halen voor de val van 13,5 meter. Maar bij de finale juichen de toeschouwers, je bent gespannen, de helikopters vliegen door de lucht en dan geef je onvermijdelijk 5 procent meer vermogen. Dat was uiteindelijk drie meter te ver. Al met al werd het een val van 17-18 meter en pakte ik hem niet meer.

Bitter.
Bovendien zag ik vlak voor mijn run dat ik een technisch mankement aan de fiets had. Dat gooide me uit mijn spel. Omdat je een venster van 8 minuten hebt. Als je daar niet begint, is dat het voor jou. Zo is het nu eenmaal met een livestream event. Dus ik moest de tweede fiets halen. Het was verder de helling af. De Rusos droegen de fiets snel voor me naar boven, maar ik wist niet of ze het in die tijd zouden halen. Het is gewoon gelukt.

Een enorme stress.
Ik begon mijn eerste Rampage-run met een droge mond, buiten adem en een snelle hartslag. De reservefiets was niet optimaal afgesteld, iets te weinig druk in de banden, de vork iets te zacht. Maar daarmee moest ik welIk kan het nu aan. Misschien is dat de reden waarom de eerste blunder plaatsvond. Ik had dus maar één kans: de tweede run. Maar nu moest ik de fiets opnieuw opbouwen, van twee fietsen één optimale maken. Ik was er net klaar mee, toen het alweer tijd was voor de tweede run! Niet eens een pauze van 5 minuten.

En dan zijn er nog de drones, de helikopters, de wind.
Ik heb de drones en helikopters helemaal niet gehoord, je hebt te veel tunnelvisie, je zit in de “zone”. Maar in plaats van 13 meter springen, is 18 springen gewoon “te veel”.

Het sloeg je echt knock-out, maar je stond weer op na de horrorcrash en organisator Todd Barber was daar bij je. Wat zei hij?
Hij zei dat het mega was en: “you will be back!” Ja, ik kom terug!

Kun je erop rekenen dat je weer wordt uitgenodigd?
Ik heb er vertrouwen in. Want later kwamen de juryleden naar me toe en zeiden: “We waren het meest opgewonden over je lijn omdat het zo flagrant was. En je hebt zo goed gereden in de training, dat wilden we heel graag zien in de finale. Je moet er volgend jaar weer bij zijn.”

Al zei je: met de deelname is je droom al in vervulling gegaan.
Maar ik wil over de finish komen! Dat is het belangrijkste. Lacht.

Je zult niet meer in staat zijn om je lijn te rijden, ik heb gehoord dat de Rampage 2024 op een nieuw terrein zal plaatsvinden.
Ik weet het niet. Dat wordt alleen door de organisatoren beslist.

Kunnen mensen je sprong zien als het lukte tijdens de training?
Op mijn Insta-profiel. Maar nu wil ik een YouTube-filmpje bewerken waarin ik commentaar geef op het geheel en achtergrondinformatie geef.

Er is dit jaar veel controverse geweest. Vooral over jureren. Er werd gepleit voor een internationale jury, meer transparantie, etc. Kun je kritiek leveren of moet je vrezen dat je niet meer wordt uitgenodigd? Hoe open kun je praten?
Ik denk dat ik kritiek kan leveren, zolang het geen persoonlijke aanval is. Ik heb het gevoel dat de rechters zo goed mogelijk oordelen. Ze hebben alle regels doorlopen en weten waar welke moeilijkheden liggen. Grote hits tellen dus voor meer dan trucs en technische moeilijkheden zijn een must. Als je ze niet in je run hebt, krijg je minder punten. Bienve had bijvoorbeeld geen technische uitdagingen in het bovenste gedeelte, het was te tam. Daarom kon hij niet het maximale aantal punten halen.

Lees ook:   Cube Stereo Hybrid One55 review: Cube E-MTB met Bosch CX op dieet

Wat spreekt er tegen een internationale jury om de beschuldiging te weerleggen dat de huidige Amerikaanse rechters de neiging hebben om hun landgenoten te bevoordelen?
Daar is niets mis mee. Maar uiteindelijk is dat de beslissing van de organisator.

Als ik denk aan de run van Brendan Fairclough, vraag ik me af waarom hij niet in de top drie is geëindigd.
Ik ben het met je eens. Zijn lijn was brutaal, het risico was extreem hoog en live zag zijn run er nog indrukwekkender uit. Hij had verder naar voren moeten eindigen. Maar zo is het, dat is het systeem, je kunt boos worden of niet.

Wat vind je van het feit dat deze keer sommige rijders meededen met fietsen met één kroon? Emil Johansson heeft met zijn run bijna van de Rampage een slopestyle-wedstrijd gemaakt.
Iedereen kan de fiets nemen die hij wil nemen en rijden zoals hij wil. Dat is ook wat de Rampage in mijn ogen zo aantrekkelijk maakt. Iedereen kent de beoordelingscriteria, dus zeg niets verkeerds als iedereen zijn stijl naar de wedstrijd brengt.

Als je naar Josh Bender luistert, zijn er geen grenzen. De enige grenzen zitten in de geest. Ben je het daarmee eens?
Nou, zo is het niet helemaal. Natuurlijk zijn er grenzen. Natuurkunde en geometrie stellen grenzen. Voor videostunts kun je de tijd nemen en jezelf veel meer tot het uiterste drijven dan op de rampage met tijdsdruk en prestaties met één druk op de knop. Maar ja, je kunt waarschijnlijk tot een diepte van 25 meter vallen. Maar dan alleen met een perfecte XXL-landing. De dropping van Gee Atherton zou bijvoorbeeld zeker te doen zijn geweest, maar dan hadden zijn gravers nog eens drie dagen in de landing moeten steken.

Als het aan mij had gelegen, had Gee Atherton de Tough Man-prijs gewonnen. Heb je al eens gekeken naar zijn monster drop?
Ja natuurlijk. Ik heb het zelfs gemeten met mijn elektronische meter. Ik wil niet slim overkomen, maar ik zei tegen de jongens: steek alsjeblieft meer werk in de landing – je kunt het niet zo laten. Het verval was 16 meter hoog op het moment van de eerste landing. En het waren zulke duizelingwekkende zandzakken die daar lagen, een knik in de overloop en geen echte uitloop. Voor mij was de daling niet haalbaar. Hijst met een betere landing.

Toen liet Gee zich veilig 18 meter naar beneden vallen.
Ja, het was zeker 18 meter. Ik zag zijn crash aankomen.

Heb je je indruk gedeeld met Gee?
Ik wees hem er heel voorzichtig op. Maar ik ontmoette Gee voor het eerst op de Rampage en wilde er niet over praten. De man is 38 jaar oud, heeft veel ervaring – dat moet hij zelf weten.

Gee is 38, winnaar Cam Zink is 36 – leeftijd lijkt geen rol te spelen in de razernij.
Dit is een evenement dat veel ervaring vereist. En dat komt alleen maar met de tijd. Ik vergelijk het graag met surfen op grote golven. De atleten zijn meestal ouder. Want je hebt geen jeugdige roekeloosheid nodig, maar ervaring.

Na zijn run gooide Bienvenido Alba zijn helm hoog in de lucht in de rommel van vreugde. Deed hij zijn tweede run met dezelfde helm?
Lacht. Geen idee. Ik weet dat ik blij was met mijn helm. Hij deed wat een goede helm hoort te doen toen ik crashte. Het polystyreen is gebroken en heeft de impact gedempt. En ik viel volledig op mijn hoofd, maar ik verloor het bewustzijn niet, noch had ik tekenen van een hersenschudding, zelfs geen hoofdpijn. De helm is echt goed. Kijk naar de herfst!